Elektroenerģijas vidējā cena oktobrī Latvijā samazinājās 2,2 reizes

Ekonomika
LETA 14:49, 06.11.2023 0

Elektroenerģijas vidējā cena šogad oktobrī Latvijas tirdzniecības apgabalā bija 87,37 eiro par megavatstundu (MWh), kas ir par 25% mazāk nekā septembrī un teju 2,2 reizes mazāk nekā pagājušā gada oktobrī, liecina Latvijas pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

 

2023.gada oktobrī elektroenerģijas vidējā cena visās trijās Baltijas valstīs izlīdzinājās, samazinoties līdz 87,37 eiro par MWh.

Tāpat elektroenerģijas vidējā cena oktobrī samazinājās divos Baltijas valstu starpsavienotajos elektroenerģijas tirdzniecības apgabalos. Tostarp Zviedrijas ceturtajā zonā elektroenerģijas vidējā cena bija 30,75 eiro par MWh, kas ir par 29% mazāk nekā septembrī un 3,4 reizes mazāk nekā 2022.gada oktobrī, bet Polijā elektroenerģijas vidējā cena bija 95,43 eiro par MWh, kas ir samazinājums par 13% salīdzinājumā ar septembri un kritums par 30,2% salīdzinājumā ar pagājušā gada oktobri.

Savukārt Somijā elektroenerģijas vidējā cena salīdzinājumā ar septembri palielinājās par 15%, kamēr salīdzinājumā ar pagājušā gada oktobri tā saruka gandrīz 2,8 reizes un bija 37,64 eiro par MWh.

Baltijas valstīs importētās elektroenerģijas daudzums oktobrī salīdzinājumā ar septembri ir pieaudzis par 19,3%.

Tostarp elektroenerģijas imports no Polijas samazinājās par 40,7% salīdzinājumā ar septembri, bet kamēr salīdzinājumā ar 2022.gada oktobri imports pieauga par 17,2%. Savukārt elektroenerģijas imports oktobrī salīdzinājumā ar septembri no Zviedrijas pieaudzis 2,5 reizes, bet no Somijas - par 3,9%, kamēr salīdzinājumā ar 2022.gada oktobri imports no Zviedrijas samazinājies par 4,6%, bet no Somijas - par 6,2%.

Elektroenerģijas cenu samazinājumu Baltijas valstīs sekmēja iespēja oktobrī importēt lielāku elektroenerģiju no Zviedrijas nekā septembrī, kad Zviedrijas-Lietuvas starpsavienojums vairāk nekā 20 dienas nebija pieejams remontdarbu dēļ, skaidrots apskatā.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Latvijas uzņēmumi ražošanas digitalizācijai saņēma 31 miljonu eiro (+VIDEO)

Ievērojami uzlabota darba drošība, aizstājot un samazinot manuālo darbu.

Ekonomika Latvieši retāk sapņo par dzīvi ar pasīviem ienākumiem nekā kaimiņi (+VIDEO)

Vēl ir variants ieguldīt aktīvos, kuri regulāri izmaksā dividendes vai obligāciju gadījumā - kuponus.

Ekonomika Darba devējam būs jāinformē VID par darba algas izmaksu skaidrā naudā

Lai mazinātu ēnu ekonomiku, Labklājības ministrija (LM) rosina noteikt, ka darba devējam ir jāinformē Valsts ieņēmumu dienests (VID) par faktu, ka darba alga tiek izmaksāta skaidrā naudā, liecina ministrijas sagatavotais noteikumu projekts.

Ekonomika Apkures sezonā «‎Rīgas Siltums» iedzīvotājiem ietaupīs 40 milj. eiro (+VIDEO)

Pateicoties atklātam un brīvam tirgum, tarifs tiek atbilstoši mainīts.

Lasiet arī

Ekonomika Irklis: AST investīcijas pārsniedz 400 miljonus eiro (+VIDEO)

Valsts uzņēmums neplāno strauju elektroenerģijas tarifu pieaugumu sinhronizācijas ar Eiropu dēļ.

Ekonomika Eksperti: ir daudz iespēju ietaupīt uz elektrības rēķiniem (+VIDEO)

Laikā līdz 2024.gada 30.jūnijam tarifu plānu var mainīt jau esošā mēneša ietvaros.

Ekonomika Elektrības vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā samazinājās par 16%

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā samazinājās par 16% un bija 81,75 eiro par megavatstundu (MWh).

Sabiedrība No janvāra samazināsies elektroenerģijas sadales un pārvades tarifi

No 2024.gada 1.janvāra samazināsies elektroenerģijas sadales un pārvades tarifi, informē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK).