Rīgas osta atslogos pilsētu no kravas autotransporta

Ekonomika
LETA 14:14, 18.12.2023 0

Starp diviem Rīgas brīvostā strādājošiem termināļiem - SIA "Rīgas universālais termināls" un SIA "Baltic Container Terminal" no decembra sākuma sācis kursēt regulārs konteineru vilciens.

 
Foto: LETA

Tādējādi tiek uzlabota ne tikai kravu aprite ostas teritorijā, bet arī no autotransporta atslogota termināļu infrastruktūra, ostas autoceļi un arī pilsētas ielas, informē Rīgas brīvostas pārvaldes pārstāvji.

Brīvostas pārstāvji atzīmē, ka jaunais konteineru vilciens ir alternatīvs risinājums autotransporta pārvadājumam, kas savieno divus lielākos un noslogotākos terminālus Rīgas ostā, papildinot, ka līdz šim konteineri starp Rīgas ostas termināļiem tika pārvietoti tikai ar autotransportu, būtiski noslogojot Rīgas pilsētas ielas, ostas autoceļus un terminālu infrastruktūru.

Vienlaikus brīvostas pārstāvji informē, ka ostas terminālus savienojošais konteinervilciens kursē katru dienu.

Jauno pārvadājumu nodrošina privātais dzelzceļa kravu pārvadātājs Baltijā AS "Baltijas ekspresis" sadarbībā ar ostas uzņēmumiem SIA "Jaunzeltiņi", "Rīgas universālais termināls" un "Baltic Container Terminal".

Savukārt dzelzceļa kravu pārvadātāja AS "Baltijas ekspresis" valdes priekšsēdētājs Māris Bremze skaidro, ka regulārā konteineru satiksme starp divām pilsētas daļām būtiski atslogos Rīgas pilsētu no kravas autotransporta, sastrēgumiem un oglekļa dioksīda (CO2) izmešiem.

Pēc Bremzes teiktā, šis projekts ir piemērs tam, kā dzelzceļa transports ir spējīgs konkurēt ar autotransportu, pārvietojot kravas efektīvāk, kā arī videi un cilvēkiem draudzīgākā veidā.

Tāpat Rīgas brīvostas pārvaldnieks Ansis Zeltiņš norāda, ka ar autotransportu pārvadāto kravu apjomi uz un no Rīgas ostas pēdējos gados ir ievērojami auguši.

"Ja pirms pieciem gadiem ar autotransportu pārvadāja ap 33% no ostas kravām, tad pašreiz šis apjoms ir pieaudzis līdz 68%. Jaunizveidotais konteinervilcienu savienojums starp ostas termināļiem ir veiksmīgs projekts kravu plūsmu pārvirzīšanai no autotransporta uz dzelzceļu, kas palīdz risināt pieaugošā autotransporta radītās problēmas ostā un pilsētā," atzīmē Zeltiņš.

Vienlaikus Zeltiņš uzsver, ka risinājumi Rīgas pilsētās un ostas atslogošanai no pieaugošajām autotransporta plūsmām tiek meklēti arī nacionālā mērogā.

Zeltiņš atzīmē, ka Rīgas brīvostas pārvalde kopā Rīgas pilsētas pašvaldību plāno sākt darbu pie vietējo kravu pārvadājumu pārvirzīšanas no autotransporta uz dzelzceļu. Rezultātā tiktu efektīvāk izmantota dzelzceļa infrastruktūra, savukārt Rīga un osta tiktu atslogota no kravas autotransporta, sastrēgumiem un CO2 izmešiem.

Tāpat viņš norāda, ka ir plānots sākt diskusiju par sauszemes loģistikas punktu izveidi Latvijā kravu konsolidēšanai, uzkraušanai no autotransporta uz dzelzceļu un tālākai transportēšanai uz Rīgas ostu.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Pārtikas rūpniecība veido līdz 20% no mūsu valsts eksporta (+VIDEO)

Šodien Jelgavā spriedīs par ražošanas efektivitāti.

Ekonomika Latvijā ir izstrādāta datorprogramma būvniecības procesam (+VIDEO)

Eksperimentālais rīks ļauj viegli ielādēt dažādu disciplīnu modeļus.

Ekonomika Eksperts: privātmājas būvniecība Latvijā vidēji izmaksā 200 000 eiro (+VIDEO)

Svarīgi ir ne tikai zemi iegādāties, bet arī pārliecināties par tās atļauto lietošanu.

Ekonomika Aprīlī pārdošanai pieejamo dzīvokļu skaits Rīgā audzis par 2%

Aprīlī iegādei Rīgā bija pieejami nepilni 4400 dzīvokļu, pārdošanas sludinājumu skaitam mēneša laikā palielinoties par 2%, informē nekustamo īpašumu kompānijas "Latio" pārstāvji.

Lasiet arī

Ekonomika Ledlauzis «Foros» par vienu miljonu eiro pārdots Igaunijā

Rīgas brīvostas pārvaldei piederošā SIA "LVR Flote" ledlauzi "Foros" pārdevusi par vienu miljonu eiro Igaunijas uzņēmumam "Nord Company", aģentūra LETA noskaidroja Rīgas brīvostā.

Ekonomika Rīgas ostā divos mēnešos pārkrauto kravu apmērs samazinājies par 12,1%

Rīgas brīvostā šogad pirmajos divos mēnešos pārkrauti 3,156 miljoni tonnu kravu, kas ir par 12,1% mazāk nekā 2023.gada attiecīgajā periodā, liecina brīvostas publiskotā informācija.

Ekonomika Ekonomikas ministrs mainīs pārstāvi Rīgas brīvostas valdē

Ministru kabinets nākamnedēļ lems par Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāvja nomaiņu Rīgas brīvostas valdē, no amata atbrīvojot Gintu Sīviņu un viņa vietā liekot degvielas tirgotāja "Kool Latvija" valdes locekli Sandi Šteinu, liecina EM sagatavotais rīkojuma projekts.

Ekonomika Rīgas ostā astoņos mēnešos pārkrauto kravu apmērs samazinājies par 18,3%

Rīgas brīvostā šogad astoņos mēnešos pārkrauts 12,381 miljons tonnu kravu, kas ir par 18,3% mazāk nekā 2022.gada attiecīgajā periodā, liecina brīvostas publiskotā informācija.