Latvijā 23% iedzīvotāju ir pilnībā apmierināti ar savu mājokli

Ekonomika
LETA 17:40, 23.01.2024 0

Latvijā 23% iedzīvotāju ir pilnībā apmierināti ar savu mājokli, informē "Luminor Bank" pārstāvji, atsaucoties uz veiktās aptaujas rezultātem.

 

Savukārt 59% iedzīvotāju ir drīzāk apmierināti ar savu mājokli. Tikmēr 11% ir drīzāk neapmierināti, bet 3% ir ļoti neapmierināti ar savu dzīvesvietu.

"Luminor Bank" mājokļu kreditēšanas vadītājs Kaspars Sausais norāda, ka tikai ceturtajai daļai Latvijas iedzīvotāju nav sūdzību par savu mājokli, un tas ir zemākais rādītājs Baltijas valstīs - Lietuvā ar savu dzīvesvietu pilnībā apmierināta ir trešdaļa jeb 31%, bet Igaunijā 28% iedzīvotāju.

Aptauja rāda, ka vislabākā situācija ar mājokļiem ir Pierīgā un lauku reģionos, kur par savu mājokli sūdzību nav attiecīgi 31% un 30% iedzīvotāju. Tikmēr Rīgā ir vismazāk iedzīvotāju, kas ir pilnībā apmierināti ar savu dzīvesvietu, - 17%.

Sausais skaidro, ka tas varētu būt saistīts ar faktu, ka Rīgā ir vairāk iedzīvotāju, kas mitinās samērā nelielos padomju laikos celtos, nerenovētos dzīvokļos, kā arī Rīgā ir vairāk cilvēku, kas īrē mājokļus, līdz ar to viņiem nav vēlmes vai iespējas konkrēto dzīvesvietu uzlabot atbilstoši savām vajadzībām.

Jautāti par būtiskāko iemeslu neapmierinātībai ar savu mājokli, iedzīvotāji visbiežāk norādīja, ka mājoklis ir novecojis un tajā trūkst mūsdienīgu risinājumu (34%), kā arī ir nepieciešamība pēc plašākām telpām (33%).

Jaunākiem cilvēkiem ir lielāka nepieciešamība pēc plašāka mājokļa - vecuma grupā no 25 līdz 34 gadiem to kā būtiskāko problēmu norādīja tieši puse respondentu, tikmēr 55-65 gadus vecu cilvēku vidū tikai katrs piektais.

Neapmierinātību ar mājokli iedzīvotājiem rada arī pārāk augstās izmaksas par komunālajiem pakalpojumiem (20%), 15% vēlētos labāku atrašanās vietu un vēl tikpat daudziem lielākā problēma ir traucējoši kaimiņi, bet 11% nevarēja nosaukt konkrētu iemeslu neapmierinātībai ar savu mājokli.

Aptaujā noskaidrots, ka Latvijā ir vislielākais procents to, kas vēlētos plašāku dzīves telpu un ko neapmierina pārāk augstās komunālās izmaksas. Tikmēr Latvijā ir zemākais to iedzīvotāju īpatsvars, kas vēlētos modernāku mājokli.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Latvijas uzņēmumi ražošanas digitalizācijai saņēma 31 miljonu eiro (+VIDEO)

Ievērojami uzlabota darba drošība, aizstājot un samazinot manuālo darbu.

Ekonomika Latvieši retāk sapņo par dzīvi ar pasīviem ienākumiem nekā kaimiņi (+VIDEO)

Vēl ir variants ieguldīt aktīvos, kuri regulāri izmaksā dividendes vai obligāciju gadījumā - kuponus.

Ekonomika Darba devējam būs jāinformē VID par darba algas izmaksu skaidrā naudā

Lai mazinātu ēnu ekonomiku, Labklājības ministrija (LM) rosina noteikt, ka darba devējam ir jāinformē Valsts ieņēmumu dienests (VID) par faktu, ka darba alga tiek izmaksāta skaidrā naudā, liecina ministrijas sagatavotais noteikumu projekts.

Ekonomika Apkures sezonā «‎Rīgas Siltums» iedzīvotājiem ietaupīs 40 milj. eiro (+VIDEO)

Pateicoties atklātam un brīvam tirgum, tarifs tiek atbilstoši mainīts.

Lasiet arī

Sabiedrība Kā izvēlēties piemērotu jaunu mājokli, konsultē eksperte (+VIDEO)

Ir svarīgi rūpīgi izvērtēt finansiālās iespējas un izdevumus.

Sabiedrība Latvijas iedzīvotāji dotu priekšroku dzīvei Rīgā vai piepilsētā

Latvijas iedzīvotāji labprātāk vēlētos dzīvot Rīgā vai piepilsētā, ja viņiem būtu iespēja izvēlēties, informē "Luminor Bank" pārstāvji, atsaucoties uz veikto aptauju.

Interesanti fakti Ir pienācis laiks pavasara interjera fantāzijai (+VIDEO)

Dzīvesveidā nepieciešamas sezonālas izmaiņas, uzskata eksperts.

Ekonomika Aptauja: vairums Latvijas iedzīvotāju ir nomainījuši trīs vai vairāk mājokļu

Vairums Latvijas iedzīvotāju ir mainījuši dzīvesvietu vismaz trīs reizes, tostarp 30% ir pārcēlušies piecas un vairāk reizes, informē "Luminor Bank" pārstāvji, atsaucoties uz veiktās aptaujas datiem.