• Einārs,
  • Ervīns,
  • Klāvs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latviā jāveido centralizēta elektrisko uzlādes staciju sistēma (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 13:41, 08.02.2024


Viens no problemas risinājumiem ir lūgt AS "Sadales tīkls" palielināt elektroenerģijas pieslēguma jaudu.


Kā skaidro speciālists, pēc pieslēguma jaudas balansēšanas sistēmas ierīkošanas tiek noteikts ēkas pieejamās jaudas limits.

Līdz 2035.gadam elektromobiļu skaits pasaulē pieaugs septiņas reizes no 10,5 miljoniem 2022.gadā līdz 74,5 miljoniem 2035.gadā. Pēc ekspertu aprēķiniem elektroenerģijas pieprasījums tikai elektromobiļu uzlādei vien 2030.gadā pasaulē sasniegs 655 TWh. Aptuveni 45 procentus elektroenerģijas ēkās patērēs elektromobiļi.

"Jau šodien ēku funkcija pamazām mainās - tās kļūst arī par elektromobiļu uzlādes stacijām. Līdz ar to tuvākajā laikā komercēku elektroenerģijas pieprasījums dubultosies, jo tūkstošiem strādājošo ik dienu vēlēsies uzlādēt savus elektromobiļus. Elektroenerģijas trūkums ēkās kļūs par lielu izaicinājumu, īpaši lielo pilsētu centrālajās daļās. Vienam uzņēmumam atliek vien uzstādīt 10-15 uzlādes stacijas lielā biroju ēkā, un namu apsaimniekotāji var saskarties ar nopietnām problēmām, par kurām šodien aizdomājas vien maza daļa nekustamo īpašumu apsaimniekotāju," atzīmē eksperts Gatis Arājums.

"Latvijā elektromobiļu skaita pieaugums no 2023.gada sākuma ir 67%, un elektromobiļu skaits tuvojas 7 tūkstošiem. Skaidrs, ka 2035.gadā, kad elektromobiļu skaits pasaulē pieaugs 7 reizes vai pat vairāk, ar 5-6 uzlādes stacijām vienā objektā var nepietikt. Tāpēc, projektējot jaunas ēkas, būtu vērts nākotnē paredzēt iespēju paplašināt uzlādes staciju skaitu un nodrošināt, lai uzlādei būtu pietiekami daudz elektroenerģijas," atzīmē Gatis Arājums.

Mazliet sarežģītāka situācija ir agrāk būvētos komercobjektos, jo ne visur ir iespēja bez lieliem ieguldījumiem palielināt elektrisko jaudu.

"Esam ievērojuši, ka pēdējā laikā nekustamo īpašumu apsaimniekotāji bieži saņem piedāvājumus bez maksas ierīkot elektromobiļu stacijas. Šādu piedāvājumu vilināti un neizanalizējot nepieciešamo elektroenerģijas jaudu, ēku īpašnieki riskē negatīvi ietekmēt visu ēkas elektrosistēmu. Piemēram, pīķa laikā ēkas var palikt pilnībā bez elektrības, jo visa elektroenerģija tiks patērēta elektromobiļu uzlādei. Īpaši bieži šādi notiek, kad tiek izmantotas ātrās uzlādes stacijas. Lai tas nenotiktu, elektrotīklu speciālistiem nepieciešams izvērtēt ēkas kapacitāti palielināt jaudu un aprēķināt, cik elektromobiļu staciju ēkā drīkst ierīkot. Pat ja nepieciešamība pēc uzlādes stacijām ēkā šobrīd nav liela, apsaimniekotājiem būtu labi jau šodien sākt gatavoties nākotnei un analizēt sava elektrotīkla iespējas un iespējas pielāgoties e-mobilitātei," stāsta Gatis Arājums.

Pieslēguma jaudas trūkums ir digitālā laikmeta problēma, ar kuru mūsdienās bieži saskaras gan privātmāju, gan komerciālo ēku īpašnieki. Saules elektrostacijas ļauj vairāk elektroenerģijas izmantot elektromobiļu uzlādei, taču tikai tad, ja elektroenerģija tiek patērēta lokāli. Lai uzlādes stacijas varētu attālināti vadīt, administrēt un uzraudzīt to darbību, tām vispirms jābūt pieslēgtām interneta tīklam - tas nav grūti izdarāms.

"Elektromobiļu uzlādes staciju uzstādīšana nav nekāds sprints. Tas ir maratons. Ēkas kalpos daudzus gadu desmitus, tāpēc jau šodien ir svarīgi projektēt un ieviest ilglaicīgus risinājumus. Elektrotīkls nemitīgi mainās, tam tiek pieslēgtas arvien jaunas iekārtas, tāpēc, plānojot ēkas, būtiski paredzēt attīstības iespējas - ja komercēkā šodien pietiek ar divām elektromobiļu uzlādes stacijām, jāizvērtē, vai būs nepieciešams desmitreiz vairāk jau pēc dažiem gadiem. Pēc desmit gadiem jau vairāk nekā puse no visām automašīnām tiks darbinātas ar elektrību, un gandrīz puse no ēkās patērētās elektroenerģijas būs jāizmanto elektromobiļu uzlādei," atzīmē G.Arājums.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Aviokompānija «airBaltic» emitējusi obligācijas 340 miljonu eiro vērtībā

Latvijas nacionālā aviokompānija "airBaltic" emitējusi obligācijas 340 miljonu eiro vērtībā, otrdienas vakarā tviterī paziņojis satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P).

Ekonomika Latvijā 63% iedzīvotāji izvēlētos investēt nekustamajā īpašumā

Ja būtu pieejami brīvie līdzekļi, 63% Latvijas iedzīvotāju izvēlētos tos ieguldīt nekustamajā īpašumā, iegādājoties mājokli, zemi vai meža īpašumu, liecina bankas "Citadele" sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat" veiktās aptaujas dati.

Ekonomika «Pasažieru vilciens» saņēmis 22 no 32 jaunajiem elektrovilcieniem

AS "Pasažieru vilciens" (PV) no Čehijas uzņēmuma "Škoda Vagonka" patlaban ir saņēmis 22 no paredzētajiem 32 jaunajiem elektrovilcieniem.

Ekonomika Pasludināts jaunā Rīgas pasažieru termināļa metu konkursa uzvarētājs

SIA "Riga Ropax Terminal" otrdien jaunā pasažieru un ro-ro kravu termināļa metu konkursa uzvarētāju apbalvošanas ceremonijā par uzvarētāju atzina pasaulslavenās arhitektes Zahas Hadidas savulaik dibināto Lielbritānijas arhitektu biroju "Zaha Hadid Architects".

Lasiet arī