Deputātu ieskatā latvieši jāsargā no diskriminācijas darba tirgū

Ekonomika
LETA 14:48, 21.03.2024 0

Atsevišķu deputātu ieskatā tiesībsargs nepietiekami rīkojas latviešu aizsargāšanai no lingvistiskās diskriminācijas darba tirgū, šāds redzējums šodien izskanēja debatēs parlamentā par tiesībsarga Jura Jansona ziņojumu par 2023.gadu.

 

Deputāts Artūrs Butāns (NA) kritiski novērtēja to, ka tiesībsargs nedz savā runā, nedz publiskajā rīcībā nevēršoties pret latviešu jauniešu lingvistisko diskrimināciju, ko rada krievu valodas zināšanu prasīšana darba tirgū. Butāns aicināja Jansonu šo jautājumu izvirzīt kā vienu no savām galvenajām prioritātēm.

Nacionālās apvienības deputāts arī pauda bažas par tiesībsarga atskaites secinājumiem saistībā okupācijas pieminekļa nojaukšanas ietekmi uz sabiedrību. Tāpat saistībā ar Jansona pausto pozīciju par valodu sabiedriskajos medijos, Butāns aicināja tiesībsargu neapšaubīt Nacionālās drošības koncepcijā noteikto par sabiedrisko mediju pāriešu uz raidīšanu latviešu valodā no 2026.gada.

Arī deputāts Gatis Liepiņš (JV) debatēs aktualizēja jautājumu par latviešu jauniešu lingvistisko diskrimināciju krievu valodas zināšanu prasīšanas dēļ.

Tiesībsargs Jansons savā atbildē gan uzsvēra, ka Tiesībsarga birojs izveidojis diskriminācijas nodaļu un ka viņam rodas sajūta, ka ne visi ir iepazinušies ar ziņojumu par pagājušo gadu, kurā paredzēts cīnīties ar pilnīgi visiem diskriminācijas gadījumiem.

Deputāte Viktorija Pleškāne no savas puses sacīja, ka gribētu no tiesībsarga dzirdēt asāku kritiku par pieņemtajiem lēmumiem, piemēram, par satura krievu valodā raidīšanas pārtraukšanu pēc 2026.gada.

Deputāte Jana Simanovska (P) debatēs norādīja, ka ļoti svarīgi, lai tiktu aizsargāts tiesiskums, ievērotas, cilvēktiesības un novērsta diskriminācija. Deputāte akcentēja darbu pie vardarbības pret sievietēm novēršanu, tīras vides nodrošināšanu un izklaides trokšņu novēršanu.

Simanovska vērsa uzmanību, ka Latvijā ir slikti apstākļi personām ar invaliditāti, piemēram, no šīs grupas nodarbināta ir tikai trešā daļa cilvēku. "Mēs sūdzamies, ka nav darba roku, bet cilvēki ar invaliditāti, kuri varētu strādāt, ir spiesti atrasties mājās vai institūcijās," norādīja politiķe.

"Progresīvo" deputāte arī norādīja, ka joprojām tiek izmantota aizvēsturiska pieeja, ka bērni ar attīstības traucējumiem nevar atrast skolu savā pašvaldībā. Simanovska arī atzīmēja, ka tikai ap 8% no sabiedriskajām ēkām ir pieejamas cilvēkiem ar invaliditāti.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Aviokompānija «airBaltic» emitējusi obligācijas 340 miljonu eiro vērtībā

Latvijas nacionālā aviokompānija "airBaltic" emitējusi obligācijas 340 miljonu eiro vērtībā, otrdienas vakarā tviterī paziņojis satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P).

Ekonomika Latvijā 63% iedzīvotāji izvēlētos investēt nekustamajā īpašumā

Ja būtu pieejami brīvie līdzekļi, 63% Latvijas iedzīvotāju izvēlētos tos ieguldīt nekustamajā īpašumā, iegādājoties mājokli, zemi vai meža īpašumu, liecina bankas "Citadele" sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat" veiktās aptaujas dati.

Ekonomika «Pasažieru vilciens» saņēmis 22 no 32 jaunajiem elektrovilcieniem

AS "Pasažieru vilciens" (PV) no Čehijas uzņēmuma "Škoda Vagonka" patlaban ir saņēmis 22 no paredzētajiem 32 jaunajiem elektrovilcieniem.

Ekonomika Pasludināts jaunā Rīgas pasažieru termināļa metu konkursa uzvarētājs

SIA "Riga Ropax Terminal" otrdien jaunā pasažieru un ro-ro kravu termināļa metu konkursa uzvarētāju apbalvošanas ceremonijā par uzvarētāju atzina pasaulslavenās arhitektes Zahas Hadidas savulaik dibināto Lielbritānijas arhitektu biroju "Zaha Hadid Architects".

Lasiet arī

Sabiedrība Saeima piektdien lems par Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā

Saeimas Prezidijs ir sasaucis parlamenta ārkārtas sēdi piektdien, 19.aprīlī, plkst.9, lai lemtu par diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā.

Sabiedrība Saeima turpinās darbu pie aizlieguma lietot pesticīdus dzīvojamo māju tuvumā

Saeimas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisija otrdien, 9.aprīlī, turpinās strādāt pie aizlieguma noteikšanas lietot pesticīdus dzīvojamo māju tuvumā.

Pasaule Saeimā dibināta deputātu grupa sadarbībai ar Āfrikas reģiona parlamentiem

Saeimā dibināta deputātu grupa sadarbības veicināšanai ar Āfrikas reģiona parlamentiem, un par tās vadītāju ievēlēta deputāte Ingrīda Circene (JV).

Sabiedrība KNAB atsevišķu Saeimas deputātu braucienā uz Ķīnu pārkāpumus nesaskata

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nav konstatējis pārkāpumus pārbaudē par atsevišķu Saeimas deputātu braucienu uz Ķīnu.