• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Coface šī gada prognoze Latvijai: 0,2% IKP pieaugums un 14,7% inflācija

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 16:31, 13.02.2023


Latvijā iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad pieaugs par 0,2%, bet gada inflācija būs 14,7% apmērā, kas ir augstākais rādītājs Baltijā, prognozēja globālās risku pārvaldības kompānijas "Coface" pārstāvji.



Baltijas reģionā "Coface" straujāko IKP pieaugumu šajā gadā prognozē Lietuvā - par 0,4%, seko Latvija ar IKP pieaugumu par 0,2% un Igaunija ar ekonomikas pieaugumu par 0,1%.

Lai gan sagaidāms, ka inflācija šogad būs mazāka nekā 2022.gadā, Baltijas reģionā tā tomēr pārsniegs centrālo banku noteiktos inflācijas mērķus, norāda kompānijā. Pēc "Coface" analītiķu prognozēm, inflācija Latvijā 2023.gadā sasniegs 14,7%, kas ir lielākā starp Baltijas valstīm, seko Lietuva ar inflāciju 13,3% apmēra un Igaunija - 12,5% apmērā.

"Coface" galvenais ekonomists Centrālās un Austrumeiropas (CAE) valstīs Gžegožs Sielevičs norāda, ka Baltijas valstu ekonomikas negatīvi ietekmē patērētāju pirktspējas un investīciju samazināšanās. Tāpat šī reģiona valstis visai asi izjūt ar enerģētiku saistītos izaicinājumus, un joprojām saglabājas augstas inflācijas prognozes.

Sielevičs min, ka Latvijā cenu pieaugums jau sasniedzis augstāko līmeni kopš neatkarības atgūšanas, kas attiecīgi negatīvi ietekmējis mājsaimniecību patēriņu. Lai gan inflācijas līmenim 2023.gadā būtu jākrītas cenu mazināšanas spiediena ietekmē, pirktspējas palielināšanās būs lēna pat tad, ja algas daļēji tiks pielāgotas augstākam cenu līmenim jau 2023.gada sākumā.

Ekonomists atzīmē, ka Baltijas valstīs vērojama kopējā ekonomiskā noskaņojuma uzlabošanās, kas pozitīva notikumu scenārija gadījumā varētu kļūt par pamatu kopējo ekonomisko prognožu augšupejošai pārskatīšanai. Vienlaikus valda arī zināma nenoteiktība un izaicinājumu ir daudz, tāpēc konkrētas uzlabotas prognozes pagaidām izteikt būtu pāragri.

Pēc kompānijā minētā, kā ļoti riskants joprojām tiek vērtēts būvniecības sektors, kā arī transporta un tekstila nozares, savukārt farmācija joprojām ir vienīgā zema riska nozare CAE reģionā. Lai gan pēdējā laikā ļoti negatīvās pasaules ekonomikas attīstības prognozes ir nomainītas ar pārmērīgi optimistiskām, lielākais reitingu kritums kompānijas jaunākajā ziņojumā ir Rietumeiropai - sliktākas prognozes noteiktas ķīmiskajai rūpniecībai Nīderlandē un kokrūpniecībai Šveicē, kā arī farmācijas nozarei Austrijā, Itālijā un Apvienotajā Karalistē.

Šo tendenci apliecina arī aplēses un salīdzinājums par lielāko daļu uzņēmējdarbības nozaru CAE un Rietumeiropā - kā vidēja riska nozare barometrā klasificēta tikai informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) nozare, kamēr lauksaimniecības, ķīmijas, enerģētikas, metāla, papīra, mazumtirdzniecības un kokmateriālu sektori - kā augsta riska nozares, bet transporta un tekstilrūpniecība - kā visaugstākā riska nozares. Pozitīvākas prognozes Rietumeiropā ir būvniecības sektoram - CAE reģionā tas ietilpst visaugstākajā riska klasē, bet Rietumeiropā augsta riska klasē.

"Coface" ekonomisti un analītiķi jaunākās prognozes nodēvējuši par labām ziņām makroekonomikai. Pirmkārt, tāpēc, ka Eiropai ir izdevies izvairīties no lejupslīdes. Uzņēmējdarbības efektivitātes palielināšanās un ierobežotais pieprasījums izraisīja enerģijas cenu samazināšanos, kas palēnināja inflācijas pieaugumu. Globālā mērogā raugoties, Ķīnas ekonomikas atveseļošanās pazīmes ir kļuvušas par labu zīmi visas pasaules ekonomikai.

