• Anrijs,
  • Arkādijs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


FM: tirdzniecības konfidences rādītāju pasliktinājums nav būtisks (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 15:59, 03.07.2024


Tomēr augstais cenu līmenis straujās inflācijas dēļ iepriekšējos divos gados neļauj strauji kāpināt patēriņu.


Iedzīvotāju pirktspēja pakāpeniski uzlabojas, pauž FM.

Maijā pārtikas mazumtirdzniecības apjoms bija par 0,5% mazāks nekā pērnā gada attiecīgajā mēnesī, turpinot iepriekšējo mēnešu dinamiku. Pārtikas tirdzniecību negatīvi ietekmē augstais pārtikas cenu līmenis, kā arī sarūkošais iedzīvotāju skaits.

Šā gada pirmajos piecos mēnešos mazumtirdzniecības apjomi auguši par 0,5% pret pērnā gada pirmajiem pieciem mēnešiem, ziņo vietne fm.gov.lv.

To veicināja degvielas tirdzniecības apjomu pieaugums, informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu, apģērbu un apavu, kā arī citu preču tirdzniecības pieaugums specializētajos veikalos.

Šā gada jūnijā Eiropas Komisijas apkopotie mazumtirgotāju noskaņojuma indikatori Latvijā pasliktinājās, it īpaši attiecībā uz pasūtījumu novērtējumu, uzņēmējdarbības aktivitāti un darbaspēka pieejamību turpmākajiem trīs mēnešiem. Arī patērētāju aptaujas rezultāti neliecina par pirktspējas uzlabošanos un aktīvāku patēriņu, jo cilvēku novērtējums par tautsaimniecības attīstību turpmākajos mēnešos pasliktinājies. Nedaudz sliktāks patērētāju novērtējums ir fiksēts arī attiecībā uz lielo pirkumu plāniem nākotnē.

Vienlaicīgi jāatzīmē, ka konfidences rādītāju pasliktinājums nav būtisks un vismaz pašlaik neliecina par būtiskām izmaiņām mazumtirdzniecībā. Iedzīvotāju ienākumi turpina palielināties, un 2024. gada pirmajā ceturksnī bija fiksēts straujš neto darba samaksas pieaugums – 10,3% apmērā, salīdzinot ar pērnā gada attiecīgo ceturksni, bet vidējais patēriņa cenu pieaugums attiecīgajā periodā bija vien 0,8%.

Tomēr augstais cenu līmenis straujās inflācijas dēļ iepriekšējos divos gados neļauj strauji kāpināt patēriņu. Iedzīvotāju pirktspēja pakāpeniski uzlabojas un šā gada pirmajā ceturksnī tā nedaudz pārsniedza to pirktspējas līmeni, kāds ir bijis pirms straujā cenu kāpuma. Lai arī darba samaksas kāpums turpmākajos ceturkšņos kļūs nedaudz mazāks, tas kopā ar zemo inflāciju turpinās veicināt iedzīvotāju pirktspēju un privātā patēriņa pieaugumu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Rūpniecībai Latvijā palīdzējuši... laika apstākļi

Iesprūdušo rūpniecības eksporta mašīnu ir jācenšas atbloķēt pēc iespējas ātrāk, jo situācija Latvijas eksportā kopumā nav labvēlīga.

Ekonomika Latvijas būvnieki konkursā prezentēja savus labākos sasniegumus (+VIDEO)

Skates finālā par būvju tapšanu stāstīs arī to pārstāvji.

Ekonomika Valsts uzņēmums lidosta Rīga paplašinās: atklāti plāni līdz 2027. g. (+VIDEO)

Paredz nodrošināt kravu apkalpošanas zonas pārbūvi un vienlaikus sniegt ieguldījumu militārajā mobilitātē.

Ekonomika Šogad Latvijā graudaugu raža varētu būt lielāka nekā pērn

Šogad Latvijā graudaugu raža varētu būt lielāka nekā pērn, prognozē Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC).

Lasiet arī

Ekonomika «Maxima Latvija» peļņa pērn sasniegusi 56,529 miljonus eiro

Mazumtirgotājs SIA "Maxima Latvija" pagājušajā gadā strādāja ar 1,073 miljardu eiro apgrozījumu, kas ir par 10,1% vairāk nekā gadu iepriekš, vienlaikus kompānijas peļņa pieauga par 84,9% - līdz 56,529 miljoniem eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Ekonomika Investējot 760 tūkstošus eiro renovācijā, «Mego» atklāj veikalu Carnikavā

Šodien, 25. aprīlī, pēc renovācijas darbu pabeigšanas, veikals “Mego” Carnikavā, Rīgas ielā 14, atkal vēris savas durvis pircējiem. Kopējās investīcijas veikala rekonstrukcijā un veikala apkārtnes labiekārtošanā sastādīja aptuveni 760 000 eiro.

Ekonomika Drauga zvans: kā telemārketings palīdz Latvijas ekonomikai (+VIDEO)

"Stereotipu izskaušana ir atkarīga no tā, kāda ir bijusi patērētāja līdzšinējā saskarsme", - pauž eksperts.