«‎Rīgas Centrālā stacija ir uzrakta, velotiltiņš ir uzbūvēts debesīs»‎ (+VIDEO)

Ekonomika
VS.LV 07:19, 18.03.2024 0

"Rail Baltica" projekts netiks realizēts līdz 2030. gadam, pauž deputāts.

 

Ātrgaitas dzelzceļa būvniecības virzība Latvijas Saeimā izpelnījusies plašas diskusijas.

Andris Kulbergs ("Apvienotais saraksts") sniedza emocionālu paziņojumu:

-Mēs redzam, ka Rīgas Centrālā stacija ir uzrakta, velotiltiņš ir uzbūvēts debesīs, Rīgas lidosta ir pārrakta. Bet šeit es citēšu, šeit es citēšu, kas ir rakstīts pieprasījuma dokumentā atpakaļ no satiksmes ministra. Marta informatīvajā ziņojumā mērķis ir (šajā martā būs informatīvais ziņojums): “Vienoties par “Rail Baltica” pamatlīnijas izvietojumu un tvērumu.” Ko tad būvē tas būvnieks? Ko mēs būvējam Rīgas centrā? Ko mēs būvējam pie lidostas? Ja mēs vēl vienosimies par tvērumu un izvietojumu? Kā to saprast?

"Es varu apgalvot šobrīd no šīs informācijas, kas man ir, “Rail Baltica” projekts netiks realizēts līdz 2030. gadam. Mēs reāli apdraudam šī projekta realizāciju. Mēs turpināsim pieprasīt, mēs turpināsim prasīt elementāras atbildes uz elementāriem jautājumiem. Lūdzu pievērsties arī jūs visus nopietni šim projektam! Šis projekts nav vienas Satiksmes ministrijas projekts, šim projektam ir jābūt pilnā atbildībā no premjera, - tā A.Kulbergs.

Interesantas detaļas pastāstīja deputāts Aleksandrs Kiršteins, kurš nepieder nevienai frakcijai.

-Pavisam vienkārša izeja būtu izlabot sliedes pa kādiem pārsimts miljoniem līdz Berlīnei, kā to izdarīja 1921. gadā, tas ir, gadu pēc kara, un palaida luksusa guļamvagonus Rīga–Ostende līdz Lamanšam un Rīga–Brisele. Tas prasīja valstij, nabadzīgai, pēc kara izpostītai, apmēram vienu gadu. Tātad šeit ir pilnībā jāpadzen šī blēžu kompānija, vesela rinda ārzemju projektētāji, kas projektē atsevišķus gabalus. Es esmu parunājis ar projektētājiem konkrētiem, ja vajag, pienāciet, es jums pēc tam izstāstīšu sīkāk, kas tur notiek. Ārzemju speciālistiem algas ir noslepenotas, lai latviešu speciālisti nezinātu, kādas viņiem ir tās algas, un tā tālāk.

Bet, ja ļoti vienkārši, tātad Rīgā uzbūvētais, 1973. gadā uzkonstruētais ER-200 iet elementāri 200 kilometri stundā. Un šie vilcieni... no 1973. līdz 1994. gadam tos Latvijā neļāva ekspluatēt, tie bija līnijā Maskava–Ļeņingrada tai laikā. Šos vilcienus viegli pieremontējot tepat, Latvijā, mēs ar 200 kilometriem stundā brauktu līdz Berlīnei bez kādām problēmām, un mēs tur varam pārkāpt arī uz citu kaut kādu vilcienu.

Nākošais. Ir jāpārstāj blefot, ka šiem vilcieniem ir kaut kāda stratēģiskā vajadzība, ja. Pēc Zviedrijas un Somijas iestāšanās NATO un mūsu jūras robežām, teiksim, Kurzemē, visa šī apgāde un aizmugure, un evakuācija, un tehnikas piegāde notiks tik un tā pa jūru. Nekādas stratēģiskās nozīmes šim vilcienam nav. Un, ja kāds tam netic, pamēģiniet aizbraukt darbadienas... piektdienas vakaros, teiksim, uz Igauniju. Salacgrīvā pamēģiniet šķērsot Salacas upi un pastāviet tur rindās.

