Pētījums: Latvijas bankām ir samazināta motivācija riskēt un pelnīt

Ekonomika
LETA 19:40, 20.06.2024 0

Latvijā samazinoties konkurencei banku sektorā, ir sarukusi banku riska apetīte, ceturtdien Ekonomistu apvienības rīkotajā konferencē par banku sektora konkurētspēju sacīja Latvijas Universitātes (LU) Biznesa, vadības un ekonomikas fakultāte dekāns Jānis Priede, iepazīstinot ar Ekonomistu apvienības un LU pētījumu par banku sektora transformācijas Eiropas Savienībā (ES) un Ziemeļeiropā ietekmi uz konkurenci Baltijas valstīs un Latvijas banku sektora situāciju.

 

Pētījumā secināts, ka ir liela atšķirība starp banku konkurenci Latvijā un Ziemeļvalstīs, jo Latvijā piecu lielāko banku īpatsvars kopējos banku aktīvos pārsniedz 80%, kamēr Ziemeļvalstīs tas nepārsniedz 20%.

Priede norādīja, ka tirgus konkurence pēc veiktā finanšu sektora "kapitālā remonta" strauji pieaugusi. Pētījumā secināts, ka mājsaimniecību un uzņēmumu aizņemšanās izmaksas ir lielākas nekā vidēji eirozonā, lai gan procentu likmes ir līdzīgas. Savukārt aizdevumu līmenis privātajā sektorā ir zemākais reģionā.

Tāpat pētījumā secināts, ka banku kapitāla rādītāji ir labi, taču bankas Latvijā piekopj konservatīvu kreditēšanas politiku.

Priede sacīja, ka par zemāku konkurenci banku sektorā liecina arī pētījumā analizētie banku klientu mobilitātes rādītāji - Latvijā pēdējo piecu gadu laikā finanšu pakalpojumu sniedzēju mainījuši 25% banku klientu, kamēr Zviedrijā to darījuši 35%, bet ES vidēji - 29%.

Starp hipotekāro kredītu ņēmējiem pēdējo piecu gadu laikā banku mainījuši 0,8% Latvijā, kamēr Zviedrijā to darījuši 7,3%, Dānijā - 6,1%, bet ES vidēji - 2,6%.

Pētījumā, veicot finanšu sektora, regulatora un valsts sektora ekspertu aptaujas, secināts, ka lielie banku sektora izaicinājumi nākamajā desmitgadē būs regulatorā vide, digitalizācija un kiberdrošība, kā arī klimata un vides, sociālie un pārvaldības (ESG) jautājumi. Latvijā pie izaicinājumiem pievienojas arī demogrāfija, finanšu pratība un uzkrājumu veidošanas kultūra, kā arī ģeopolitiskie riski.

Banku skaits Latvijā sarūk, jo patlaban piedāvājums labāk atbilst pieprasījumam, ir pastiprināts regulējums, kas ir arī finanšu sektora "kapitālā remonta" sekas. Priede skaidroja, ka novērota arī banku uzvedības modeļa maiņa - pārspīlēta piesardzība un bailes no iespējamā soda. "Bankām ir samazināta motivācija riskēt un pelnīt. Banku skaits ir mazāks, attiecīgi arī riska apetīte ir mazāka," teica Priede.

Pētījumā aptaujātie eksperti secinājuši, ka patlaban universālo banku skaits Latvijā ir optimāls, bet mazās un vidējās bankas papildina ekosistēmu. Tāpat aptaujāto ekspertu ieskatā, augot ekonomikai, būs vieta jaunām bankām, kā arī ir jāveicina vietējo nišas banku izaugsme.

Priede skaidroja, ka pētījumā eksperti apskatījuši vairākus iespējamus scenārijus. Piemēram, gadījumā, ja kāds investors iegādājas esošu banku un turpina līdzšinējo stratēģiju, būtiskas izmaiņas banku sektorā nav gaidāmas. Savukārt, ja ambiciozs investors nopērk esošu banku un sāk aktīvu konkurenci ar citām bankām, varētu būt īstermiņa aktivitātes uzplaiksnījums banku sektorā, taču ilgtermiņā nekādas būtiskas izmaiņas nebūtu vērojamas.

