Latvija otrajā ceturksnī starp deviņām ES valstīm ar IKP kritumu

Ekonomika
LETA 14:16, 16.08.2023 0

Latvija šogad otrajā ceturksnī bijusi starp deviņām Eiropas Savienības (ES) valstīm, kurās salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pirms gada reģistrēts iekšzemes kopprodukta (IKP) kritums, liecina trešdien publiskotie ES statistikas pārvaldes "Eurostat" ātrā novērtējuma dati, kas apkopoti par 23 bloka zemēm.

 

Pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem, Latvijas IKP otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pērn samazinājies par 0,5%.

Vēl ekonomikas lejupslīde otrajā ceturksnī gada salīdzinājumā reģistrēta Vācijā (-0,1%), Nīderlandē un Austrijā (abās valstīs -0,3%), Čehijā (-0,6%), Polijā (-1,3%), Ungārijā (-2,3%), Zviedrijā (-2,4%) un Igaunijā (-3%).

No valstīm, par kurām pieejami sākotnējie dati, straujākais ekonomikas pieaugums šajā periodā bijis Īrijā (+2,8%), Rumānijā (+2,7%) un Kiprā (+2,3%). Lietuvas IKP palielinājies par 0,9%.

ES vidēji IKP otrajā ceturksnī, salīdzot ar aprīli-jūniju pērn, palielinājies par 0,5%, bet eirozonā – par 0,6%.

Savukārt salīdzinājumā ar janvāri-martu ES IKP saglabājies nemainīgs, bet eirozonas ekonomika vidēji augusi par 0,3%.

Ceturkšņa salīdzinājumā ekonomikas izaugsme fiksēta 12 no ES dalībvalstīm, par kurām pieejami dati. Visstraujākā tā bijusi Īrijā (+3,3%), Lietuvā (+2,8%) un Slovēnijā (+1,4%).

Vācijā un Portugālē ekonomikas apmērs saglabājies iepriekšējo trīs mēnešu līmenī, bet straujākais kritums reģistrēts Polijā (-3,7%), Zviedrijā (-1,5%) un Latvijā (-0,6%). Igaunijas ekonomika ceturkšņa salīdzinājumā sarukusi par 0,3%.

Dati par Grieķiju, Horvātiju, Luksemburgu un Maltu nav pieejami.

Gada izteiksmē aprēķinam par Nīderlandi izmantoti pēc darba dienām pielāgoti dati.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Nākamnedēļ prezentēs kreditēšanas indeksa datus

Finanšu nozares asociācija (FNA) trešdien, 15.maijā, prezentēs kreditēšanas indeksa aktuālos datus.

Ekonomika Iedzīvotāji un pašvaldības saņems finansējumu vēja enerģijas ražošanai (+VIDEO)

Elektroenerģijas tirgus likuma grozījumus plānots apstiprināt līdz š.g. jūnija beigām.

Ekonomika Ekonomisti: Inflācija turpmākajos mēnešos turpinās nedaudz pieaugt

Straujā inflācijas mazināšanās aprīlī ir pierimusi, un turpmākajos mēnešos inflācija turpinās nedaudz pieaugt, pavēstīja banku ekonomisti.

Ekonomika Gada inflācija aprīlī Latvijā pakāpusies līdz 1,1%

Patēriņa cenas šogad aprīlī salīdzinājumā ar martu Latvijā pieauga par 0,5%, bet gada laikā - šogad aprīlī salīdzinājumā ar 2023.gada aprīli - palielinājās par 1,1%, kamēr mēnesi iepriekš gada inflācija bija 0,9%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Lasiet arī

Ekonomika «Coface» šogad Latvijā prognozē straujāko izaugsmi Baltijas valstīs

Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad varētu pieaugt par 1,8%, uzrādot straujāko ekonomikas izaugsmi Baltijā, prognozē globālās risku pārvaldības kompānijas "Coface" ekonomisti.

Ekonomika EM: ekonomikas izaugsme Latvijā 2024.gadā varētu sasniegt 2-3%

Būtiski nepasliktinoties norisēm ārējā vidē, paredzams, ka ekonomikas izaugsme Latvijā 2024.gadā varētu sasniegt 2-3%, prognozē Ekonomikas ministrijas (EM) Analītikas dienesta vadītāja Dace Zīle.

Ekonomika Latvijas IKP pērn provizoriski sarucis par 0,6%

Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, samazinājies par 0,6%, salīdzinot ar 2022.gadu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Ekonomika Vācijas ekonomikai pērn trīs gados pirmā lejupslīde

Vācijas ekonomika pērn samazinājusies par 0,3% salīdzinājumā ar 1,8% izaugsmi 2022.gadā, tādējādi reģistrēts pirmais kritums kopš 2020.gada, liecina valsts statistikas biroja "Destatis" sākotnējie dati.