• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijai tuvāko piecu gadu laikā degvielai būs nepieciešams 647,1 miljons eiro

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 07:17, 19.07.2023


Process būtu jānodrošina valsts SIA Posessor.


Drošības rezervju pieejamība un enerģijas piegāžu saglabāšana ir ES un dalībvalstu valsts drošības būtiskas sastāvdaļas.

Ministra pienākumu izpildītāja Jāņa Vītenberga (Nacionālā apvienība) pārstāvētā Ekonomikas ministrija ir izvēlējusies jaunu stratēģisku uzņēmumu. Tās funkcijas ir šādas: līdz 2027. gadam (par 2028. gadu) turpinātu veikt publiskos iepirkumus par naftas produktu drošības rezervju glabāšanas pakalpojumiem, iepērkot pakalpojumu tādā apmērā, kas atbilst 20% samazinājumam nākamajā gadā no kopējām naftas produktu drošības rezervēm.

Rezervu modelis

Saistībā ar pēdējo gadu dinamisko pārmaiņu spektru un ārējiem ietekmes faktoriem globālajā enerģētikas tirgū - no COVID-19 politikas līdz Krievijas karadarbībai Ukrainā - Latvijā paredzēts veidot pašpietiekamu drošības rezervju pārvaldības modeli.

Tas nozīmē, ka, drošības rezerves fiziski arvien vairāk jāglabā Latvijas teritorijā. Proti, 2023. gadā – vismaz 75 %, 2024. gadā -vismaz 85 % un 2025. gadā - 100 %.

"Possessor pēc sava darbības profila ir publiskā kapitālsabiedrība ar vēsturiski pieaugošiem darbības segmentiem, veidojot retu stratēģisko pieredzi plaša mēroga valsts aktīvu pārvaldībai un nestandarta valsts deleģēto uzdevumu izpildei", - pauž Ekonomikas ministrija.

Possesor galvenās priekšrocības nacionālā līmeņa drošības rezervju aģentūras lomai izriet no tās institucionālās sagatavotības dažādu Latvijas valsts aktīvu pārvaldīšanā, kā arī no šādiem saskanīgiem veicamo darbu pamatnosacījumiem:

-drošības rezerves ir valsts īpašumā, kas glabājas Latvijā, līdz ar to jāpārvalda atbilstīgi aprobētai korporatīvajai un starptautiskajai praksei, piemēram, pēc Igaunijas piemēram, īstenojot atvieglinātu nosacījumu iepirkumus drošības rezervju iegādēm u.tml.;

-drošības rezervju uzturēšanu un Pakalpojuma maksas par drošības rezervju uzturēšanu administrēšanu valsts uzdod uz ārējā normatīvā akta pamata;

-funkcionālo uzraudzību pār Possessor veic Ekonomikas ministrija, tai skaitā administratīvo izmaksu pārraudzību;

Uzņēmuma izcelsme

1994.gada 22.aprīlī tika dibināta bezpeļņas organizācija, valsts akciju sabiedrība "Privatizācijas aģentūra". 2004.gada 1.novembrī, pildot Komerclikuma normas, tās juridiskais statuss mainījās, kļūstot par valsts akciju sabiedrību. 2019.gada 3.jūnijā valsts akciju sabiedrības "Privatizācijas aģentūra" nosaukums tika mainīts uz akciju sabiedrība “Publisko aktīvu pārvaldītājs Possessor (Privatizācijas aģentūra)”. 23.augustā tika pabeigta kapitālsabiedrības firmas (nosaukuma) maiņa, kļūstot par AS “Publisko aktīvu pārvaldītājs Possessor”. 2020.gada 24.septembrī ārkārtas akcionāru sapulcē tika apstiprināta kapitālsabiedrības juridiskās formas maiņa no akciju sabiedrības uz sabiedrību ar ierobežotu atbildību.

Possessor īpašnieks ir Latvijas Republika, tā 100% daļu turētājs ir Ekonomikas ministrija, bet valsts kapitāla daļu turētāja pārstāvis ir Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs. Possessor ir trīs meitas sabiedrības (problemātiskie aktīvi): SIA “FeLM”, LAS “Reverta” un SIA “REAP”.

Krišs Ziverts


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Investējot 760 tūkstošus eiro renovācijā, «Mego» atklāj veikalu Carnikavā

Šodien, 25. aprīlī, pēc renovācijas darbu pabeigšanas, veikals “Mego” Carnikavā, Rīgas ielā 14, atkal vēris savas durvis pircējiem. Kopējās investīcijas veikala rekonstrukcijā un veikala apkārtnes labiekārtošanā sastādīja aptuveni 760 000 eiro.

Ekonomika Valainis: Latvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā

atvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).

Ekonomika «ByteDance» noraida ASV prasību pārdot «TikTok»

Ķīnas uzņēmums "ByteDance" noraidījis ASV prasību pārdot videoplatformu "TikTok" un solījis apstrīdēt tiesā Kongresa pieņemto likumu, kas paredz aizliegt "TikTok" Savienotajās Valstīs, ja "ByteDance" to nepārdos.

Lasiet arī

Ekonomika Kas notiek ar degvielas cenām? Rīgā tās palielinās, Viļņā - krīt (+INFOGRAFIKA)

Baltijas valstu galvaspilsētās pagājušajā darba nedēļā bija vērojamas atšķirīgas degvielas cenu tendences - Rīgā degvielas cenas palielinājās, kamēr Tallinā tās praktiski nemainījās, bet Viļņā degvielas cenas samazinājās, liecina aģentūras LETA apkopotie dati.

Ekonomika Latvijā pagājušā nedēļā sarukusi gan 95.markas benzīna, gan dīzeļdegvielas cena

Latvijā 95.markas benzīna vidējā cena pagājušajā nedēļā samazinājās par 3,1%, bet dīzeļdegvielas vidēja cena saruka par 4,9%.

Ekonomika Lauksaimnieki jau šodien var saņemt avansā marķēto dīzeļdegvielu. Cik ilgi?

Lauksaimnieki no 16.maija līdz 20.jūnijam var pieteikties saņemt avansā marķēto dīzeļdegvielu lauku darbu veikšanai par 2023./2024. saimniecisko gadu 50 procentu apmērā no 2022./2023. saimnieciskajā gadā piešķirtā marķētas dīzeļdegvielas kopējā daudzuma, informēja Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece.

Ekonomika Pagājušā nedēļā vidējā dīzeļdegvielas cena samazinājusies

Latvijā 95.markas benzīna vidējā cena pagājušajā nedēļā pieauga par 0,8%, bet dīzeļdegvielas vidēja cena samazinājās par 1,8%, liecina Eiropas Komisijas (EK) apkopotie dati.