• Staņislava,
  • Staņislavs,
  • Stefānija
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kazāks akcentē nepieciešamību bankām aktīvāk kreditēt

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 23:44, 23.05.2023


Bankām aktīvāk jāveic ilgtspējīga kreditēšana, ko var veicināt ar šādu kreditēšanu saistīto komisiju maksu samazināšana, šodien Parlamentārās izmeklēšanas komisijā par finanšu sektora "kapitālā remonta" negatīvo ietekmi sacīja Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.


Foto: LETA

Kazāks uzsvēra, ka Latvijas Bankai un parlamentārās izmeklēšanas komisijai sakrīt viedokļi, ka komercbankām ir jāuzlabo kreditēšanas rādītāji. Kazāks norādīja, ka bankām ir jāsamazina savas maržas, kādi no saviem nosacījumiem ilgtspējīgu kredītu izsniegšanā, piemēram, jāsamazina kredītu komisiju maksas un citi rādītāji, jo pašlaik Latvijā ir dārgi kredīti salīdzinājumā ar Eirozonas vidējiem rādītājiem.

"SEB bankas" pārstāvis, atbildot uz komisijas deputātu norādēm par nepietiekamo kreditēšanu, aicināja ņemt vērā, ka pašlaik pieaug Eiropas Centrālās bankas noteiktās procentu likmes. Līdz ar to izdevīgāku kredītu pieejamība drīzāk gaidāma nākamajā ekonomikas ciklā, kas procentu likmes vairs nemainīsies vai tiks samazinātas.

Saistībā ar citām banku darbības lietām no izmeklēšanas komisijas pārstāvju puses ar sarkasmu tika atzīmēts, ka, "visticamāk, sagadīšanās" esot tā, ka dažas bankas ir palielinājušas komisijas maksu mēnesī par konta uzturēšanu līdz 4,5 eiro un pieciem eiro.

"SEB bankas" pārstāvis paziņoja, ka viņam nav informācija, ka Latvijā kontu uzturēšanas izdevumi būtu dārgāki nekā Igaunijā un Lietuvā. "Luminor Bank" pārstāve norādīja, ka dažām mazāk aizsargātajām grupām konta izmantošana ir bezmaksas.

Komisijas priekšsēdētājs Vilis Krištopans (LPV) aktualizēja problēmu ar kontu neatvēršanu iedzīvotājiem. Gan "SEB bankas", gan "Swedbank" pārstāvji skaidroja, ka viņi ļoti reti atsaka pamatkonta atvēršanu privātpersonām. Juridiskām personām pamatkonta atvēršana nav pieejama, skaidroja banku pārstāvji. Komentējot bažas par to, ka jauniem klientiem sākotnēji ir jāatbild uz daudz jautājumiem, "Swedbank" pārstāve uzsvēra, ka bankas ir ļoti daudz ieguldījušas, lai klientiem maksimāli atvieglotu šo procesu.

Latvijas Bankas prezidents Kazāks mudināja iedzīvotājus, kuri nevar atvērt kontu, par savu situāciju vērsties vai nu Latvijas Finanšu asociācijas ombudā, kurš sniedz palīdzību banku klientiem iespējamo domstarpību risināšanā ar Latvijas bankām, vai arī vērsties Latvijas Bankā.

Kazāks norādīja, ka pērn saņemtas tikai 26 sūdzības. Latvijas Bankai nepieciešama informācija par konkrētu gadījumu, tad to arī varēs atrisināt.

Komisijas sēdes diskusijās arī tika norādīts, ka uzņēmējdarbības jomā kādam vajadzētu piedāvāt pakalpojumu par klientu izpēti - šāda pakalpojuma izmantošana atvieglotu uzņēmēju darbību saistībā noziedzīgi iegūtu līdzekļu atmazgāšanas novēršanas jeb AML prasību izpildi. Tāpat tika norādīts, ka Eiropas Savienības nosacījumu līmenī attiecībā uz politiski nozīmīgākām personām pieeja kļūšot tikai stingrāka.

AML prasību ieviešanu Latvija nepieciešamības spiesta ir izpildījusi agrāk nekā daudzviet Eiropā, kur ar nosacījumu ieviešanu ir iekavējušies, atzīmēja Kazāks.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Latvijā 63% iedzīvotāji izvēlētos investēt nekustamajā īpašumā

Ja būtu pieejami brīvie līdzekļi, 63% Latvijas iedzīvotāju izvēlētos tos ieguldīt nekustamajā īpašumā, iegādājoties mājokli, zemi vai meža īpašumu, liecina bankas "Citadele" sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat" veiktās aptaujas dati.

Ekonomika «Pasažieru vilciens» saņēmis 22 no 32 jaunajiem elektrovilcieniem

AS "Pasažieru vilciens" (PV) no Čehijas uzņēmuma "Škoda Vagonka" patlaban ir saņēmis 22 no paredzētajiem 32 jaunajiem elektrovilcieniem.

Ekonomika Pasludināts jaunā Rīgas pasažieru termināļa metu konkursa uzvarētājs

SIA "Riga Ropax Terminal" otrdien jaunā pasažieru un ro-ro kravu termināļa metu konkursa uzvarētāju apbalvošanas ceremonijā par uzvarētāju atzina pasaulslavenās arhitektes Zahas Hadidas savulaik dibināto Lielbritānijas arhitektu biroju "Zaha Hadid Architects".

Ekonomika Vidzemes plānošanas reģions attīstīs ekonomiku kopā ar Augstskolu (+VIDEO)

Noteikti septiņi viedās specializācijas prioritārie tautsaimniecības sektori.

Lasiet arī

Interesanti fakti Latvijā ik gadu ir plānots saražot aptuveni 30 Patria bruņumašīnu

Latvijā ik gadu ir plānots saražot aptuveni 30 "Patria" bruņumašīnu, aģentūra LETA noskaidroja Aizsardzības ministrijā (AM).

Pasaule Lietuvas muitnieki novērš divu «Tesla Cybertruck» izvešanu uz Baltkrieviju

Lietuvas muitnieki aizturējuši divus automobiļus "Tesla Cybertruck", jo ir aizdomas, ka šos pikapus ar elektrodzinēju bija paredzēts kontrabandas ceļā caur Baltkrieviju ievest Krievijā, tādējādi pārkāpjot Eiropas Savienības (ES) sankcijas.

Sabiedrība Ceturtdien Latvijā vietām snigs

Turpinoties aukstam laikam, ceturtdien Latvijā iespējams snigs, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognoze.

Sabiedrība Ārstiem uzliks pienākumu iepazīstināt pacientu ar sevi

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā šodien konceptuāli atbalstīta iecere uzlikt pienākumu ārstniecības personām, sākot ārstēšanu, iepazīstināt pacientu ar sevi.