• Bārbala,
  • Līksma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Vairākās vietās Latvijā aprīlī un maijā paliks lētāka siltumenerģija

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 20:04, 31.03.2023


Siltumenerģijas tarifi aprīlī samazināsies Olainē, Pārolainē, Jaunolainē, Stūnīšu ciemā, Dobelē, Krimūnu un Tērvetes ciemā, kā arī daļā Ventspils novada un Kuldīgā, bet no 1.maija siltumenerģijas tarifs samazināsies arī Ikšķilē, informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pārstāvji.


Foto: LETA

SPRK izvērtējusi un izskatījusi siltumenerģijas gala tarifus pieciem komersantiem - SIA "Olaines ūdens un siltums", SIA "VNK serviss", SIA "Dobeles enerģija", SIA "Kuldīgas siltumtīkli" un SIA "Ikšķiles māja".

Regulatora vadītāja Alda Ozola skaidro, ka siltumenerģijas tarifi turpina samazināties, ņemot vērā energoresursu cenu izmaiņas. Energoresursu cenu lejupslīde lietotāju rēķinos atspoguļojas ar pāris mēnešu nobīdi, līdz ar ko sagaidāms, ka arī turpmākajos mēnešos daļai komersantu siltumenerģijas tarifi turpinās sarukt, īpašiem tiem, kuriem noslēgti īstermiņa kurināmā piegādes līgumi vai līgumi par mainīgu kurināmā resursu cenu.

Ozola norāda, ka, raugoties uz martā spēkā esošajiem tarifiem, 73% SPRK regulējamo komersantu tarifi ir 68-150 eiro par megavatstundu (eiro/MWh), bet 17% - virs 150 eiro par MWh, kas ir par 8% mazāk nekā šogad janvārī.

No 1.aprīļa lietotājiem Olainē, Pārolaines, Jaunolaines un Stūnīšu ciemā tiks piemērots par 12% zemāks siltumenerģijas tarifs, un tas būs 110,58 eiro par MWh. Tarifs samazinājies, pateicoties gan dabasgāzes, gan iepirktās siltumenerģijas izmaksu samazinājumam. Komersants daļu siltumenerģijas saražo pats, bet daļu iepērk no diviem ražotājiem - SIA "ETO" un AS "Olenergo".

Siltumenerģijas lietotāji līdz 30.aprīlim saņems daļu no valsts atbalsta, ņemot vērā, ka tarifs pārsniedz 68 eiro par MWh slieksni. Attiecīgi maksa par piegādāto siltumenerģiju ar valsts atbalstu būs 89,29 eiro par MWh.

Aprīlī arī vairākās Ventspils novada teritorijās, kur siltumenerģijas pakalpojumu nodrošina SIA "VNK serviss", siltumenerģijas tarifi būs zemāki.

No 1.aprīļa tarifi Ventspils novada Ugāles ciemā tarifs samazināsies par 13% - līdz 101,63 eiro par MWh, Blāzmas ciemā kritums būs par 12,7% - līdz 109,01 eiro par MWh, bet Usmas ciemā tarifi saruks par 13,1% - līdz 108,58 eiro par MWh.

Savukārt no 10.aprīļa siltumenerģijas tarifs samazināsies Užavas ciemā - par 6,7% un būs 193,61 eiro par MWh, Ventavas ciemā - par 7,5% un būs 155,45 eiro par MWh, Piltenes ciemā - par 12% un būs 78,53 eiro par MWh, Tārgales ciemā - par 11,3% un būs 81,05 eiro par MWh, kā arī Jūrkalnes ciemā - par 10,2% un būs 147,62 eiro par MWh.

Siltumenerģijas tarifi minētajās Ventspils novada teritorijās samazināsies, pateicoties šķeldas cenas samazinājumam. Līdz 30.aprīlim daļu no valsts atbalsta (tarifs pārsniedz 68 eiro par MWh slieksni) saņems lietotāji Ugāles, Blāzmas, Usmas, Piltenes, Tārgales un Jūrkalnes ciemā, bet Užavas un Ventavas ciemā lietotājiem tiks kompensēti 90% no tās tarifa daļas, kas pārsniedz 150 eiro par MWh.

No 15.aprīļa Dobelē, Krimūnu un Tērvetes ciemā siltumenerģijas tarifs samazināsies par 50,9% - līdz 83,61 eiro par MWh līdzšinējo 170,17 eiro par MWh vietā. Tarifi samazinājušies, pateicoties dabasgāzes cenas un iepirktās siltumenerģijas izmaksu samazinājumam. Komersants daļu no saražotās siltumenerģijas iepērk, bet daļu saražo pats, izmantojot dabasgāzi kā kurināmo.

