• Gundega,
  • Terēze
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Privātie uzņēmēji Latvijā saņems finansējumu dalībai kiberdrošībā (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 15:30, 09.03.2024


Noteikumi par konkrētas grantu programmas īstenošanu tiek virzīti atsevišķi.


Internets jau sen ir bijis kaujas lauks.

Latvijas iestādes un uzņēmumi arvien vairāk tiek pakļauti kiberuzbrukumiem. Pēc ekspertu domām, tā var būt daļa no hibrīdkara pret mūsu valsti.

Ministru kabinets noteica kārtību, kādā publiskā un privātā sektora institūcijas var pretendēt un saņemt līdzfinansējumu ar kiberdrošību saistīto projektu īstenošanai, nodrošinot efektīvu, pārskatāmu un pareizas finanšu pārvaldības principiem atbilstošu Eiropas Kiberdrošības kompetenču centra (ECCC) 2021.–2027. gada plānošanas perioda grantu projektu ieviešanu Latvijā, ziņoja vietne mod.gov.lv.

Noteikumi nosaka grantu vadībā iesaistīto institūciju pienākumus – projekta iesnieguma iesniedzēja atbilstības pārbaudi, maksājumu un norēķinu kārtību, vadības, uzraudzības, izvērtēšanas un kontroles pasākumu kārtību. Vienlaikus tiek paplašināti Satversmes aizsardzības biroja uzdevumi, proti, birojs veic projektu iesniegumu, kā arī kiberdrošības kompetenču kopienas dalībnieku atbilstības izvērtēšanu valsts drošības interesēm. Noteikumi par konkrētas grantu programmas īstenošanu tiek virzīti atsevišķi.

Apstiprinātie normatīvie akti attiecas tikai uz Eiropas Kiberdrošības kompetenču centra netiešajā pārvaldībā esošajām Eiropas Savienības politiku instrumentu atbalsta programmām, piemēram, programmu “Digitālā Eiropa” un “Apvārsnis Eiropa” kiberdrošības sadaļām.

Papildus, lai atbalstītu Latvijā reģistrētos mazos un vidējos saimnieciskās darbības veicējus, līdzfinansējot kiberdrošības transformācijas projektus, Ministru kabinets noteica Eiropas Kiberdrošības kompetenču centra 2021.–2027. gada plānošanas perioda grantu programmas “Mazo un vidējo saimnieciskās darbības veicēju kiberdrošības transformācija” īstenošanas noteikumus.

Programmā plānots veicināt mazo un vidējo saimnieciskās darbības veicēju kiberdrošības pārveidi un sniegt atbalstu kibernoturības stiprināšanā, veicinot Latvijas un Eiropas Savienības ilgtermiņa kiberdrošības mērķu sasniegšanu.

Tāpat programmā atbalstīs inovatīvu kiberdrošības transformācijas tehnoloģiju un koncepciju izstrādi, kuras ietvaros tiktu veikta arī šo koncepciju un tehnoloģiju testēšana, pilotēšana un publicēšana, kā arī darbības pētniecības jomā. Grantu programmai “Mazo un vidējo saimnieciskās darbības veicēju kiberdrošības transformācija” paredzēts 1 000 000 eiro Eiropas Komisijas līdzfinansējums. Programmas ietvaros pieejamais maksimālais grantu līdzfinansējuma apmērs ir 60 000 eiro vienam projektam, un to maksimālais īstenošanas ilgums – viens gads.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Investējot 760 tūkstošus eiro renovācijā, «Mego» atklāj veikalu Carnikavā

Šodien, 25. aprīlī, pēc renovācijas darbu pabeigšanas, veikals “Mego” Carnikavā, Rīgas ielā 14, atkal vēris savas durvis pircējiem. Kopējās investīcijas veikala rekonstrukcijā un veikala apkārtnes labiekārtošanā sastādīja aptuveni 760 000 eiro.

Ekonomika Valainis: Latvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā

atvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).

Ekonomika «ByteDance» noraida ASV prasību pārdot «TikTok»

Ķīnas uzņēmums "ByteDance" noraidījis ASV prasību pārdot videoplatformu "TikTok" un solījis apstrīdēt tiesā Kongresa pieņemto likumu, kas paredz aizliegt "TikTok" Savienotajās Valstīs, ja "ByteDance" to nepārdos.

Lasiet arī

Sabiedrība Pret hibrīdo agresiju: jaunieši tiek iesaukti kiberkaraspēkā (+VIDEO)

Izaicinājumā var piedalīties ikviens Latvijas Republikas valstspiederīgais vecumā no 14 līdz 24 gadiem.

Pasaule Pērn lielākajā daļā gadījumu kiberapdraudējuma avots bijusi Krievija - SAB

Pērn situācija Latvijas kibertelpā turpinājusi saglabāties stabila un uzbrukumu intensitāte, līdzīgi kā iepriekšējā gadā, ir bijusi mainīga - tie realizēti viļņveidīgi, turklāt lielākajā daļā gadījumu kiberapdraudējuma avots bijusi Krievija, pagājušā gada darbības pārskatā norādījis Satversmes aizsardzības birojs (SAB).

Pasaule Igaunijā atbrīvoti no apcietinājuma divi kriptokrāpniecībā apsūdzētie

Igaunijā atbrīvoti no apcietinājuma par pusmiljardu eiro vērtu krāpniecību darījumos ar kriptovalūtu apsūdzētie Sergejs Potapenko un Ivans Turigins, kuru izdošanu pieprasa ASV.

Pasaule ECB pārbaudīs banku spēju reaģēt uz kiberuzbrukumiem

Eiropas Centrālā banka (ECB) trešdien paziņoja, ka šogad pārbaudīs banku spēju reaģēt uz kiberuzbrukumiem, un šie būs pirmie šāda veida tā dēvētie banku stresa testi eirozonā.