Tūrisma bizness Latgalē piedzīvo nopietnas problēmas (+VIDEO)

Ekonomika
VS.LV 12:58, 14.04.2024 0

Publiskā un privātā sektora konkurence izmitināšanas jomā, var negatīvi ietekmēt gan mazo un vidējo uzņēmumu dzīvotspēju.

 

Latvijas Lauku tūrisma asociācijas "Lauku ceļotājs" vadītāja Asnate Ziemele atzina, ka patlaban nevar nosaukt nevienu reģionu Latgalē, kurā nepastāvētu negodīga konkurence starp pašvaldībām, valsti un privātajiem uzņēmējiem viesmīlības jomā. Šādas problēmas iespējams novērot arī citviet Latvijā.

"Savulaik, pirms pieciem gadiem, ar Valsts kontroli braucām uz konferencēm un mēģinājām stāstīt, kas tad ir konkurence un kāpēc pašvaldībām nevajag konkurēt ar biznesu, bet nesaprot! Latgalē tādēļ pietrūkst iniciatīvas uzņēmējdarbībai. Negribu būt kritiska, bet neko labu nevaru pateikt," teica Ziemele.

Taujāta par iespējamiem risinājumiem, Ziemele sacīja, ka publiskajam sektoram, pirmkārt, vajadzētu "nebāzties" biznesā, nedarīt to, ko var izdarīt privātais, un, otrkārt, palīdzēt biznesam, lai tam veiktos labāk. "Ir labi, ja pašvaldības vadība ar šādu attieksmi pilda savus pienākumus, bet, ja ir tikai doma, kā savā krēslā kaut ko nopelnīt, tad uzņēmējiem, kas blakus cīnās, ir smagi," uzsvēra "Lauku ceļotāja" vadītāja.

Tāpat viņa atzina, ka lielai daļai uzņēmēju ir bail sūdzēties par negodīgiem konkurences apstākļiem, jo šie cilvēki dzīvo konkrētajā administratīvajā teritorijā, kur dažkārt vēl kāds radinieks strādā pašvaldības iestādē. "Viņi nesūdzas, jo saprot, ka daļa no ģimenes ir atkarīga no pašvaldības. Tas ir briesmīgi," pauda Ziemele, atzīmējot, ka, ja publiskais sektors nesaprot, ka uzņēmēji ir tie, kas uztur pašvaldību, tad agrāk vai vēlāk uzņēmējs no turienes aizies.

Arī Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA) vadītājs Andris Kalniņš sacīja, ka publiskā un privātā sektora konkurences nelīdzsvarotība, kas ir izveidojusies izmitināšanas jomā, var negatīvi ietekmēt gan mazo un vidējo uzņēmumu dzīvotspēju, gan arī tūrisma nozares attīstību kopumā. "Ir būtiski veikt padziļinātu tirgus un konkurences analīzi, kas palīdzētu labāk saprast publiskā sektora piedāvājuma ietekmi uz tirgu un identificēt galvenos netaisnīgas konkurences avotus," skaidroja Kalniņš, piebilstot, ka līdz šim LVRA, tiekoties ar publiskā sektora pārstāvjiem, uzsvērusi šo problēmu un aicinājusi tai pievērst uzmanību.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Nedēļas nogales salnas īpaši kaitējušas sējumiem un augļkokiem Latgalē

Nedēļas nogales salnas īpaši kaitējušas sējumiem, kultūraugiem, augļu kokiem un krūmiem Latgalē, aģentūrai LETA pauda aptaujātie lauksaimnieki un augļkopji.

Ekonomika Elektrības vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā palielinājās par 63%

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā pieauga par 63% un bija 81,45 eiro par megavatstundu (MWh) jeb 0,08 eiro par kilovatstundu (KWh), aģentūru LETA informēja AS "Latvenergo" pārstāvji.

Lasiet arī

Ekonomika Latvijā sarucis tūrisma mītnēs viesu pavadīto nakšu skaits

Latvijas viesnīcās un citās tūristu mītnēs šogad pirmajos divos mēnešos viesu pavadīto nakšu skaits samazinājies par 0,7% salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo periodu, veidojot 444 700, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Sports Taku skrējienu seriāls «Stirnu buks» dodas uz Suitu zemi (+VIDEO)

Pirmajā sezonas posmā Saulkrastos piedalījušies 4265 taku skrējēji, nūjotāji un gājēji.

Ekonomika Digitālajās platformās rezervēto viesu nakšu skaits pērn pieaudzis par 21,6%

Latvijā pagājušajā gadā tika pavadīti 1,43 miljoni viesu nakšu, kas rezervētas digitālajās platformās "Booking", "Airbnb", "Expedia" un "Tripadvisor", kas ir par 21,6% vairāk nekā 2022.gadā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) un Eiropas statistikas biroja "Eurostat" sadarbības projektā iegūtie dati.

Interesanti fakti Kalsnavas arborētums aicina apmeklēt brīnišķīgo augu pasauli (+VIDEO)

Apmeklētājus gaida burvju lazdas, tulpjukoki, parūkkoki, čūskegles un vēl daudzi brīnumi.