Pēc tam deputāti nobalsoja par pieprasījumu Ministru prezidentei Evikai Siliņai “Par projekta “Rail Baltica” realizācijas uzraudzību”. Par – 37, pret – 47, atturas – nav. Pieprasījums noraidīts.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Volvo atsakās no plāna līdz 2030.gadam pāriet tikai uz elektroauto ražošanu

Zviedrijas autobūves uzņēmums "Volvo Cars", kas pieder Ķīnas autoražotājam "Zhejiang Geely Holding Group", trešdien paziņoja, ka atsakās no plāna līdz 2030.gadam pakāpeniski pāriet tikai uz pilnībā elektrisku automobiļu ražošanu.

Ekonomika Kredītu procentu likmes Latvijā ir starp augstākajām eirozonā

Gada laikā kreditēšanas jomā ir vērojami atsevišķi uzlabojumi, tomēr kopumā vēl ir daudz iespēju progresam, teikts Latvijas Bankas sagatavotajā "Finanšu pieejamības pārskatā 2024".

Ekonomika Ir novērojama kreditēšanas izaugsme gan mājsaimniecību, gan uzņēmumu kreditēšanā

Ceturtdien, 5. septembrī, notika Finanšu sektora attīstības padomes sēde, kuru vadīja Ministru prezidente Evika Siliņa.

Ekonomika LDDK uzstās uz sākotnējo nodokļu reformas mērķu izpildi

LDDK ieskatā, ir nepieciešams noteikt konkrētu minimālo robežu ministriju un citu centrālo valsts iestāžu kopējo tēriņu samazinājumam (LDDK piedāvā to noteikt 5% apmērā).

Lasiet arī

Sabiedrība Lēmums “Rail Baltica” projektā iekļaut “Rīgas cilpu” pieņemts bezatbildīgi

Nepārdomāti lēmumi valsti padara par ķīlnieku, kā arī rada riskus valsts finansiālajai stabilitātei un saistībām.

Sabiedrība "Rail Baltica ir civils projekts, taču tam ir būtiska militāra ietekme"

Vācijas starptautiskā raidorganizācija Deutsche Welle, apmeklējot būvlaukumus un tiekoties ar Rail Baltica projektā iesaistītajiem, inženieriem un politiķiem, nesen veikusi reportāžu par Rail Baltica, ātrgaitas dzelzceļa infrastruktūru, kuras būvniecība šobrīd notiek visās trīs Baltijas valstīs.

Sabiedrība «RB Rail» atklāj «Rail Baltica» nozīmi militārajai mobilitātei Baltijas reģionā

Dzelzceļa infrastruktūras projekts "Rail Baltica" ir atzīts par ģeopolitisku un stratēģisku nepieciešamību, un šis savienojums ir svarīgs Baltijas valstu militārās mobilitātes stratēģijai, būtiski uzlabojot gan pārvietošanās kapacitāti un ātrumu, gan savienojamību ar Eiropas infrastruktūras artērijām, informē Baltijas valstu kopuzņēmuma "RB Rail" pārstāvji, atsaucoties uz Eiropas Politikas analīzes centra ("Center for European Policy Analysis" (CEPA)) pētījumu.

Sabiedrība Latvijas valdībai jāmeklē nauda Rail Baltica līdzfinansēšanai

Eiropas Komisijas (EK) atbalstītajam 345,817 miljonu eiro līdzfinansējumam dzelzceļa projekta "Rail Baltica" būvniecības aktivitātēm nepieciešams nodrošināt Latvijas nacionālo līdzfinansējumu 61,032 miljonu eiro jeb 15% apmērā, teikts Satiksmes ministrijas (SM) sagatavotajā informatīvajā ziņojumā, kas iesniegts saskaņošanai valdībā.

Savukārt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) nomaksai nepieciešams piešķirt 76 894 527 eiro.