Vienlaikus finanšu tirgos kopumā valda pārlieku liels optimisms - it kā sliktākais ekonomikas attīstības scenārijs jau būtu pagātnē, teikts "Coface" analīzē. Šī iemesla dēļ barometra autori aicina būt piesardzīgiem, jo pašreizējā krīze ekonomikā ir īpaši daudzšķautņaina: mēs dzīvojam ģeopolitiskās sašķeltības, klimata pārmaiņu, epidēmiju un citu risku apstākļos. Tas nozīmē, ka visrūpīgāk sagatavotie plāni un scenāriji jebkurā brīdī var izrādīties nederīgi.

Salīdzinot ar iepriekšējiem ziņojumiem, jaunākajā "Coface" barometrā nedaudz koriģēti gan kopējie riska novērtējumi, gan dažādos ekonomiskajos reģionos mainījies piecu valstu riska un 16 nozaru novērtējums.

Barometra ziņojumā pausts, ka 2022.gads kopumā noslēdzies uz pozitīvas ekonomiskās nots. Šī gada ziemas salīdzinoši mērenā temperatūra un Eiropas valstu uzkrātās lielās gāzes rezerves ļāva izvairīties no piespiedu gāzes normēšanas. Šī iemesla dēļ "Coface" ziņojumā saglabā iepriekš publiskoto 2023.gada pasaules ekonomikas izaugsmes prognozi 1,9% apmērā.

Apstiprinājies arī iepriekš publiskotais scenārijs, ka attīstītajās ekonomikās būs vērojama stagflācija, ko raksturo lēna izaugsme vai samazināšanās, inflācijas kāpums un augsts bezdarba līmenis, bet jaunattīstības valstis saglabās ekonomisko noturību. Tādējādi globālā mērogā jaunākās aplēses pasliktinājušās tikai trim valstīm un 10 uzņēmējdarbības sektoriem, kamēr 2022.gada jūnijā bija 95 šādas nozares, bet pērn oktobrī - vairāk nekā 50.

Neskatoties uz optimistiskajām pazīmēm, pasaules ekonomikas prognoze 2023.gadā joprojām ir samērā drūma, jo uzņēmējdarbības vide joprojām ir gan riskanta, gan nenoteikta, secina "Coface". Galvenās bažas rada grūti paredzamā inflācijas trajektorija - lai gan šķiet, ka sākas deflācija jeb inflācijas palēnināšanās periods, skaidri prognozēt, kā un kad inflācija būtiski samazināsies, joprojām nav iespējams.

Covid-19 ierobežojumu atvieglošana Ķīnā globālā līmenī rada optimismu, taču saistībā ar valsts ekonomikas atveseļošanos joprojām ir daudz nezināmā. "Coface" prognozē, ka ekonomikas normalizācija varētu notikt 2023.gada pirmā ceturkšņa beigās, bet būtiska atveseļošanās - gada otrajā pusē.

"Coface" ir viens no lielākajiem starptautiskajiem kredītrisku apdrošinātājiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Darbiniekiem vairs nedrīkstēs nepamatoti pieprasīt krievu valodas zināšanas

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Darba likumā, nosakot, ka darbiniekiem nedrīkst prasīt svešvalodu zināšanas, ja vien svešvalodu zināšanas nav objektīvi pamatotas.

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.

Ekonomika Eksperts: elektromobiļiem ir jāizmanto zemie enerģijas tarifi (+VIDEO)

Plānojot un optimizējot uzlādes laiku un sekojot līdzi biržas cenām, jums ir iespējams būtiski ietaupīt.

Lasiet arī

Sabiedrība Zosēnu pagasts ceļu infrastruktūru atjaunos par valsts līdzekļiem (+VIDEO)

Jauno laidumu spriegos, izbūvēs izolāciju un asfaltbetona segumu.

Kriminālziņas Līvānu novadā apgāžoties laivai, viens cilvēks gājis bojā, bet otrs izglābies

Ceturtdienas vakarā Līvānu novada Jersikas pagastā upē apgāzusies laiva ar diviem cilvēkiem, no kuriem viens paša spēkiem ticis uz salas, bet otrs gājis bojā, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā.

Sabiedrība Par Jelgavas novada domes priekšsēdētāju ievēlēts deputāts Ainārs

Piektdien par jauno Jelgavas novada domes priekšsēdētāju ievēlēts bijušais Ozolnieku novada deputāts Uldis Ainārs (JV).

Sabiedrība Nākamā nedēļa gaidāma mākoņaināka, septembra beigās kļūs krietni vēsāks

Nākamnedēļ Latvijā sauli biežāk aizsegs mākoņi un reizēm gaidāms lietus, savukārt septembra pēdējās dienās un oktobra sākumā laiks kļūs rudenīgi drēgns, prognozē sinoptiķi.