• Liāna,
  • Lilija
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Šodien Saldū mācīs, kā no pārtikas atkritumiem izgatavot biogāzi (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 08:35, 25.10.2023


Kustības ietvaros plānotas arī citas aktivitātes ar mērķi piesaistīt sabiedrības uzmanību bio atkritumu šķirošanai un tās ieguvumiem, iemācītu šķirošanas principus.


Parasti biogāze ir “draudzīga” ar lopkopību.

Lai no bio atkritumiem radītu vērtību un ieguvumus mums visiem, Latvijas Pašvaldību savienība, Liepājas RAS, vairākas pašvaldības, atkritumu apsaimniekotāji, namu apsaimniekotāji apvienoja spēkus un uzsāk kustību BIO CIKLS.

Sīpola mizas un sapuvis ābols var radīt jaunu, vērtīgu resursu - biogāzi vai augsnes mēslojumu - ja tas atšķirots nonāk atkritumu pārstrādes poligonā. Lai no bio atkritumiem radītu jaunu, vērtīgu resursu, ļoti svarīgi, lai biomasa būtu kvalitatīva (tikai tas, ko drīkst mest bio atkritumos) un gana lielā daudzumā, proti, lai šķirotu pēc iespējas lielāka sabiedrības daļa.

Bio atkritumu ceļa sākuma punkts ir mūsu katra virtuve, tāpēc kustības centrālā aktivitāte ir pilotprojekts, kurā piedalās vairāk nekā 2150 mājsaimniecības, kā arī biroji un sabiedriskie ēdinātāji (Liepājā, Grobiņā, Saldū, Cēsīs, Ropažu novadā). Pilotprojekta ietvaros tiks testēta un salīdzināta gan bio atkritumu šķirošana, iedodot cilvēkam gatavu, ērtu risinājumu, izmantojot bionoārdāmos maisiņus (kas līdz šim bijusi veiksmīga pieredze daudzviet pasaulē un arī pilotprojektā Rīgā), gan arī uzliekot šķirošanu kā pienākumu bez atbalsta mehānismu nodrošināšanas. Galvenais pilotprojekta mērķis ir saprast, vai/kāda sistēmas ērtumam ir ietekme uz savāktās bio atkritumu masas apjomu un kvalitāti, kas ir kritiski svarīgi faktori, lai bio atkritumus varētu izmantot jaunu resursu radīšanai. Kvalitāte un apjoms ir arī galvenā problēma, ar ko saskārušies tie, kas jau uzsākuši bio atkritumu savākšanu.

Kustības ietvaros plānotas arī citas aktivitātes ar mērķi piesaistīt sabiedrības uzmanību bio atkritumu šķirošanai un tās ieguvumiem, iemācītu šķirošanas principus. Piemēram, ielu mākslas performances mākslas skolu audzēkņu izpildījumā, ekspertu diskusijas par šķirošanas problēmjautājumiem un risinājumiem, bio atkritumu vērtības kapsulas izveide.

Bio atkritumu šķirošana no nākamā gada ir obligāta visā Eiropas Savienībā. Jautājums ir, vai Latvijā to ieviesīsim formāli, vai izmantosim visas bio atkritumu šķirošanas iespējas, lai iegūtu vērtīgu resursu, samazinātu iedzīvotāju izdevumus un samazinātu mūsu zemes piesārņošanu, aprokot lielu atkritumu apjomu.

Atklāšanas pasākums - 25.oktobrī plkst. 17:30, Saldū, Nākotnes ielā 5.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Vidzemes tūrisma uzņēmēja: sezonas laikā visbiežāk viesojas latvieši (+VIDEO)

Cilvēki galvenokārt par kempingu uzzina no citiem viesiem, tīmekļvietnes, vietnēm Facebook un Instagram, vietnes TikTok.

Ekonomika Tet izsolēs piedāvās iegādāties īpašumus Daugavpilī un Ventspilī

Tehnoloģiju uzņēmums SIA "Tet" izsolēs piedāvās iegādāties īpašumus Daugavpilī un Ventspilī, liecina kompānijas publiskotā informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas vēstnesis".

Ekonomika Baltijas valstīs degvielas cenas pagājušajā nedēļā pamatā samazinājās

Pagājušajā darba nedēļā Baltijas galvaspilsētās degvielas cenas samazinājās, izņemot benzīna cenu Rīgā, liecina aģentūras LETA apkopotie dati.

Ekonomika Aizkavējusies Preses nama kvartāla pirmās kārtas būvniecība

Līdz nākamajam gadam pagarināts "Preses nama kvartāla" pirmās kārtas būvdarbu pabeigšanas termiņš, šonedēļ raksta Lietuvas laikraksts "Verslo žinios".

Lasiet arī

Sabiedrība Rīdziniekiem jāzina: kas ir bioloģiskie atkritumi un kā tos pareizi apsaimniekot

Iedzīvotāji nepieciešamības gadījumā aicināti vērsties pie sava nama pārvaldnieka.

Ekonomika Aptauja: Latvijas uzņēmēji ir apņēmušies atkritumu apsaimniekošanā (+VIDEO)

Ir jāveicina tieši mazo un vidējo uzņēmumu izpratne par ilgtspējas nozīmi biznesā, pauž eksperts.

Sabiedrība Aptauja: Latvijā atkritumus nešķiro 11% iedzīvotāju

Latvijā atkritumus nešķiro 11% iedzīvotāju, liecina vides apsaimniekošanas kompānijas SIA "ZAAO" un "Norstat Latvija" veiktā aptauja.

Sabiedrība No maija mainīsies atkritumu apsaimniekošanas maksa Liepājā

No maija mainīsies atkritumu apsaimniekošanas maksa Liepājā, ziņo pašvaldība.