• Mariss,
  • Matīss,
  • Modris
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Šmits piedalīsies ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības padomes sanāksmē

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 03:04, 11.06.2023


Zemkopības ministrs Didzis Šmits (AS) no šodienas līdz otrdienai, 13.jūnijam, piedalīsies Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības padomes neformālajā sanāksmē Stokholmā, kurā dalībvalstis diskutēs par ES lauksaimniecības un mežsaimniecības ieguldījumu pārtikas, lopbarības, šķiedrvielu un energoapgādes drošībā, informēja Zemkopības ministrijā (ZM).



Ministrijā norāda, ka Zviedrija, kura pašlaik ir prezidējošā valsts ES Padomē, piedāvā ES dalībvalstīm apspriest lauksaimniecības un mežsaimniecības iespējas un apstākļus ES līmenī, lai dalībvalstis spētu pilnvērtīgi izmantot potenciālu Zaļā kursa jeb zaļās pārejas veicināšanā un kā dalībvalstis var nodrošināt līdzsvarotu un holistisku zemes izmantošanas ilgtermiņa mērķu sasniegšanu un politikas saskaņotību.

Otrs temats, ko Zviedrija piedāvā diskusijai, ir līdzekļi, pasākumi un politikas instrumenti, ko dalībvalstis uzskata par vissvarīgākajiem, lai īstenotu lauksaimniecības un mežsaimniecības nozaru potenciālu zaļajā pārejā, ņemot vērā kompetenču sadalījumu konkrēti savā valstī.

Tāpat ZM skaidro, ka Eiropas Komisija (EK) 2019.gadā nāca klajā ar Zaļā kursa politikas ietvaru, kurā arī lauksaimniecībai un mežsaimniecībai piešķirta liela nozīme izvirzīto mērķu sasniegšanā. Ir publicēta virkne stratēģisku un politisku iniciatīvu un normatīvu, uz kuru pamata tiks izstrādātas regulas, kas tieši ietekmēs dalībvalstu lauksaimniecības un mežsaimniecības darbību un attīstību.

Raugoties uz EK plānoto un jau publicēto politikas dokumentu daudzumu, ZM min, ka vairākums ES dalībvalstu, tostarp arī Latvija atzīst, ka šie normatīvi savā starpā bieži vien nav saskaņojami un ir pretrunīgi. Tāpēc ES lauksaimniecības ministri uzsvēruši bioekonomikas nozīmi Eiropas Zaļā kursa vides un klimata mērķu sasniegšanā.

Pēc ministrijā paustā, Eiropas Padome (EP) aicinājusi EK ņemt vērā bioekonomikas potenciālu, labāk integrēt bioekonomiku visās politikas jomās un nodrošināt to saskaņotību, kā arī veicināt zināšanu pārnesi uz mazāk attīstītiem reģioniem un lauku apvidiem. Norādīts arī, ka bioekonomika ir reformētās Kopējās lauksaimniecības politikas neatņemama sastāvdaļa, tāpēc EP aicinājusi EK sekot līdzi tam, kā dalībvalstis to iekļāvušas savos stratēģiskajos plānos.

Latvija ir atbalstījusi EP šajā jautājumā un atzinīgi novērtējusi ES politikas saskaņotību ar bioekonomikas politiku. Latvija atbalsta reģionu un vietējo īpatnību vērā ņemšanu, kā arī primāro ražotāju nozīmes stiprināšanu, uzsver ZM.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.

Ekonomika Darbiniekiem vairs nedrīkstēs nepamatoti pieprasīt krievu valodas zināšanas

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Darba likumā, nosakot, ka darbiniekiem nedrīkst prasīt svešvalodu zināšanas, ja vien svešvalodu zināšanas nav objektīvi pamatotas.

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.

Lasiet arī