• Gundega,
  • Terēze
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Rūpniecības produkcijas izlaide 11 mēnešos Latvijā samazinājusies par 5,1%

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 23:48, 03.01.2024


Latvijā rūpniecības produkcijas izlaide pērn 11 mēnešos, pēc kalendāri koriģētajiem datiem, salīdzināmās cenās samazinājusies par 5,1% salīdzinājumā ar 2022.gada attiecīgo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.


Foto: LETA

Tostarp apstrādes rūpniecībā 2023.gada 11 mēnešos bija kritums par 5,2%, kamēr ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē bija samazinājums par 20%, bet elektroenerģijas un gāzes apgādē bija kritums par 1,1%.

2023.gada novembrī, salīdzinot ar 2022.gada novembri, rūpniecības produkcijas apmērs, pēc kalendāri koriģētiem datiem, salīdzināmajās cenās samazinājās par 3,4%. Ražošana ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē samazinājās par 9,7%, apstrādes rūpniecībā - par 1,8%, bet elektroenerģijas un gāzes apgādē - par 9,6%.

Lielākais produkcijas apmēra samazinājums bija mēbeļu ražošanā - par 22,1%, poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā - par 20,6%, apģērbu ražošanā - par 15,4%, nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā - par 13,4%, dzērienu ražošanā - par 12,6%, kā arī ķīmisko vielu ražošanā - par 10,4%. Gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas, kas ir trešā pēc īpatsvara lielākā nozare, produkcijas apmērs saruka par 2%.

Vienlaikus rūpniecības produkcijas apmērs pieauga iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā - par 10,9%, datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā - par 6%, elektrisko iekārtu ražošanā - par 4%, kā arī papīra un papīra izstrādājumu ražošanā - par 1,9%. Pieaugums bija divās pēc īpatsvara lielākajās apstrādes rūpniecības nozarēs: pārtikas produktu ražošanā un koksnes un koka izstrādājumu ražošanā - attiecīgi par 6,1% un 1,3%.

Savukārt 2023.gada novembrī, salīdzinot ar 2023.gada oktobri, rūpniecības produkcijas apmērs, pēc sezonāli koriģētiem datiem, salīdzināmajās cenās samazinājās par 0,9%. Ražošanas apmēri pieauga apstrādes rūpniecībā - par 2,2%, savukārt kritums bija elektroenerģijas un gāzes apgādē - par 9,2% un ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē - par 3,8%.

2023.gada novembrī, salīdzinot ar 2022.gada novembri, apstrādes rūpniecības apgrozījums, pēc kalendāri koriģētiem datiem, faktiskajās cenās samazinājās par 3,4%. Apgrozījums vietējā tirgū samazinājās par 2,6% un eksportā - par 3,9%, tostarp eirozonā - par 12,2%, bet ārpus eirozonas bija pieaugums par 3,4%.

Pērn novembrī, salīdzinot ar 2023.gada oktobri, apstrādes rūpniecības apgrozījums, pēc sezonāli koriģētiem datiem, pieauga par 5,3%. Vietējā tirgū apgrozījums pieauga par 5,4%, bet eksportā - par 5,3%, tostarp eirozonā - par 0,1%, bet ārpus eirozonas - par 9,4%.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Investējot 760 tūkstošus eiro renovācijā, «Mego» atklāj veikalu Carnikavā

Šodien, 25. aprīlī, pēc renovācijas darbu pabeigšanas, veikals “Mego” Carnikavā, Rīgas ielā 14, atkal vēris savas durvis pircējiem. Kopējās investīcijas veikala rekonstrukcijā un veikala apkārtnes labiekārtošanā sastādīja aptuveni 760 000 eiro.

Ekonomika Valainis: Latvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā

atvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).

Ekonomika «ByteDance» noraida ASV prasību pārdot «TikTok»

Ķīnas uzņēmums "ByteDance" noraidījis ASV prasību pārdot videoplatformu "TikTok" un solījis apstrīdēt tiesā Kongresa pieņemto likumu, kas paredz aizliegt "TikTok" Savienotajās Valstīs, ja "ByteDance" to nepārdos.

Lasiet arī

Ekonomika Liepāja saņēma jaunu ražotni, jau pieteikušies ap 100 darba pretendentu (+VIDEO)

"Tas ir nozīmīgs solis ceļā uz 100% Eiropas piegādes ķēdi", - pauž zviedru saimnieki.

Ekonomika Latvijā astoņos mēnešos saražots par 17,6% mazāk alkoholisko dzērienu

Astoņos mēnešos Latvijā saražoti 34,013 miljoni litru alkoholisko dzērienu, neskaitot alu, un, salīdzinot ar 2022.gada astoņiem mēnešiem, šogad astoņos mēnešos saražots par 17,6% mazāk alkoholisko dzērienu, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) apkopotie akcīzes preču aprites rādītāji.

Ekonomika Zvejas produktu uzglabāšanai pieejams atbalsts

Ražotāju organizācijām zvejas produktu uzglabāšanai pieejams atbalsts 219 752 eiro apmērā, liecina Lauku atbalsta dienesta (LAD) publicētais paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Ekonomika Decembrī samazinājusies Ķīnas rūpnieciskā aktivitāte

Ražošanas sektora veselību raksturojošais indekss "Purchasing Managers' Index" (PMI) Ķīnā decembrī samazinājies līdz 49 punktiem salīdzinājumā ar 49,4 punktiem novembrī, liecina Ķīnas mediju grupas "Caixin" apkopotā informācija.