Būvniecība Latvijā ir atguvusies no krīzes, norāda EM (+VIDEO)

Ekonomika
VS.LV 17:57, 14.11.2023 0

Specializēto būvdarbu apjoms šajā periodā bija par 16,6% lielāks kā 2022. gada 3. ceturksnī.

 

Aplūkojot būvniecības pamatgrupas, redzamas aktivitāšu pieauguma tempa atšķirības. 2023. gada ēku būvniecība un specializētie būvdarbi ir nozares attīstības dzinuļi. Inženierbūvniecībā aktivitātes ir pieaugušas ievērojami lēnāk, ziņoja Ekonomikas ministrijas eksperts Jānis Ušpelis.

2023. gada 3. ceturksnī ēku būvniecības pieauguma temps bija visstraujākais, palielinoties par 33,2%, salīdzinot ar 2022. gada attiecīgo periodu. Šajā periodā nedzīvojamo ēku segments noteica šīs pamatgrupas attīstības tempus.

Inženierbūvniecības apjoms 2023. gada 3. ceturksnī pieauga par 2,3%, salīdzinot ar 2022. gada 3. ceturksni. Šajā pamatgrupā saglabājas iepriekšējā ceturkšņa tendences. Pilsētsaimniecības infrastruktūras objektu un pārējās inženierbūvniecībās (to veido hidrotehnisko objektu būvniecība un citur neklasificēta inženierbūvniecība) aktivitātes pieaug, kuras tikai mazliet spēja kompensēt samazinājumu ceļu un dzelzceļu būvniecībā.

Specializēto būvdarbu apjoms šajā periodā bija par 16,6% lielāks kā 2022. gada 3. ceturksnī. Pieaugums vērojams visās pamatgrupas jomās, visstraujāk pieaugot ēku nojaukšanas un būvlaukumu sagatavošanas segmentam.

2023. gada 3. ceturksnī bija izsniegtas 1189 būvatļaujas, samazinoties par 8,7%, salīdzinājumā ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu. Līdzīga tendence redzama arī paredzamās platības dinamikā, šajā periodā samazinājums ir 10,3%.

Pašreizējā būvniecības nozares rādītāju pozitīvā dinamika ļauj optimistiski vērtēt to attīstību tuvākajā perspektīvā. Salīdzinoši strauji izaugsmes rādītāji nozarē ir sagaidāmi arī tuvākajos ceturkšņos, vienlaikus saglabājas dažādi izaicinājumi, tostarp, samērā augstais cenu līmenis un darbaspēka pieejamība.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Ekonomiskā situācija Eiropas Savienībā uzlabojas?

Nenoteiktība un lejupvērstie riski, kas apdraud ekonomikas prognozi, pēdējos mēnešos ir vēl vairāk palielinājušies, galvenokārt saistībā ar Krievijas ieilgušo agresijas karu pret Ukrainu un konfliktu Tuvajos Austrumos. Riskus joprojām rada arī plašāka ģeopolitiskā spriedze.

Ekonomika Pašvaldības Vidzemes tirgus atdzīvojas jaunā veidolā (+VIDEO)

Ēku autors bija Rīgas pilsētas galvenais arhitekts Reinholds Šmēlings.

Lasiet arī

Ekonomika Latvijas Banka: būvniecības izaugsmes perspektīvas ir diezgan pozitīvas

Būvniecības nozares izaugsmes perspektīvas vidējā termiņā ir diezgan pozitīvas, teikts Latvijas Bankas publicētajā jaunākajā makroekonomisko prognožu pārskatā.

Ekonomika Latvijas būvnieki izstrādājuši bezatkritumu plānu (+VIDEO)

Nepieciešams noteikt garāku uzglabāšanas termiņu no būvgružiem iegūtām otrreizējām izejvielām.

Ekonomika EM: Latvijas būvniecības nozarē ienāks ievērojamas investīcijas (+VIDEO)

Sektors ir piedzīvojusi virkni satricinājumu pēdējo gadu laikā, pauž V.Valainis.

Ekonomika EM: Latvijas būvniecības nozare turpina strauji attīstīties (+VIDEO)

Pēdējā ceturksnī inženierbūvniecības apjoms pieauga visstraujāk - par 32,5%.