Lauksaimniekiem noteiks labvēlīgākus nosacījumus atbalsta saņemšanai

Ekonomika
LETA 20:37, 02.04.2024 0

Turpmāk mazajām lauku saimniecībām noteiks labvēlīgākus nosacījumus atbalsta saņemšanai no Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai, paredz otrdien valdībā pieņemtie grozījumi.

 
Foto: LETA

Atbalsts pieejams valsts un Eiropas Savienības (ES) pasākumā "Atbalsts ieguldījumiem mazajās lauku saimniecībās" un atbalsta apmērs saimnieciskās darbības attīstībai ir līdz 30 tūkstošiem eiro.

Pēc pirmās projektu iesniegumu pieņemšanas kārtas Zemkopības ministrija (ZM) sadarbībā ar Lauku atbalsta dienestu (LAD) secināja, ka ir nepieciešami grozījumi noteikumos "Valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas kārtība Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai pasākumā "Atbalsts ieguldījumiem mazajās lauku saimniecībās" 2023.-2027.gadam", lai precizētu attiecināmo izmaksu pozīcijas, projektu iesniegumā norādāmo informāciju, kā arī atbalsta saņemšanas nosacījumus.

Grozījumi paredz palielināt lietotas tehnikas uz iekārtu vecumu no pieciem gadiem līdz 10 gadiem, tādā veidā ļaujot lauksaimniekiem iegādāties tehniku par pieņemamāku cenu. Tāpat precizēta arī atbalsta intensitāte, nosakot, ka 50% atbalsta intensitāte tiek piemērota lauksaimniecībā izmantojamiem traktoriem, savukārt pārējiem ieguldījumiem piemērojama 85% atbalsta intensitāte.

Tāpat grozījumi paredz svītrot prasību par pārskata iesniegšanu pēc projekta pabeigšanas. Turpmāk Lauku atbalsta dienests (LAD) visā uzraudzības periodā pārbaudīs un uzraudzīs saimnieciskās darbības rādītājus ar datu bāzēs esošo informāciju.

Uz atbalstu mazā saimniecība var pretendēt, ja gada kopējais apgrozījums pēdējā noslēgtajā gadā nepārsniedz 15 000 eiro, saimniecība ir reģistrēta Uzņēmumu reģistrā vai saimnieciskā darbība ir reģistrēta Valsts ieņēmumu dienestā (VID), pirms projekta iesnieguma iesniegšanas, kā arī ja dzīvesvieta vai juridiskā adrese ir deklarēta lauku teritorijā. Tāpat kopējā īpašumā esošās un nomātās lauksaimniecībā izmantojamās zemes platība nevar pārsniegt 100 hektārus.

Grozījumi paredz, ka plānošanas periodā mazā saimniecība var iesniegt vairākus projektus. Projektam ir jābūt saistītam ar lauksaimniecības produktu ražošanu, kā arī projekts var būt vērsts uz tūristu apmeklējumiem, piedāvājot savu saražoto produkciju. Šādi ieguldījumi nedrīkst pārsniegt 40% no projekta attiecināmajiem izdevumiem. Tāpat var tikt veikti ieguldījumi klimata pārmaiņu mazināšanā, lauksaimniecības dzīvnieku labturībā, energoefektivitātes palielināšanā vai atjaunīgās enerģijas izmantošanā.

Lai īstenotu projektu, mazajai saimniecībai jāizvirza sasniedzamais projekta īstenošanas mērķis, kas pēc atbalsta saņēmēja izvēles var būt apgrozījuma palielinājums vai ražošanas resursu ražošanas efektivitāte, vai citi izaugsmes rādītāji, kas saistīti ar konkurētspēju vai produktivitāti.

Projektu iesniegumu pieņemšanas kārta pasākuma atbalstam plānota šā gada maija beigās vai jūnija sākumā.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Nedēļas nogales salnas īpaši kaitējušas sējumiem un augļkokiem Latgalē

Nedēļas nogales salnas īpaši kaitējušas sējumiem, kultūraugiem, augļu kokiem un krūmiem Latgalē, aģentūrai LETA pauda aptaujātie lauksaimnieki un augļkopji.

Ekonomika Elektrības vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā palielinājās par 63%

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā pieauga par 63% un bija 81,45 eiro par megavatstundu (MWh) jeb 0,08 eiro par kilovatstundu (KWh), aģentūru LETA informēja AS "Latvenergo" pārstāvji.

Lasiet arī

Ekonomika Latvijā vasaras sējumu platības šogad būs lielākas nekā pērn

Latvijā vasaras sējumu platības šogad būs lielākas nekā pagājušajā gadā, pavēstīja biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Sabiedrība Aktīvi pavasara sējas darbi varētu sākties nedēļas otrajā pusē

Aktīvi pavasara sējas darbi varētu sākties nedēļas otrajā pusē, pauda lauksaimnieki.

Pasaule Ukrainas lauksaimniecības produktu importam būs stingrāki ierobežojumi

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis un Eiropas Parlaments (EP) pirmdien vienojās par stingrākiem ierobežojumiem dažu Ukrainas lauksaimniecības produktu importam, paziņoja ES prezidējošā valsts Beļģija.

Ekonomika Lauksaimniecības produktu cenu līmenis pērn Latvijā samazinājies par 18,9%

Latvijā pagājušajā gadā kopējais lauksaimniecības cenu indekss samazinājies par 18,9% salīdzinājumā ar 2022.gadu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati.