• Gundega,
  • Terēze
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Šogad vairāk Latvijas iedzīvotāju uzticēs savu naudu bankām (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 12:30, 14.01.2024


Ieradums ātri šķirties no naudas, kas raksturīgs inflācijas kāpumam, kļūst par pagātni.


Naudai vajadzētu strādāt jūsu labā.

Ir pamats cerēt, ka par vienu no 2024.gada tendencēm kļūs krāšanas ieraduma atgriešanās un nostiprināšanās, pauž finanšu eksperte Jeļena Novaka.

Uzkrājumi kompensē inflāciju

Iedzīvotāju uzkrātā nauda ir galvenais resurss, kas palīdz kompensēt iepriekšējo divu gadu augsto inflāciju. Latvijā veiktā aptauja liecina, ka 28% iedzīvotāju ir sākuši tērēt savus uzkrājumus, un šie tēriņi ir saistīti gan ar inflāciju, gan ar iedzīvotāju vēlmi ieguldīt naudu. Dažkārt rezerves tiek izmantotas, lai ātrāk atmaksātu saistības. Pamatā uzkrājumu tērētāji ir gados jauni cilvēki (18-35 gadi), kuri ir krājuši salīdzinoši īsāku laika periodu un mazāks bijis starta kapitāls. Satraucoši ir tas, ka vairāk nekā piektdaļa cilvēku nekādus uzkrājumus neveic, bet 15% cilvēku uzkrājumu pietiktu ne vairāk kā vienam mēnesim. Aptuveni trešdaļai iedzīvotāju uzkrājuma līmenis ļautu kompensēt izdevumus trīs mēnešus un vairāk.

Trešdaļa jūtas stabili un sagaida ienākumu kāpumu

Cik finansiāli stabili šobrīd jūtas cilvēki? Pērn gada nogalē veiktā aptauja "Finanšu drošības indekss" rāda, ka ar savu finanšu situāciju neapmierināti ir 39% cilvēku, bet 35% to vērtē kā kopumā labu. Neitrāls vērtējums ir aptuveni ceturtajai daļai (24%) cilvēku, lielākoties tie ir 50 un vairāk gadus veci iedzīvotāji. Savukārt ļoti neapmierināti ir 12%.

Ja vērtē to, kā finansiālā situācija mainīsies šogad, 41% cilvēku pieļauj izdevumu pieaugumu, bet 28% ir optimisma pilni par to, ka augs arī viņu ienākumi. Pesimistu skaits attiecībā par saviem ienākumiem ir 17%, bet 14% cer uz izdevumu samazināšanos. 30% uzskata, ka izdevumi paliks nemainīgi, bet 39% attiecībā uz saviem ienākumiem nekādas izmaiņas nesagaida.

Noguldījumu likmes kāpj, bet noguldījumi kavējas

Pērn pavasarī bankas sāka būtiski paaugstināt likmes dažāda veida noguldījumiem (piemēram, mūsu bankas termiņnoguldījumam uz gadu likme šobrīd ir 3,7%). Tomēr uz krājkontiem un termiņnoguldījumiem savus brīvos līdzekļus pērn novirzīja vien aptuveni trešdaļa mūsu klientu, bet pārējiem brīvie līdzekļi aizvien glabājas parastajos kontos, tātad netiek izmantota banku piedāvātā iespēja kapitāla vairošanai. Arī kopumā termiņnoguldījumu un līdzīgu noguldījumu kāpums pagājušā gada nogalē bija ļoti gauss, liecina Latvijas Bankas dati.

Visticamāk, ar naudas noguldīšanu un krāšanu neveicas tik labi, jo ilgstošajā t.s. negatīvo likmju periodā cilvēkos ir zudis ieradums novirzīt naudu pelnošā noguldījumā, bet pavisam jauniem cilvēkiem šāda pieredze vispār nav bijusi. Var prognozēt, ka šogad pieredzēsim to, ka daļa no iedzīvotāju brīvajiem līdzekļiem pārceļos uz finanšu produktiem ar augstāku ienesīgumu, tostarp, ieguldot naudu finanšu tirgos. Turklāt, ņemot vērā Eiropas Centrālās bankas izteicienus un tirgus gaidas, šogad var gaidīt likmju samazināšanos, tāpēc var teikt, ka šobrīd ir vēl laba iespēja izmantot noguldījumu likmju augstāko vērtību.

Augstākas procentu likmes ir laba iespēja ne vien nopelnīt, liekot lietā brīvos līdzekļus, bet arī izveidot vērtīgu ieradumu - pamazām uzkrāt naudu nākamajam neparedzamajam krīzes brīdim.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Aizkavējusies Preses nama kvartāla pirmās kārtas būvniecība

Līdz nākamajam gadam pagarināts "Preses nama kvartāla" pirmās kārtas būvdarbu pabeigšanas termiņš, šonedēļ raksta Lietuvas laikraksts "Verslo žinios".

Ekonomika Šogad Rīgas ostā plānoti 67 kruīza kuģu ienācieni

Šī gada kruīza sezonā Rīgas ostā patlaban pieteikti 67 kruīza kuģu ienācieni, kas ir par piecām vizītēm vairāk nekā pērn, informēja Rīgas brīvostas pārvaldē.

Ekonomika Investējot 760 tūkstošus eiro renovācijā, «Mego» atklāj veikalu Carnikavā

Šodien, 25. aprīlī, pēc renovācijas darbu pabeigšanas, veikals “Mego” Carnikavā, Rīgas ielā 14, atkal vēris savas durvis pircējiem. Kopējās investīcijas veikala rekonstrukcijā un veikala apkārtnes labiekārtošanā sastādīja aptuveni 760 000 eiro.

Ekonomika Valainis: Latvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā

atvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).

Lasiet arī

Ekonomika Bitcoin kurss pārsniedz 72 000 dolāru

Kriptovalūtas "Bitcoin" kurss pirmdien atkal uzstādījis jaunu rekordu, pirmo reizi pārsniedzot 72 000 ASV dolāru robežu.

Ekonomika Vienojas pārdalīt 663 miljonus eiro no ES fondiem

Eiropas Savienības (ES) fondu tematiskās komiteja atbalstījusi rosināto finanšu investīciju pārdali 662,8 miljonu eiro apmērā, saglabājot katras ministrijas kopējā investīciju portfeļa apjomu, tādējādi novēršot iepriekš izskanējušos fondu finansējuma riskus, informē Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji.

Sabiedrība Latvijā 32% iedzīvotāju regulāri finansiāli atbalsta tuviniekus

Latvijā 32% iedzīvotāju regulāri sniedz finansiālu palīdzību ģimenes locekļiem, draugiem vai paziņām, taču salīdzinājumā ar gadu iepriekš ir pieaudzis to cilvēku īpatsvars, kuri vairs nevar sniegt atbalstu līdzšinējā apmērā, informē bankas "Citadele" pārstāvji, atsaucoties uz 2023. un 2024.gada janvārī veiktajām Baltijas iedzīvotāju aptaujām.

Ekonomika Vidējā bruto darba alga pērn Latvijā pieaugusi par 11,9%

Latvijā pagājušajā gadā vidējā bruto darba samaksa jeb darba samaksa pirms nodokļiem par pilnas slodzes darbu bija 1537 eiro, kas ir par 11,9% jeb 164 eiro vairāk nekā 2022.gadā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.