• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


«Gaso» cieš lielus zaudējumus, jo klienti negrib pirkt dārgu gāzi

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 07:41, 13.03.2023


Dabasgāzes sadales sistēmas operatora AS "Gaso" ieņēmumi pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, bija 52,46 miljoni eiro, kas ir par 11,3% mazāk nekā 2021.gadā, kā arī uzņēmums cieta zaudējumus 1,751 miljona eiro apmērā pretēji peļņai gadu iepriekš, liecina kompānijas publiskotais finanšu pārskats.


Foto: LETA

AS "Latvijas gāze" meitasuzņēmuma "Gaso" pērn sadales tīklos lietotājiem padotās dabasgāzes apmērs sarucis par 30% - līdz 8638 gigavatstundām (GWh). Savukārt kompānijas klientu skaits samazinājies par apmēram 11 000, gada beigās veidojot 376 000.

"Aizvadītais gads bijis pārbaudījums gan Latvijas, gan pasaules ekonomikai kopumā. Jau 2021.gada otrajā pusgadā bija vērojams būtisks dabasgāzes cenas kāpums, bet, attīstoties ģeopolitiskajai situācijai pasaulē, dabasgāzes cenas tirgū 2022.gadā kļuva ļoti nestabilas un grūti prognozējamas, svārstoties no 81 eiro par megavatstundu (MWh) martā līdz 232 eiro par MWh septembrī," teikts vadības ziņojumā.

Kompānijas ieņēmumu samazinājums vadības ziņojumā skaidrots ar dabasgāzes izmantošanas samazināšanās tendenci, ko veicināja augstā dabasgāzes cena.

Lai nodrošinātu nepārtrauktu un drošu dabasgāzes sistēmas attīstību, kā arī turpinot nodrošināt efektīvu uzņēmuma darbību, ņemot vērā būtisku izmaksu pieaugumu par dabasgāzes zudumiem, ko veicināja augstā dabasgāzes cena, "Gaso" pērn samazināja plānoto investīciju apmēru. 2022.gadā investīcijas veiktas 7,2 miljonu eiro apmērā.

Vadības ziņojumā norādīts, ka periodā pēc 2022.gada 31.decembra turpinās "Gaso" pārdošanas process. Process vēl nav noslēdzies un neietekmē "Gaso" finanšu rezultātus un uzņēmuma darbības turpināšanos.

Jau vēstīts, ka "Latvijas gāze" sākusi "Gaso" pārdošanas procesu, kuru plānots pabeigt 2023.gada laikā.

2021.gadā "Gaso" ieņēmumi bija 57,914 miljonu eiro apmērā, bet kompānijas peļņa bija 11,545 miljoni eiro.

"Gaso" ir vienīgais dabasgāzes sadales sistēmas operators Latvijā. Kompānija nodrošina dabasgāzes tīklu drošību, tehniskos pakalpojumus un dabasgāzes patēriņa uzskaiti. "Gaso" darbību sāka 2017.gada decembrī, un tās vienīgā īpašniece ir "Latvijas gāze".

"Latvijas gāzes" lielākie akcionāri ir "Gazprom" (34%), "Marguerite Gas II.S.a.r.l." (28,97%), "Uniper Ruhrgas International GmbH" (18,26%) un SIA "Itera Latvija (16%).


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Latvijas uzņēmumi ražošanas digitalizācijai saņēma 31 miljonu eiro (+VIDEO)

Ievērojami uzlabota darba drošība, aizstājot un samazinot manuālo darbu.

Ekonomika Latvieši retāk sapņo par dzīvi ar pasīviem ienākumiem nekā kaimiņi (+VIDEO)

Vēl ir variants ieguldīt aktīvos, kuri regulāri izmaksā dividendes vai obligāciju gadījumā - kuponus.

Ekonomika Darba devējam būs jāinformē VID par darba algas izmaksu skaidrā naudā

Lai mazinātu ēnu ekonomiku, Labklājības ministrija (LM) rosina noteikt, ka darba devējam ir jāinformē Valsts ieņēmumu dienests (VID) par faktu, ka darba alga tiek izmaksāta skaidrā naudā, liecina ministrijas sagatavotais noteikumu projekts.

Ekonomika Apkures sezonā «‎Rīgas Siltums» iedzīvotājiem ietaupīs 40 milj. eiro (+VIDEO)

Pateicoties atklātam un brīvam tirgum, tarifs tiek atbilstoši mainīts.

Lasiet arī

Ekonomika Dabasgāzes izmaksas šajā apkures sezonā satrauc 84% Latvijas iedzīvotāju

Neskatoties uz to, ka dabasgāze šajā apkures sezonā kļuvusi lētāka, 84% Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka dabasgāzes apkures izmaksas šajā sezonā viņus satrauc, liecina aptaujas dati.

Ekonomika SPRK: mājsaimniecībām janvārī rēķini par gāzi būs mazāki

Nākamā gada janvārī mājsaimniecībām rēķini par gāzi būs mazāki nekā gadu iepriekš, ņemot vērā dabasgāzes cenas izmaiņas biržā, prognozē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK).

Ekonomika Patērētās dabasgāzes apmērs Latvijā desmit mēnešos samazinājies par 0,4%

Latvijā patērētās dabasgāzes apmērs šogad desmit mēnešos samazinājies par 0,4% salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes publiskotie dati.

Sabiedrība «Gaso» no nākamā gada plāno palielināt sadales pakalpojuma tarifus

Dabasgāzes sadales sistēmas operators AS "Gaso" iesniedzis Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) jaunus dabasgāzes sadales pakalpojuma tarifus, kas paredz palielinājumu no 2024.gada 1.janvāra gan tarifu mainīgajai daļai, gan arī fiksētajai daļai, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".