• Ada,
  • Adele,
  • Antra
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Eksperts: jaunie mājokļi Rīgā ir 1,5 reizes lētāki nekā Viļņā un Tallinā (VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 17:00, 30.05.2024


EURIBOR likme gada otrajā pusē pakāpeniski samazināsies, nekustamā īpašuma nozarē sagaidāms pircēju intereses pieaugums.


Iekšpusē jaunās ēkas bieži vien atgādina viesnīcas.

Ikviens, kura tuvākās nākotnes plānos ietilpst jauna mājokļa iegāde, visticamāk seko līdzi Eiropas Centrālās bankas lēmumiem par EURIBOR likmes izmaiņām. Aktuālās prognozes liecina, ka procentu likme varētu sākt samazināties jūnijā, tomēr bankas privātpersonu kreditēšanas eksperts Kaspars Lukačovs norāda, ka tas nav iemesls atlikt plānotu mājokļa iegādi - samazinoties EURIBOR likmei, mājokļu cenas var pieaugt.

Nekustamā īpašuma tirgus attīstību ietekmē daudz faktoru, īpaši ekonomiskā situācija valstī, kas nosaka pieprasījumu, balstoties uz iedzīvotāju maksātspēju, nodarbinātību, algu līmeni un citiem faktoriem. Ja piepildīsies aktuālās prognozes un EURIBOR likme gada otrajā pusē pakāpeniski samazināsies, nekustamā īpašuma nozarē sagaidāms pircēju intereses pieaugums. To varētu veicināt arī šī gada pozitīvās prognozes par darba algu reālo pieaugumu - šobrīd tiek lēsts pieaugums aptuveni 7-9% robežās, tādējādi pieaugs arī iedzīvotāju pirktspēja. Iedzīvotāju aktivitāte reizē ar šogad pazemināto inflāciju var rezultēties ar mājokļu cenu pieaugumu.

"Jāņem vērā arī tas, ka jau šobrīd Rīgā ir zemākās mājokļu cenas starp Baltijas valstu galvaspilsētām, piemēram, jaunajos projektos Rīgā dzīvokļu cenas par kvadrātmetru ir robežās no 2200 līdz 2700 eiro, tikmēr Tallinā un Viļņā - no 3500 līdz 4000 eiro. Savukārt otrreizējā tirgū abās mūsu kaimiņvalstīs dzīvokļa cena padomju laikā celtā mājoklī ir vidēji no 2400 līdz 2600 eiro, tikmēr Rīgā šāda veida ēkās dzīvokļi maksā vidēji 1000 eiro kvadrātmetrā.

Tas nozīmē, ka dzīvokli jaunajā projektā Rīgā šobrīd var iegādāties par līdzvērtīgu cenu kā padomju laikā celtā mājoklī Tallinā vai Viļņā - tas ir vēl viens faktors, kas liecina, ka mājokļu cenu kritumu Latvijā šogad visticamāk nesagaidīsim, drīzāk paredzams cenu kāpums," skaidro kreditēšanas eksperts Baltijā Kaspars Lukačovs.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Gada inflācija jūnijā Latvijā pakāpusies līdz 1,4%

Patēriņa cenas šogad jūnijā salīdzinājumā ar maiju Latvijā samazinājās par 0,1%, bet gada laikā - šogad jūnijā salīdzinājumā ar 2023.gada jūniju - palielinājās par 1,4%, kamēr mēnesi iepriekš gada inflācija bija 0,1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Ekonomika Zāļu ražotāji par Abu Meri reformu: Latvija riskē palikt bez zālēm

No zāļu uzcenojuma reformas pašreizējās redakcijas galvenās labuma guvējas būs globālās farmācijas kompānijas, kuru ietekme un ieguvumi Latvijas zāļu tirgū šīs reformas dēļ tikai palielināsies, norādīja Latvijas Zāļu ražotāju asociācijā.

Ekonomika «Boeing» piekrīt atzīt vainu, lai izvairītos no kriminālprocesa par avārijām

Kompānija "Boeing" atzīs savu vainu kriminālajā apsūdzībā krāpšanā, kas saistīta ar divām lidmašīnu "737 Max" avārijām, kurās gāja bojā 346 cilvēki.

Ekonomika Gada griezumā Latvijas mašīnbūves produkcija samazinājās par 26% (+VIDEO)

"Ļoti strauju aktivitātes atsākšanos negaidām", - pauž ekonomiste.

Lasiet arī

Ekonomika Valsts īpašuma apsaimniekošana saņēmusi augstu starptautisku atzinību (+VIDEO)

Uzņēnums nodrošina profesionālu nekustamo īpašumu apsaimniekošanu un pārvaldību 419 ēku un būvju īpašumiem.

Sabiedrība CSP: Latvijā 4,5% iedzīvotāju ir kādreiz nācies neplānoti zaudēt dzīvesvietu

Latvijā 4,5% iedzīvotāju ir kādreiz nācies neplānoti zaudēt dzīvesvietu, ziņo Centrālā statistikas pārvalde (CSP), atsaucoties uz 2023.gada iedzīvotāju aptaujas par ienākumiem un dzīves apstākļiem datiem.

Sabiedrība Rēzeknē plāno izbūvēt jaunus sociālos dzīvokļus

Pašvaldības SIA "Rēzeknes namsaimnieks" plāno startēt konkursā par jaunus sociālo dzīvokļu izbūvi pilsētā.

Ekonomika Iedzīvotājus no nekustamā īpašuma iegādes attur situācija ekonomikā un cenas

Latvijā 38% iedzīvotāju no nekustamā īpašuma iegādes attur situācija valsts ekonomikā un raizes par finansiālo stabilitāti, pavēstīja būvkompānijas un nekustamo īpašumu attīstītāja SIA "Yit Latvija" pārstāvji, atsaucoties uz veiktās aptaujas datiem.