Lietotas prēces un lēta pārtika: Latvijā ir slikti patēriņa paradumi (+VIDEO)

Ekonomika
VS.LV 14:47, 18.04.2024 0

Palielinājies to iedzīvotāju skaits, kuri ikdienā izvēlas plastmasas iepakojumus.

 

Aptuveni 22% cilvēku Latvijā priekšroku dod lietotām precēm. Interesanti, ka šajā kategorijā vērojams vīriešu pārsvars - lietotas preces iegādājas 26% vīriešu un 19% sieviešu. Savukārt 36% aptaujas respondentu atbildēja, ka samazina elektroenerģijas, gāzes un citu resursu patēriņu. 2022.gadā to atzīmēja 34% iedzīvotāju.

Pārtikas atkritumu apjoma samazināšana ir ne tikai viens no ilgtspējas, bet arī finanšu plānošanas stūrakmeņiem. Diemžēl Latvijas iedzīvotāji šai rīcībai nepievērš pietiekami lielu vērību. 2023.gadā 26% aptaujāto atbildēja, ka cenšas izmest mazāk ēdiena, savukārt 2022.gadā uz šo jautājumu pozitīvi atbildēja 31% respondentu. Vislielākais iesaistes kritums vērojams 16 - 19 gadus vecu jauniešu vidū. 2022.gada pārtikas apjomu samazināšana bija daļa no ikdienas 39% jauniešu, bet 2023.gadā - tikai 26%.

"Apzinīga un atbildīga pārtikas lietošana ir ne tikai rūpes var vidi vai savu maciņu, bet vienlaikus arī cieņa pret visiem, kuri to audzē un ražo. Ilgtspējīga un atbildīga patēriņa principi galvenokārt veidojas ģimenē. Lielākā daļa no mums atceras savu vecvecāku un vecāku mājas, kur ar ēdienu nerīkojās izšķērdīgi, bet priekšmeti tika salaboti, nevis izsviesti. Šie ieradumi ir pamatvērtības, ko sabiedrībā būtu jānodod no paaudzes paaudzē. Tādēļ aicinām ģimenes savlaicīgi kopā izplānot visas nedēļas ēdienkarti, lai iegādātos tikai nepieciešamos produktus," uzsver eksperte Sanita Glovecka.

Par 14% palielinājies to Latvijas iedzīvotāju skaits, kuri ikdienā izvēlas plastmasas iepakojumus. Savukārt par 9% samazinājies to cilvēku skaits, kuri, izvēloties pārtikas produktus, pastiprinātu uzmanību pievērš to sastāvam un izcelsmei.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Latvija mācīs ES ražot zaļo ūdeņradi (+VIDEO)

Inovatīvā sistēma darbojas istabas temperatūrā, tai piemīt enerģētiskas priekšrocības ūdeņraža izdalīšanās ciklā.

Ekonomika Trampa kriptovalūtu platformas pirmā tirdzniecības diena bijusi neveiksmīga

ASV eksprezidenta un prezidenta kandidāta Donalda Trampa kriptovalūtu platformas pirmā tirdzniecības diena otrdien bija neveiksmīga, jo tika nopirkta tikai neliela daļa no digitālajiem žetoniem šajā tirgū.

Ekonomika LAD: zemes saimnieki var pieteikties 2025. gada ekoshēmu atbalstam (+VIDEO)

Resors ir ieinteresēts samazināt amonjaka ieviešanu.

Ekonomika ASV piespriež «Lufthansa» rekordlielu naudassodu par ebreju diskrimināciju

ASV Transporta ministrija ir apsūdzējusi Vācijas aviokompāniju "Lufthansa" ebreju pasažieru diskriminācijā un piespriedusi tai 4 miljonu ASV dolāru naudassodu - lielāko, kādu šī ministrija jebkad piespriedusi, teikts otrdien publicētā paziņojumā.

Lasiet arī