• Liāna,
  • Lilija
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Trīs no desmit energoefektīvākajām mājām Latvijā atrodas Siguldā (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 12:53, 24.10.2023


Pieejamais finansējums ir 57,2 miljoni eiro, programma paredz segt līdz 49% no kopējām energoefektivitātes projekta izmaksām.


Ietaupījums 83% – māja Siguldā, Lakstīgalas ielā 3, kas pirmreizējā ekspluatācijā nodota 1960.gadā.

ALTUM daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes programmā, kas noslēdzās šogad, kopumā tiek atjaunotas 623 ēkas. Visvairāk jeb 49.8% projekti realizēti Rīgā un Pierīgā, no kuriem Rīgā – 15.3%. Otrajā vietā ierindojas Kurzeme ar 20.9%, savukārt trešajā vietā ir Vidzeme – 17%. Ievērojami zemāka interese bijusi Zemgalē – 8.7%, kā arī Latgalē – 3.7%.

Mājokļa siltināšana un renovācija ir aktuāls jautājums teju ikvienam iedzīvotājam, kas dzīvo daudzdzīvokļu mājā. Pēdējais gads iezīmējies ar energoresursu cenu pieaugumu, kas palielināja arī interesi par māju energoefektivitātes uzlabošanu.

Pagājušā gada nogalē Attīstības finanšu institūcija ALTUM uzsāka jaunu valsts atbalsta programmu daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes uzlabošanai, kurā tiek iesniegti projekti un māju atjaunošanas process tuvākajos mēnešos tiks uzsākts, ziņo vietne em.gov.lv. Vienlaikus šogad noslēdzas iepriekšējā ES fondu perioda programma, kurā kopumā ar ALTUM atbalstu tiek renovētas vairāk nekā 600 daudzdzīvokļu ēkas, granta veidā no ALTUM piesaistot 157.1 miljonu eiro.

Ēku siltināšana un renovācija nes daudz ieguvumu, sākot ar pievilcīgu un komfortablu dzīves vidi līdz par būtiskam finansiālam ieguvumam. To lieliski apliecina renovāciju jau pabeigušo daudzdzīvokļu māju pieredze. Ar ALTUM atbalstu renovētas vairāk nekā 600 daudzdzīvokļu ēkas, kas palīdz uzlabot dzīves apstākļus vairāk nekā 50 tūkstošiem iedzīvotāju visā Latvijā. Aicinu izmantot jaunās programmas sniegtās iespējas un pieteikt sava mājokļa renovāciju,” uzsver ALTUM Energoefektivitātes programmu departamenta vadītāja Ieva Vērzemniece.

Apkopojot datus par mājām, kas tiek atjaunotas ar ALTUM līdzfinansējumu no ES fondu resursiem, ALTUM izveidojis apskatu par desmit energoefektīvākajām ēkām Latvijā. TOP 10 energoefektīvākās ēkas Latvijā ir Siguldā (3), Liepājā, Talsos, Vecimniekos, Pūrē, Saldū, Jūrmalā, Bērzkalnos.

Pagājušā gada nogalē uzsāktā jaunā programma daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes uzlabošanai tiek finansēta no Eiropas Savienības Atveseļošanās fonda un tās pieejamais finansējums ir 57,2 miljoni eiro. Programma paredz segt līdz 49% no kopējām energoefektivitātes projekta izmaksām bez pievienotās vērtības nodokļa. Atlikušo finansējuma daļu iedzīvotāji var aizņemties no komercbankām aizdevuma veidā vai izmantot mājas uzkrājumus. Lai saņemtu atbalstu, projektam jāsaņem bankas vai, gadījumā, ja banka aizdevumu nepiešķir, ALTUM aizdevumu vismaz kapitāla atlaides apjomā. Bankas aizdevumam iespējams saņemt arī ALTUM garantiju.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Palielinās dzērienu ražotāju dalības maksu depozīta sistēmā

No šā gada 1.jūnija plānots palielināt dzērienu ražotāju dalības maksu depozīta sistēmā par plastmasas iepakojumiem, liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes publicētais lēmums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Ekonomika Izmaiņas kadastrālajā vērtējumā var palīdzēt mājsaimniecībai ap 500 EUR (VIDEO)

Privātmājas reģistrācija tāpat kā iepriekš tiks pieteikta būvniecības informācijas sistēmā.

Ekonomika «Maxima Latvija» peļņa pērn sasniegusi 56,529 miljonus eiro

Mazumtirgotājs SIA "Maxima Latvija" pagājušajā gadā strādāja ar 1,073 miljardu eiro apgrozījumu, kas ir par 10,1% vairāk nekā gadu iepriekš, vienlaikus kompānijas peļņa pieauga par 84,9% - līdz 56,529 miljoniem eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Ekonomika Nauda vecumdienam: Latvijā fiksēja pensiju iemaksu pieaugumu par 18% (+VIDEO)

Ikviens iedzīvotājs pats ir atbildīgs par savu uzkrājumu, pauž eksperts.

Lasiet arī

Ekonomika Par siltumu: Rēzekne ieņem otro vietu Latvijā pēc renovētu māju skaita (+VIDEO)

5 pašvaldības objektiem tika piešķirts īpašs marķējums, kas liecina par taupīgas energoresursu izmantošanas pasākumu veiksmīgu ieviešanu.

Ekonomika Atsāks pieņemt pieteikumus privātmāju energoefektivitātes programmā

AS "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" ("Altum") no ceturtdienas, 26.oktobra, plkst.10 atsāks pieņemt pieteikumus privātmāju energoefektivitātes paaugstināšanas programmā.

Ekonomika Apmēram pusotra simta māju Latvijā būs iespēja nosiltināt (+VIDEO)

Atbalstu var saņemt būvdarbu veikšanai, mikroģenerācijas siltumenerģijas vai elektroenerģijas ražošanas tehnoloģisko iekārtu iegādei un uzstādīšanai.