• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Finanšu ministrija: cenu līmenis joprojām ir augsts

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 17:06, 29.07.2024


Šā gada pirmajā pusgadā mazumtirdzniecības apjomu dinamika ir ar lejupvērstu virzienu, taču, saglabājoties zemai inflācijai un pieaugot algu līmenim, kā arī samazinoties kredītu dārdzībai, mazumtirdzniecības apjomi šā gada otrajā pusgadā atkal varētu sākt pieaugt.


Foto: LETA

Mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījuma apjomi salīdzināmās cenās šā gada jūnijā samazinājušies par 2,1% pret pērnā gada jūniju, ko noteica pārtikas mazumtirdzniecības sarukums par 5,2%, tikmēr nepārtikas preču tirdzniecība (bez degvielas) samazinājusies par 0,2%, bet degviela tirgota par 0,4% mazāk nekā gadu iepriekš. Mazumtirdzniecības apjomi tik zemā līmenī kā šā gada jūnijā pēdējo reizi bijuši 2021. gada aprīlī.

Kaut arī pārtikas cenu pieaugums kopš 2024. gada sākuma ir zem 1% robežas, cenu līmenis joprojām ir augsts, kas mudina iedzīvotājus rūpīgāk pārskatīt nepieciešamo pārtikas preču grozu. Turpinoties vidējās algas pieaugumam un saglabājoties zemai inflācijai, sagaidāma iedzīvotāju pirktspējas palielināšanās, kas savukārt nodrošinās augstākus mazumtirdzniecības apjomus.

Rīgas iedzīvotāju skaita samazināšanās uz 2024. gada sākumu par 0,7% pret 2023. gada sākumu liecina par iedzīvotāju vēlmi dzīvot ārpus lielpilsētas, bet ziedu, augu, sēklu, mēslošanas līdzekļu un mājdzīvnieku barības mazumtirdzniecības pieaugums par 14,4% šā gada pirmajā pusgadā norāda uz aktīvāku pārtikas produktu audzēšanu pašpatēriņam, kas tāpat var būt viens no iemesliem pārtikas mazumtirdzniecības apjomu samazinājumam šā gada pirmajā pusgadā.

Starp nepārtikas precēm jūnijā par 8,8% augusi informācijas un komunikācijas tehnoloģiju mazumtirdzniecība, par 5% pieauguši apģērbu un apavu tirgotie apjomi, bet par 2,2% pieaugums mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos. Savukārt par 7,4% samazinājusies gan instrumentu, būvmateriālu un santehnikas mazumtirdzniecība, gan kultūras un atpūtas preču tirgotie apjomi.

Šā gada pirmajā pusgadā kopā degvielas mazumtirdzniecības pieaugums (+3,3%) nodrošinājis kopējo mazumtirdzniecības apjomu saglabāšanu pērnā gada līmenī (+0,0%). Pārtikas preces tirgotas par 1,6% mazāk, bet nepārtikas preču mazumtirdzniecība bijusi tikpat aktīva kā 2023. gada pirmajā pusgadā (+0,0%). Savukārt mazumtirdzniecības apgrozījums faktiskajās cenās, neizslēdzot inflāciju, šā gada sešos mēnešos bijis par 2,1% augstāks nekā pērnā gada pirmajā pusgadā.

Eiropas Komisijas apkopotais mazumtirgotāju konfidences indekss norāda uz noskaņojuma pasliktināšanos, kopš šā gada februāra samazinoties tirgotajiem apjomiem, kā arī uzņēmējiem turpmākajos mēnešos neparedzot tirdzniecības apjomu pieaugumu.

Šā gada pirmajā pusgadā mazumtirdzniecības apjomu dinamika ir ar lejupvērstu virzienu, taču, saglabājoties zemai inflācijai un pieaugot algu līmenim, kā arī samazinoties kredītu dārdzībai, mazumtirdzniecības apjomi šā gada otrajā pusgadā atkal varētu sākt pieaugt, tādējādi 2024. gadā kopā palielinoties par 1-1,5% pret 2023. gadu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Latvijas uzņēmumi ražošanas digitalizācijai saņēma 31 miljonu eiro (+VIDEO)

Ievērojami uzlabota darba drošība, aizstājot un samazinot manuālo darbu.

Ekonomika Latvieši retāk sapņo par dzīvi ar pasīviem ienākumiem nekā kaimiņi (+VIDEO)

Vēl ir variants ieguldīt aktīvos, kuri regulāri izmaksā dividendes vai obligāciju gadījumā - kuponus.

Ekonomika Darba devējam būs jāinformē VID par darba algas izmaksu skaidrā naudā

Lai mazinātu ēnu ekonomiku, Labklājības ministrija (LM) rosina noteikt, ka darba devējam ir jāinformē Valsts ieņēmumu dienests (VID) par faktu, ka darba alga tiek izmaksāta skaidrā naudā, liecina ministrijas sagatavotais noteikumu projekts.

Ekonomika Apkures sezonā «‎Rīgas Siltums» iedzīvotājiem ietaupīs 40 milj. eiro (+VIDEO)

Pateicoties atklātam un brīvam tirgum, tarifs tiek atbilstoši mainīts.

Lasiet arī

Sabiedrība Aizsardzības izdevumi līdz gada beigām sasniegs 3,2% no IKP

Savukārt 2025.gadā aizsardzības izdevumus FM prognozē 3,3% apmērā no IKP, 2026.gadā - 3,6%, 2027.gadā - 3,5%, bet 2028.gadā - 3,1% no IKP.

Ekonomika Izaugsme sagaidāma šā gada otrajā pusē

Finanšu ministrija: diemžēl ir jāsecina, ka arī turpmākajos mēnešos Latvijas preču eksports turpinās samazināties.

Ekonomika “Šī ir ļoti laba ziņa gan sabiedrībai, gan uzņēmējdarbībai» - finanšu ministrs

Vēl pirms ECB lēmuma, ekonomiskā situācija Latvijas ārējos tirgos šogad jau pakāpeniski ir sākusi uzlaboties, ietverot arī tirgus gaidas par procentu likmju pazemināšanu. Pēdējos mēnešos jau vērojama pakāpeniska uzņēmēju un patērētāju konfidences rādītāju uzlabošanās.