ZM:Latvijas zivju produkcijas eksports pārsniedz importu par 52,9 miljoniem eiro

Ekonomika
VS.LV 12:57, 29.07.2023 0

Sagatavotās un konservētās zivis eksportēja uz 63 valstīm.

 

Tradicionālā Latvijas tautsaimniecības nozare - zvejniecība un zivju pārstrāde - ir salīdzinoši veiksmīgi pārvarējusi Ukrainas kara sekas.

"Kopumā var teikt, ka Latvijas zivju pārstrādes uzņēmi, jau laikus pieņemot pareizos lēmumus, nodrošināja savu neatkarību no Krievijas un Baltkrievijas tirgus, ievērojami kāpinot eksportspēju pasaulē", - VS.LV stasta zemkopības ministrs Didzis Šmits.

Šobrīd zivju produkcijas eksports uz Krieviju un Baltkrieviju ir visai neliels. Zivju produkcijas (bez konserviem) eksports uz Baltkrieviju 2022. gadā veidoja 4,4% īpatsvaru no Latvijas kopējā zivju produkcijas (bez konserviem) eksporta apjoma un tas salīdzinājumā ar 2021.gadu palielinājās par 7,7%.

2022.gadā sagatavoto un konservēto zivju eksporta apjoms uz Muitas savienības valstīm - Krieviju, Kazahstānu un Baltkrieviju nebija liels un sasniedza 39,6 t. Šo valstu īpatsvars veidoja tikai 0,1% no Latvijas kopējā sagatavoto un konservēto zivju apjoma.

"Jāatzīmē, ka 2022.gadā Latvijas ārējās tirdzniecības bilance zivju produkcijai un sagatavotām un konservētām zivīm ir saglabājusies pozitīva", - pauž D.Šmits. Eksports pārsniedz importu par 52,9 milj. EUR.

2022. gadā Latvija zivju produkciju (bez konserviem) eksportēja uz 58 valstīm, bet sagatavotās un konservētās zivis eksportēja uz 63 valstīm. Joprojām ES valstis saglabā pirmo vietu starp valstu grupām, kuras dominē Latvijas kopējā sagatavoto un konservēto zivju eksporta apjomā. ES valstu vidū līderpozīcijas ieņēma četras valstis – Lietuva, Igaunija, Polija un Vācija.

Nelielos apjomos Latvijas uzņēmumi uzsākuši zivju produkcijas eksportu arī uz tādām valstīm kā Benina, Dienvidāfrika, Saūda Arābija, Taizeme, Turcija un Ziemeļīrija. Līdz ar to var teikt, ka Latvija ar savu zivju produkcijas eksportu sekmīgi darbojas lielā skaitā pasaules valstu tirgu.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Latvijas uzņēmumi ražošanas digitalizācijai saņēma 31 miljonu eiro (+VIDEO)

Ievērojami uzlabota darba drošība, aizstājot un samazinot manuālo darbu.

Ekonomika Latvieši retāk sapņo par dzīvi ar pasīviem ienākumiem nekā kaimiņi (+VIDEO)

Vēl ir variants ieguldīt aktīvos, kuri regulāri izmaksā dividendes vai obligāciju gadījumā - kuponus.

Ekonomika Darba devējam būs jāinformē VID par darba algas izmaksu skaidrā naudā

Lai mazinātu ēnu ekonomiku, Labklājības ministrija (LM) rosina noteikt, ka darba devējam ir jāinformē Valsts ieņēmumu dienests (VID) par faktu, ka darba alga tiek izmaksāta skaidrā naudā, liecina ministrijas sagatavotais noteikumu projekts.

Ekonomika Apkures sezonā «‎Rīgas Siltums» iedzīvotājiem ietaupīs 40 milj. eiro (+VIDEO)

Pateicoties atklātam un brīvam tirgum, tarifs tiek atbilstoši mainīts.

Lasiet arī