Latvijā novembrī bijusi zemāka gada inflācija nekā ES un eirozonā vidēji

Ekonomika
LETA 21:37, 19.12.2023 0

Latvijā novembrī bijusi zemāka gada inflācija nekā Eiropas Savienībā (ES) un eirozonā vidēji, liecina otrdien publiskotie ES statistikas biroja "Eurostat" dati.

 

Gada inflācija novembrī bijusi 1,1%. Augstākā inflācija pagājušajā mēnesī reģistrēta Čehijā (8%), Ungārijā (7,7%), Rumānijā un Slovākijā (abās valstīs 6,9%), kā arī Polijā (6,3%). Lietuvā gada inflācija bijusi 2,3%, bet Igaunijā tā veidojusi 4,1%

Zemāka gada inflācija nekā Latvijā novembrī bijusi Dānijā (0,3%), Itālijā (0,6%) un Somijā (0,7%), bet gada deflācija fiksēta tikai Beļģijā (-0,8%).

ES vidēji gada inflācija novembrī bijusi 3,1%, bet eirozonā tā veidojusi 2,4%.

Savukārt salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi – oktobri – patēriņa cenas novembrī ES samazinājās par 0,4%, bet eirozonā – par 0,6%.

Latvijā salīdzinājumā ar oktobri patēriņa cenas novembrī sarukušas par 0,1%. Mēneša inflācija bijusi Bulgārijā, Austrijā un Zviedrijā (visās valstīs +0,2%), kā arī Polijā (+0,6%), lielākā mēneša deflācija reģistrēta Maltā (-2,9%), bet Čehijā, Igaunijā un Ungārijā patēriņa cenas saglabājušās nemainīgas. Lietuvā patēriņa cenas mēneša griezumā sarukušas par 0,4%.

"Eurostat" inflāciju aprēķina atbilstoši ES saskaņotajam patēriņa preču indeksam (HICP).

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Volvo atsakās no plāna līdz 2030.gadam pāriet tikai uz elektroauto ražošanu

Zviedrijas autobūves uzņēmums "Volvo Cars", kas pieder Ķīnas autoražotājam "Zhejiang Geely Holding Group", trešdien paziņoja, ka atsakās no plāna līdz 2030.gadam pakāpeniski pāriet tikai uz pilnībā elektrisku automobiļu ražošanu.

Ekonomika Kredītu procentu likmes Latvijā ir starp augstākajām eirozonā

Gada laikā kreditēšanas jomā ir vērojami atsevišķi uzlabojumi, tomēr kopumā vēl ir daudz iespēju progresam, teikts Latvijas Bankas sagatavotajā "Finanšu pieejamības pārskatā 2024".

Ekonomika Ir novērojama kreditēšanas izaugsme gan mājsaimniecību, gan uzņēmumu kreditēšanā

Ceturtdien, 5. septembrī, notika Finanšu sektora attīstības padomes sēde, kuru vadīja Ministru prezidente Evika Siliņa.

Ekonomika LDDK uzstās uz sākotnējo nodokļu reformas mērķu izpildi

LDDK ieskatā, ir nepieciešams noteikt konkrētu minimālo robežu ministriju un citu centrālo valsts iestāžu kopējo tēriņu samazinājumam (LDDK piedāvā to noteikt 5% apmērā).

Lasiet arī

Sabiedrība Aptauja: Latvijā 40% uzņēmēju par galveno izaicinājumu uzskata inflāciju

Domājot par šī gada aktuālajiem uzņēmējdarbības izaicinājumiem, uzņēmēji visbiežāk jeb 40% gadījumu norāda, ka nāksies pielāgoties inflācijai un paaugstinātām izmaksām, informēja "Luminor Bank" pārstāvji, atsaucoties uz veikto Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu aptauju.

Ekonomika Inflācija atsevišķos mēnešos var sasniegt vēl augstāku līmeni

Nulles inflācijas rādītāji noturējās neilgi.

Ekonomika Gada inflācija jūnijā Latvijā pakāpusies līdz 1,4%

Patēriņa cenas šogad jūnijā salīdzinājumā ar maiju Latvijā samazinājās par 0,1%, bet gada laikā - šogad jūnijā salīdzinājumā ar 2023.gada jūniju - palielinājās par 1,4%, kamēr mēnesi iepriekš gada inflācija bija 0,1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Ekonomika Gada inflācija Latvijā samazinājusies līdz 0,1%

Patēriņa cenas šogad maijā salīdzinājumā ar aprīli Latvijā pieauga par 0,3%, bet gada laikā - šogad maijā salīdzinājumā ar 2023.gada maiju - palielinājās par 0,1%, kamēr mēnesi iepriekš gada inflācija bija 1,1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.