"Dobeles enerģija", veicot publisko iepirkumu, noslēgusi jaunu dabasgāzes piegādes līgumu par būtiski zemāku dabasgāzes cenu. Vienlaikus "Dobeles enerģija" pārskatījusi iepirktās siltumenerģijas cenu ar esošo siltumenerģijas ražotāju SIA "Dobeles Eko".

Lietotāji līdz 30.aprīlim saņems daļu no valsts atbalsta, ņemot vērā, ka tarifs pārsniedz 68 eiro par MWh slieksni. Attiecīgi maksa par piegādāto siltumenerģiju ar valsts atbalstu būs 75,81 eiro par MWh.

No 20.aprīļa Kuldīgā siltumenerģijas tarifs būs par 25,9% zemāks - 70,48 eiro par MWh. Tarifi samazinājušies, pateicoties šķeldas un kokskaidu granulu izmaksu samazinājumam.

Lietotāji līdz 30.aprīlim saņems daļu no valsts atbalsta, ņemot vērā, ka tarifs pārsniedz 68 eiro par MWh slieksni. Attiecīgi maksa par piegādāto siltumenerģiju ar valsts atbalstu būs 69,24 eiro par MWh.

No 1.maija lietotājiem Ikšķilē siltumenerģijas tarifs samazināsies par 18,1% - līdz 105,11 eiro par MWh līdzšinējā 128,31 eiro par MWh vietā. Tarifa samazinājums saistīts ar dabasgāzes cenas samazināšanos biržā. "Ikšķiles mājas" gadījumā šis ir sestais tarifa samazinājums, kopš tirgū vērojamas salīdzinoši straujas dabasgāzes cenu izmaiņas.

Siltumenerģijas tarifiem līdz 150 eiro par MWh valsts kompensē 50% no tarifa, kas pārsniedz noteikto slieksni - 68 eiro par MWh. Savukārt no tās daļas, kas pārsniedz 150 eiro par MWh, valsts kompensē 90%.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Latvijas inovācijas pārvērtīsies peļņā (VIDEO)

Pētnieki varēs turpināt pētījumus LU, vienlaikus veidojot jaunizveidotā uzņēmuma zinātnisko izcilību un pamatvērtību.

Ekonomika «SmartLynx» no maija vairs nepiedāvās čarterlidojumus no Baltijas valstīm

Latvijā bāzētā aviokompānija SIA "SmartLynx Airlines" no šā gada 1.maija vairs nepiedāvās čarterlidojumus no Baltijas valstīm, intervijā aģentūrai LETA sacīja "SmartLynx Airlines" izpilddirektors Edvins Demeņus.

Ekonomika Ropažu atkritumu rūpnīca kalpos kā tūrisma un aktīvās atpūtas objekts (+VIDEO)

Ražotnes darbības īstenošanā tiks ievēroti gan saistošie Ministru kabineta noteikumi, gan jaunākajās Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvās.

Ekonomika Ledlauzis «Foros» par vienu miljonu eiro pārdots Igaunijā

Rīgas brīvostas pārvaldei piederošā SIA "LVR Flote" ledlauzi "Foros" pārdevusi par vienu miljonu eiro Igaunijas uzņēmumam "Nord Company", aģentūra LETA noskaidroja Rīgas brīvostā.

Lasiet arī

Kultūra Rotko muzejs Daugavpilī aicina jauniešus (VIDEO)

"Iesaistīties, iekļauties un būt noderīgiem kultūras procesos".

Sports Ostapenko Madrides «WTA 1000» turnīra otrajā kārtā tiekas ar Bouzasu-Maneiro

Latvijas pirmā rakete Aļona Ostapenko šodien Madrides "WTA 1000" turnīra otrajā kārtā spēkosies ar kvalifikāciju pārvarējušo spānieti Džesiku Bouzasu-Maneiro.

Sabiedrība Lielajā talkā gaidāms pārsvarā saulains laiks

Sestdien, 27.aprīlī, Latvijā gaidāms pārsvarā saulains laiks, prognozē sinoptiķi.

Pasaule Ukraina pārtrauc pasu izsniegšanu iesaukuma vecuma vīriešiem ārvalstīs

Ukraina ir pārtraukusi jaunu pasu izsniegšanu ārvalstīs iesaukuma vecuma vīriešiem, rīkojoties saskaņā ar trešdien publicētu likumdošanas aktu, lai pamudinātu viņus atgriezties dzimtenē.