• Gundega,
  • Terēze
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Karodziņi būs jāizvieto pie 60 000 pārtikas precēm 5400 tirdzniecības vietās

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 15:53, 22.02.2024


Tas gulsies uz tirgotāju un gala rezultātā pircēju maciņiem.


Latvijas preču izcelšana ir korekta un patriotiska.

Latvijas Tirgotāju asociācija protestē pret Zaļo un zemnieku savienības iniciatīvu Saeimā. Par papildus prasībām par pārtikas produktu informācijas sniegšanu patērētājiem vairāk kā 1,5 miljonu eiro un ikmēneša uzturēšanas izmaksas sastādīs vairāk

Lai gan Pārtikas aprites likuma grozījumu likuma iniciatori atsaucas uz Eiropas Parlamenta un Padomes regulu Nr. 69/2011 par pārtikas produktu informācijas sniegšanu patērētājiem, tomēr patiesībā viņi pārkāpj to.

Pirmkārt, nedrīkst uzlikt atšķirīgas no citām ES dalībvalstīm papildus pārtikas marķējuma prasības.

Otrkārt, nedrīkst pārcelt ražotāja uzņēmuma pienākumu norādīt informāciju par pārtikas produktu uz tirgotāju.

Treškārt, Regula paredz obligāto ziņu norādi uz pārtikas iepakojuma vai tam piestiprinātas etiķetes, vai pārtikas pavaddokumentiem, un neparedz ieviest jaunu pārtikas informācijas nesēju - cenu zīmi.

Ceturtkārt, Regula neatļauj mazāksvarīgu informāciju (ražotājvalsti) norādīt uz informācijas nesēja prioritāri pār pārējo obligāto informāciju.kā ceturtdaļu miljona eiro (ja pieņems aizkulisēs pārrunāto variantu, ka karodziņa vietā pietiks ar valsts nosaukumu).

Tāpat uzskatām, ka likumprojekts neatbilst Saeimas Kārtības ruļļa 85.pantam, jo likumprojektam ir ietekme uz ekonomikas attīstību, gan pārrobežu sadarbības (kooperācijas) attīstībā, gan būtiskā mazo tirgotāju maksātspējas krišanās. Šobrīd lielākai daļai pārtikas produktu nav norādīta ražotājvalsts un likumdevējs neplāno to uzlikt par pienākumu ražotājam.

Tātad tirgotājam būs gan jāmeklē ražotāji, gan karodziņi. Un, ja globālie ražotāji nevēlēsies atklāt, kurā valstī ražo Bonduelle vai Necafe, tad gatavojies maksāt sodu 1000 eiro. Pie sortimenta veikalā 1000+ pozīcijas un neskaidrības ražotāju/izplatītāju marķējumā kļūdu iespējamība ir 99,9%, pauž Asociācija.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Aizkavējusies Preses nama kvartāla pirmās kārtas būvniecība

Līdz nākamajam gadam pagarināts "Preses nama kvartāla" pirmās kārtas būvdarbu pabeigšanas termiņš, šonedēļ raksta Lietuvas laikraksts "Verslo žinios".

Ekonomika Šogad Rīgas ostā plānoti 67 kruīza kuģu ienācieni

Šī gada kruīza sezonā Rīgas ostā patlaban pieteikti 67 kruīza kuģu ienācieni, kas ir par piecām vizītēm vairāk nekā pērn, informēja Rīgas brīvostas pārvaldē.

Ekonomika Investējot 760 tūkstošus eiro renovācijā, «Mego» atklāj veikalu Carnikavā

Šodien, 25. aprīlī, pēc renovācijas darbu pabeigšanas, veikals “Mego” Carnikavā, Rīgas ielā 14, atkal vēris savas durvis pircējiem. Kopējās investīcijas veikala rekonstrukcijā un veikala apkārtnes labiekārtošanā sastādīja aptuveni 760 000 eiro.

Ekonomika Valainis: Latvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā

atvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).

Lasiet arī

Ekonomika FM: pozitīvas tendences mazumtirdzniecībā vēl īsti nav redzamas (+VIDEO)

Konfidences indekss Latvijā kopš 2023. gada jūlija saglabājies vienmērīgi zemā līmenī.

Sabiedrība Krievijas un Baltkrievijas karogi Latvijas veikalos tomēr neparādīsies

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Pārtikas aprites uzraudzības likumā, kas tostarp paredz noteikt mazumtirdzniecības uzņēmumiem informāciju par Krievijā un Baltkrievijā ražotiem produktiem tirdzniecības vietā norādīt tikai rakstveidā.

Ekonomika Ukraina ir gatava piedāvāt plašu pārtikas preču klāstu

Ukrainas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (pārstāvniecība Latvijā), paziņo par savu gatavību atbalstīt Latvijas biznesu uzticamu un izdevīgu alternatīvu piegādes kanālu meklēšanā.

Ekonomika Latvijas tirdzniecības tuvākā nākotne ir veikali bez pārdevējiem (+VIDEO)

Robotus var viegli vizualizēt un piešķirt tiem runas spējas - uzstādot nelielu ekrānu katrā no iepirkumu ratiņiem.