Pētījumā aptaujāto ekspertu ieskatā ir maz ticams, ka ambiciozs investors Latvijā varētu nodibināt jaunu banku un sākt aktīvu konkurenci. Tāpat maz ticama ir arī valsts bankas dibināšana.

Priede informēja, ka pētījumā eksperti uzskata par vēlamu valsts dalību risku pārdalē, piemēram, "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" lielāku iesaisti kreditēšanā reģionos. Tāpat valstij būtiskāk jāveicina ēnu ekonomikas apkarošana.

Savukārt no regulatora puses būtu nepieciešama risku diversificēta pieeja, no uzņēmēju puses - biznesa attīstības ambīcijas un biznesa plānu kvalitāte, bet no mājsaimniecību puses - finanšu pratība, informēja Priede.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika «Latvenergo» vadītājs pērn algā saņēmis 201 000 eiro

AS "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Čakste pagājušajā gadā algā saņēmis 201 007 eiro, kas ir par 32,4% vairāk nekā 2022.gadā, liecina viņa iesniegtā amatpersonas deklarācija par 2023.gadu.

Ekonomika Nākamgad FM prognozētā fiskālā telpa ir mīnus 279,5 miljoni eiro

Nākamajā gadā Latvijas Stabilitātes programmā 2024.-2028.gadam prognozēta negatīva fiskālā telpa mīnus 279,5 miljonu eiro apmērā jeb 0,6% no iekšzemes kopprodukta (IKP), liecina Finanšu ministrijas (FM) informācija.

Ekonomika Zināms, cik pērn algā saņēmis CSDD valdes priekšsēdētājs Aksenoks

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) valdes priekšsēdētājs Aivars Aksenoks pagājušajā gadā algā saņēmis 111 393 eiro, liecina viņa iesniegtā amatpersonas deklarācija par 2023.gadu.

Ekonomika Neatkarīgie aldari: Covid-19 krīze Vecrīgā joprojām turpinās

Uz vietējiem iedzīvotājiem orientētam viesnīcu, restorānu un sabiedriskās ēdināšanas (HoReCa) segmentam klājas salīdzinoši labi, bet Vecrīgā krogiem un bāriem Covid-19 krīze turpinās, intervijā aģentūrai LETA atzina Latvijas Neatkarīgo aldaru biedrības priekšsēdētājs un alus darītavas "Labietis" vadītājs Reinis Pļaviņš.

Lasiet arī

Ekonomika Asociācija: banku pakalpojumi Latvijā ne vienmēr ir dārgākie Baltijā

Latvijā banku pakalpojumi ne vienmēr ir dārgākie Baltijā, pavēstīja Finanšu nozares asociācijas valdes loceklis Jānis Brazovskis.

Kriminālziņas KNAB vēlas tiesības saņemt no bankām plašākas ziņas par klientu darījumiem

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir sagatavojis grozījumus likumos, aicinot birojam piešķirt tiesības saņemt no kredītiestādēm plašākas ziņas par klientiem, to kontiem un finanšu darījumiem "taktiskās analīzes funkcijas veikšanai".

Ekonomika Latvijas banku peļņa pērn teju divkāršojusies

Latvijas banku sektors pērn strādāja ar peļņu 622,215 miljonu eiro apmērā, kas ir teju divas reizes vairāk nekā banku peļņa 2022.gadā, liecina Latvijas Bankas publiskotie dati.

Ekonomika Baņķieris: No Baltijas valstīm nenotiek kapitāla bēgšana

Patlaban no Baltijas valstīm nenotiek tā saucamā kapitāla bēgšana, intervijā aģentūrai LETA sacīja "Swedbank" valdes priekšsēdētājs Lauris Mencis.