Eksperts: vidējā iegādātā īpašuma cena ir 124 tūkstoši eiro uz 25 gadu termiņu

Ekonomika
VS.LV 12:42, 18.06.2024 0

Jaunās atbalsta iespējas varētu sekmēt mājokļu iegādi ārpus Rīgas, Pierīgas un Jūrmalas.

 

Latvijas iedzīvotāji aizvien aktīvi izmanto finanšu institūta "Altum" valsts garantiju programmas atbalstu, lai iegādātos jaunu mājvietu. Pēc apkopotās informācijas, šobrīd gandrīz katrs otrais klients jeb 43% izmanto "Altum" atbalstu, lai saņemtu mājokļa kredītu. Stājoties spēkā jaunajiem noteikumiem par plašākām "Altum" atbalsta iespējām reģionos, tiek prognozēts, ka mājokļu iegāde ārpus Rīgas un Pierīgas varētu kļūt pieejamāka.

Luminor bankas apkopotie dati liecina, ka "Altum" atbalsta programmas visaktīvāk izmanto tieši ģimenes ar bērniem - vairāk nekā 95%, tomēr atbalstu aktīvi izmanto arī jaunie speciālisti un karavīri. Visbiežāk saņemot finansējumu mājoklim tiek izmantota "Altum" garantija 5-10% apmērā no iegādājamā īpašuma cenas, savukārt populārākās izvēlēto mājokļu atrašanās vietas aizvien ir Rīga un Pierīga.

"Lai gan novērojam, ka ar "Altum" atbalstu izsniegto hipotekāro kredītu īpatsvars ir nedaudz samazinājies, iedzīvotāju interese par atbalsta iespējām aizvien ir augsta. Pēc bankas apkopotajiem datiem redzam, ka vidējā iegādātā īpašuma cena ir 124 tūkstoši eiro uz 25 gadu termiņu. Pirmā iemaksa vidēji ir ap 11,6 tūkstošiem eiro, kur noderīgs ir "Altum" atbalsts gan dzīvokļu iegādei, gan mājas būvniecībai. Šī gada ekonomistu prognozes paredz gan iedzīvotāju pirktspējas pieaugumu, gan Euribor likmes kritumu, tāpēc sagaidāms, ka pieprasījums pēc mājokļiem un līdz ar to arī "Altum" atbalsta mājokļu iegādei saglabāsies arī turpmāk," norāda mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

Nozīmīgas izmaiņas "Altum" atbalsta programmā ir jaunie noteikumi par plašākām iespējām ģimenēm ar bērniem reģionos. Lai sniegtu plašākas iespējas tiem, kas vēlas pārcelties uz dzīvi ārpus Rīgas, Pierīgas un Jūrmalas, turpmāk daudzbērnu ģimenēm būs pieejams atbalsts līdz pat 50% apmērā no aizdevuma summas. Tāpat, ņemot vērā inflācijas pieaugumu un būvniecības izmaksu palielinājumu, noteikumos neatkarīgi no reģiona palielināts maksimālais darījumu slieksnis no 250 000 eiro līdz 300 000 eiro, kas ļaus iegādāties vai būvēt plašākus un kvalitatīvākus mājokļus.

"Prognozējams, ka jaunās atbalsta iespējas varētu sekmēt mājokļu iegādi ārpus Rīgas, Pierīgas un Jūrmalas, sniedzot iespēju ģimenēm ar bērniem dzīvot reģionos - zaļākā un klusākā vidē. Tāpat šīs izmaiņas varētu veicināt kopējo Altum programmas popularitāti," prognozē Kaspars Sausais.

Vairāk par "Altum" atbalstu

Pirmās iemaksas apmērs mājoklim parasti veido 15-20%. "Altum" garantija jaunajiem speciālistiem un ģimenēm ļauj samazināt pirmās iemaksas apjomu līdz pat 5% no kopējās kredīta summas. Ģimenēm ar bērniem "Altum" atbalsts ir 5-55% apmērā no aizdevuma atkarībā no bērnu skaita ģimenē, īpašuma ataršanās vietas un energoefektivitātes, savukārt jaunajiem speciālistiem ir iespēja saņemt mājokļa programmas atbalstu līdz 20% no kredīta summas. Tāpat daudzbērnu ģimenēm ir iespēja saņemt subsīdiju "Balsts" līdz 12 tūkstošiem eiro.Šādā veidā ir iespējams ātrāk nonākt pie sava īpašuma vai iegādāties ģimenei atbilstošu mājokli, jo nepietiekami uzkrājumi pirmajai iemaksai mājokļa iegādei, kā atzīst iedzīvotāji Latvijā, ir viens no lielākajiem šķēršļiem.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Latvijas Banka: kreditēšanā jūtamas nelielas pozitīvas vēsmas

Latvijā kreditēšanā ir jūtamas nelielas pozitīvas vēsmas, Latvijas Bankas uzturētajā ekonomiskās analīzes vietnē "makroekonomika.lv" atzīmē centrālās bankas ekonomists Vilnis Purviņš.

Ekonomika Rinkēvičs ANO uzsver Latvijas priekšrocības mākslīgā intelekta attīstības jomā

Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs ANO uzsvēris Latvijas priekšrocības mākslīgā intelekta un komunikāciju tehnoloģiju attīstības jomā, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta padomnieks komunikācijas jautājumos Mārtiņš Drēģeris.

Ekonomika FinCEN paziņo par sankciju pret ABLV Bank atcelšanu

ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkls ("FinCEN") ceturtdien paziņojis par rosināto sankciju pret "ABLV Bank" atcelšanu, portāla VS.LV informēja ASV vēstniecībā Latvijā.

Ekonomika E-rēķini un darba nodokļi – izmaiņas, kam jāgatavojas jau šodien

Ministru kabineta otrdien pieņemtais lēmums virzīt izskatīšanai Saeimā Finanšu ministrijas izstrādātos grozījumus Grāmatvedības likumā, kas paredz ieviest strukturētu elektronisko rēķinu apriti, liks vienam otram uzņēmējam steigā meklēt risinājumu, gada nogali padarot trauksmaināku.

Lasiet arī

Ekonomika Pētījums: jaunie Latvijas darbinieki strādā no mājām (+VIDEO)

Digitālajā laikmetā psiholoģiskā vide ir izaicinoša, un kļūst arvien sarežģītāk novērtēt pašsajūtu.

Pasaule Izraēlas armija paziņo par Hizbollah līdera Hasana Nasrallas nogalināšu

Izraēlas armija sestdien paziņoja, ka piektdien Beirūtā notikušajā triecienā nogalināts Libānas šiītu kaujinieku grupējuma "Hizbollah" līderis Hasans Nasralla.

Sabiedrība Valmierieši izvēlējās par savu naudu parkā ierīkot bērnu rotaļu laukumu (+VIDEO)

Pašvaldības dome pieņēma lēmumu finansējumu piešķirt visvairāk balsu ieguvušajām idejām.

Ekonomika Ekonomists brīdina par pieprasījuma kritumu Vācijā pēc Latvijas precēm (+VIDEO)

Ražošanas nozares lejupslīde dzēš cerības uz ātru atveseļošanos.