• Lita,
  • Sibilla,
  • Teika
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijā 17% iedzīvotāju ikdienas norēķinos izmanto skaidru naudu

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 11:44, 25.10.2023


Latvijā 17% iedzīvotāju ikdienā norēķinus veic skaidrā naudā, kamēr 82% pirkumiem galvenokārt izmanto maksājumu karti, informē "Luminor Bank" pārstāvji, atsaucoties uz veikto iedzīvotāju aptauju.



Maksājumu karti ikdienas norēķiniem Latvijā izmanto 84% sieviešu un 79% vīriešu, un tas ir vienlīdz populārs maksājumu līdzeklis visās vecuma grupās, turklāt to ikdienā labprāt lieto arī vecāka gadagājuma cilvēki - maksājumu karti kā galveno norēķinu veidu ir norādījuši 80% respondentu vecumā no 60 līdz 74 gadiem.

Savukārt 17% iedzīvotāju ikdienā norēķinās skaidrā naudā. Tostarp mazākais skaidras naudas lietotāju īpatsvars ir starp jauniešiem jeb iedzīvotājiem 18 līdz 29 gadu vecumā, bet augstākais - vecuma grupā no 60 līdz 74 gadiem, kur šādu atbildi snieguši aptuveni katrs sestais aptaujātais.

Vienlaikus Latvijas Bankas apkopotie dati liecina, ka maksājumu karšu darījumu skaits Latvijā 2023.gada pirmajā pusgadā pieaudzis par 16%, salīdzinot ar līdzvērtīgu periodu pērn, sasniedzot 4,7 miljardus eiro. Tāpat šogad sešos mēnešos par vairāk nekā 6% pieaudzis maksājumu karšu lasītāju jeb POS termināļu skaits salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, kas varētu liecināt, ka arvien vairāk pircēju pieprasa bezskaidras naudas norēķinus dažādās tirdzniecības vietās, norāda bankā.

Aptaujas dati rāda, ka ikdienā katram trešajam iedzīvotājam ir līdzi skaidra nauda ne vairāk kā 50 eiro apmērā, bet katram sestajam - ne vairāk kā 10 eiro.

Arī Lietuvā un Igaunijā situācija norēķinos ar karti ir līdzīga - visvairāk maksājumus ar karti ir iecienījuši Igaunijas iedzīvotāji (87%), kamēr Lietuvā šādu norēķinu veidu ikdienā kā galveno norāda 81% respondentu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Augsto tehnoloģiju nozares Latvijā ar valsts atbalstu kāpina peļņu (+VIDEO)

"Ir jāpaceļas augstāk par ikdienas situāciju, nepieciešams gudrot kaut ko savu, jaunu".

Ekonomika Gren investēs 200 miljonus eiro reģenerācijas stacijas izveidē Aconē

Enerģētikas uzņēmuma "Gren" grupa līdz 2029.gadam Latvijā plāno investēt 200 miljonus eiro, tostarp reģenerācijas stacijas izveidē Aconē, piektdien preses konferencē sacīja "Gren" grupas biznesa vadītājs Latvijā Andris Vanags.

Ekonomika Saražotās elektroenerģijas daudzums četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5%

Saražotās elektroenerģijas daudzums šogad četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5% salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo periodu, sasniedzot 3337 gigavatstundu (GWh), liecina pārvaldes sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

Lasiet arī

Ekonomika Latvijas valsts obligācijas pārdotas 100 miljonu eiro apmērā

Konkurējošajā izsolē trešdien pārdotas iepriekš starptautiskajos tirgos emitētās valsts obligācijas 100 miljonu eiro apmērā, liecina biržas "Nasdaq Riga" sniegtā informācija.

Kriminālziņas Eiro viltojumu skaits pērn Latvijā pieaudzis par 40,4%

Latvijā eiro viltojumu skaits pagājušajā gadā salīdzinājumā ar 2022.gadu pieaudzis par 40,4%, informē Latvijas Banka.

Ekonomika Bezskaidrās naudas maksājumu īpatsvars sasniedzis Latvijā augstāko līmeni

Bezskaidrās un skaidrās naudas maksājumu attiecība Latvijā 2024.gada februārī bija 77% pret 23%, informē Latvijas Bankas pārstāvji, atsaucoties uz jaunāko 2024.gada pavasara Latvijas Bankas "Maksājumu radaru".

Sabiedrība Ministru kabineta balvas apmērs paaugstināts līdz 10 000 eiro

Valdība šodien paaugstināja Ministru kabineta (MK) balvas apmēru līdz 10 000 eiro.