Vidējais ikmēneša hipotekārāis maksājums Rīgā ir pieaudzis par aptuveni 115 EUR

Ekonomika
VS.LV 13:51, 23.09.2023 0

Tirgus aktivitāte otrajā ceturksnī mazliet atguvās, ziņo eksperti.

 

Mājokļu pieejamības kritums Baltijas valstu galvaspilsētās turpinājās, un vēl arvien galvenais iemesls tam bija augstās procentu likmes, ziņo Swedbank Baltijas mājokļu pieejamības indekss (MPI). Rīgā mājokļi saglabājas pieejami - indeksa vērtība bija 145.8 - krietni augstāk par kaimiņvalstu rezultātu. Šāda vērtība nozīmē to, ka tādas mājsaimniecības, kuras ienākumi atbilst 1.5 vidējai neto mēneša algai Rīgā un kura vēlas iegādāties 55 m2 lielu dzīvokli, ienākumi bija teju par 46% augstāki, nekā tas būtu nepieciešams, lai hipotekārā kredīta apkalpošanai novirzītu ne vairāk kā 30% no ģimenes ienākumiem. Kopumā, salīdzinot ar situāciju pirms gada, indeksa ietvaros aprēķinātais vidējais ikmēneša hipotekārā kredīta maksājums ir pieaudzis par aptuveni 115 EUR.

Rīgā vidējā mājsaimniecība ar kredīta palīdzību joprojām var atļauties iegādāties dzīvokli, pauž eksperti. Tomēr rīdzinieku, kas apsver pēc 2000.gada būvēta vai renovēta mājokļa pirkumu, var gaidīt vilšanās. Dzīvoklis šajā segmentā pirmo reizi kopš 2014.gada vidējai mājsaimniecībai nav pa kabatai. Šī gada rudenī tiks sasniegts mājokļu pieejamības zemākais punkts. Taču pie apvāršņa ir cerība - tālāks procentu likmju kāpums netiek prognozēts, un kritumu gaidām jau nākamā gada vēlā pavasarī. Papildus tam, algu kāpumam turpinot apsteigt dzīvokļu cenu pieaugumu, mājokļu pieejamība uzlabosies.

Tirgus aktivitāte otrajā ceturksnī mazliet atguvās, transakciju skaitam augot par 5,6%, salīdzinot ar pagājušo ceturksni, un saglabājoties nemainīgam pret pērno gadu. Apjomi pieauga visos apskatītajos segmentos, un visbūtiskākais kāpums bija jaunajiem un renovētajiem mājokļiem ārpus Rīgas centra, kas gan bija saistāms ar dažu iepriekš pabeigtu jauno projektu nodošanu ekspluatācijā. Rezervāciju tempi arvien nav pieauguši, un nereti potenciālie pircēji sagaida mājokļu celtniecības pabeigšanu.

Vidējā svērtā dzīvokļu cena pirmo reizi pēdējo piecu gadu laikā piedzīvoja kritumu, sarūkot par 1,8% pret attiecīgo periodu pērn. Cenu lejupslīde bija vērojama pirms 2000.gada būvēto, galvenokārt - sērijveida dzīvokļu segmentā. To cena gada ietvaros samazinājās par 6,3%, taču, salīdzinot ar šī gada pirmo ceturksni, cenas stabilizējās. Savukārt pēc 2000.gada būvētu vai renovētu dzīvokļu segmentā cenu gada pieauguma temps saruka no 16% iepriekšējā ceturksnī, līdz 7% gada otrajā ceturksnī. Jaunuzcelto dzīvokļu segmentā cenu kritums nav gaidāms, jo būvniecības izmaksas joprojām ir ļoti augstos līmeņos.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Latvijas uzņēmumi ražošanas digitalizācijai saņēma 31 miljonu eiro (+VIDEO)

Ievērojami uzlabota darba drošība, aizstājot un samazinot manuālo darbu.

Ekonomika Latvieši retāk sapņo par dzīvi ar pasīviem ienākumiem nekā kaimiņi (+VIDEO)

Vēl ir variants ieguldīt aktīvos, kuri regulāri izmaksā dividendes vai obligāciju gadījumā - kuponus.

Ekonomika Darba devējam būs jāinformē VID par darba algas izmaksu skaidrā naudā

Lai mazinātu ēnu ekonomiku, Labklājības ministrija (LM) rosina noteikt, ka darba devējam ir jāinformē Valsts ieņēmumu dienests (VID) par faktu, ka darba alga tiek izmaksāta skaidrā naudā, liecina ministrijas sagatavotais noteikumu projekts.

Ekonomika Apkures sezonā «‎Rīgas Siltums» iedzīvotājiem ietaupīs 40 milj. eiro (+VIDEO)

Pateicoties atklātam un brīvam tirgum, tarifs tiek atbilstoši mainīts.

Lasiet arī

Ekonomika Rīga un Pierīga veido aptuveni 85% no subsidētajiem mājokļu darījumiem (+VIDEO)

Renovētās mājas par siltumu ietaupa vidēji 55% un vairāk.

Ekonomika Banka: Mājokļu pircēju iedrošināšanai jāpiedāvā garantētas procentu likmes

Jauno dzīvokļu pārdošanas apjomi šā gada sākumā piedzīvojuši pamatīgu kritienu, un tas ir nepārprotams signāls kā dzīvojamo namu attīstītājiem, tā kredītu izsniedzējiem, ka patērētāji nejūtas komfortabli esošajā kreditēšanas situācijā. Bankām jākļūst aktīvākām un jāsāk piedāvāt patērētājiem pievilcīgi risinājumi, piemēram, garantētas procentu likmes, uzskata "Bigbank Latvijas" filiāles vadītājs Edgars Surgofts.