EK apstiprina 920 miljonu eiro piešķiršanu Ungārijai

Ekonomika
VS.LV 12:55, 24.11.2023 0

Eiropas Komisija (EK) ceturtdien apstiprināja 920 miljonu eiro piešķiršanu Ungārijai valsts atveseļošanas un noturības plāna ietvaros, taču šis lēmums jau izraisījis kritiku un neizpratni.

 

Šis solis tiek uztverts kā EK priekšlaicīgs mēģinājums apiet Ungārijas veto tiesības, ar kurām tā decembrī gaidāmajā Eiropadomes sanāksmē varētu bloķētu papildu palīdzību Ukrainai.

Līdz šim visu Eiropas Savienības (ES) līdzekļu, kas saistīti ar Ungārijas atveseļošanas plānu, piešķiršana bija apturēta saistībā ar bažām par tiesiskumu un demokrātijas mazināšanos valstī.

Lai gan šis avansa maksājumu kopums, kas attiecas uz līdzekļiem, lai atbalstītu valsts pāreju no fosilā kurināmā izmantošanas saskaņā ar "REPowerEU" nodaļu, nav saistīts ar tiesiskuma nosacījumiem, lēmums tāpat tiek vērtēts pretrunīgi.

Turklāt šis lēmums pieņemts pēc tam, kad Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns Ķīnā tikās ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu, un fotogrāfija ar viņu sarokošanos saņēma asu kritiku no Briseles puses.

Taču komisija apgalvo, ka tā rīkojas saskaņā ar noteikumiem.

"Loģiskais pamatojums [šo līdzekļu apstiprināšanai] ir steidzamība virzīties uz priekšu, lai sasniegtu "RePowerEU" mērķus, ņemot vērā pašreizējo enerģētikas krīzi," norādīja komisijas preses pārstāvis.

Divos posmos veicamie avansa maksājumi 920 miljonu eiro apmērā joprojām ir atkarīgi no ES dalībvalstu finanšu ministru apstiprinājuma.

ES amatpersonas paziņoja, ka jaunā Ungārijas atveseļošanas plāna vērtība ir 10,4 miljardi eiro, ietverot 4,6 miljardus eiro "RePowerEU" nodaļā.

Kad Eiroadome būs apstiprinājusi šo lēmumu, aptuveni 90 miljoni eiro tiks izmaksāti divu mēnešu laikā, bet atlikušie 830 miljoni eiro - gada laikā.

Šie līdzekļi tiks izmantoti, lai uzlabotu Ungārijas elektroenerģijas tirgu, uzstādot viedos skaitītājus un investējot enerģētikas uzņēmumu digitalizācijā, paziņoja ES amatpersonas.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Volvo atsakās no plāna līdz 2030.gadam pāriet tikai uz elektroauto ražošanu

Zviedrijas autobūves uzņēmums "Volvo Cars", kas pieder Ķīnas autoražotājam "Zhejiang Geely Holding Group", trešdien paziņoja, ka atsakās no plāna līdz 2030.gadam pakāpeniski pāriet tikai uz pilnībā elektrisku automobiļu ražošanu.

Ekonomika Kredītu procentu likmes Latvijā ir starp augstākajām eirozonā

Gada laikā kreditēšanas jomā ir vērojami atsevišķi uzlabojumi, tomēr kopumā vēl ir daudz iespēju progresam, teikts Latvijas Bankas sagatavotajā "Finanšu pieejamības pārskatā 2024".

Ekonomika Ir novērojama kreditēšanas izaugsme gan mājsaimniecību, gan uzņēmumu kreditēšanā

Ceturtdien, 5. septembrī, notika Finanšu sektora attīstības padomes sēde, kuru vadīja Ministru prezidente Evika Siliņa.

Ekonomika LDDK uzstās uz sākotnējo nodokļu reformas mērķu izpildi

LDDK ieskatā, ir nepieciešams noteikt konkrētu minimālo robežu ministriju un citu centrālo valsts iestāžu kopējo tēriņu samazinājumam (LDDK piedāvā to noteikt 5% apmērā).

Lasiet arī

Pasaule Eiropas Savienības Tiesa piespriež Ungārijai 200 miljonu eiro sodanaudu

Eiropas Savienības Tiesa nolēmusi, ka Ungārijai jāmaksā 200 miljonu eiro sodanauda un vēl miljons eiro dienā par iepriekšējo tiesas lēmumu neievērošanu attiecībā uz patvēruma piešķiršanas politiku.

Pasaule Stoltenbergs: Ungārija ir piekritusi nebloķēt NATO palīdzību Ukrainai

Ungārija ir piekritusi nebloķēt NATO atbalstu Ukrainai, tomēr Viktora Orbāna valdība nesniegs personāla vai finansiālu atbalstu kara plosītajai valstij, trešdien paziņoja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Sabiedrība Rinkēvičs paskaidroja Ungārijas prezidenta neierašanos uz NATO samitu Rīgā

Ungārijas prezidenta Tamāša Šujoka neierašanās uz NATO Austrumu flanga valstu samitā nav jāmeklē kādi atklāti vai slēpti signāli, otrdien pirms NATO Austrumu flanga valstu samita sākuma žurnālistiem izteicās Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs.

Pasaule Budapeštā 100 000 cilvēku protestē pret Orbāna valdību

Ungārijas galvaspilsētā Budapeštā sestdien apmēram 100 000 cilvēku piedalījās protesta mītiņā pret autoritārā premjerministra Viktora Orbāna valdību.