Lai samaksātu par apkuri, piedāvā ņemt kredītus

Ekonomika
EKSKLUZĪVI! 12:56, 09.02.2023 0

Februāra komunālie rēķini, kurus saņems Latvijas iedzīvotāji, turpinās iecirst robu jau tā kritiski zemajā budžetā. Uz šī fona 9. februārī Saiema izskatīja grozījumi Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā.

 
Foto: vs.lv

Rēķini šokē rīdziniekus, aizdevēji uzvar

Kā atzīmēja VS.LV, skatoties parlamentā notiekošās debates, pat augsti atalgoti politiķi bija pārņemti ar parasto cilvēku problēmām.

Deputāts Andris Šuvajevs atzina, ka pašreizējā situācijā ir lielākā daļa zaudētāju, bet neliela daļa, kas paliek peļņā: «Viens no šādiem signāliem ir privātā patēriņa līmenis, un tas krīt. Un tas nozīmē, ka iedzīvotāji tātad samazina savus pirkumus. Tas negatīvi ietekmē arī uzņēmumus, jo viņi līdz ar to zina, ka viņi varēs realizēt mazāk savu produkciju un preces, un pakalpojumus. Mēs zinām, ka arī nebanku pakalpojumi pieaug, un tā, protams, ir negatīva zīme. Manuprāt, mēs visi saņēmām e‑pastus no 4finance jeb lielākā nebanku pakalpojumu sniedzēja Latvijā, kur priecīgi paziņo par to, ka viņu kreditēšanas aktivitāte atjaunojas. Tās ir labas ziņas viņiem, bet tās ir sliktas ziņas sabiedrībai».

Vienai trešdaļai Latvijas iedzīvotāju vispār nav nekādu iekrājumu

Pārrunājot jautājumu par komunālo maksājumu kompensāciju, parlamentārietis Kaspars Briškens skaidroja: «Mūsu ekonomisti, protams, jau gana laicīgi brīdināja par recesiju, tagad tā ir pienākusi, un jautājums ir: vai mēs darām pietiekami daudz, lai novērstu šo recesiju vai mīkstinātu viņu, vai tomēr mēs ejam tādā 2008. gada kļūdainajā scenārijā. Un dažbrīd izskatās, ka koalīcija nav informēta, ka divām trešdaļām Latvijas mājsaimniecību nav tādu iekrājumu, lai viņas varētu izdzīvot trīs mēnešus bez algas. Vienai trešdaļai Latvijas iedzīvotāju vispār nav nekādu iekrājumu».

Kā sacīja deputāts Edmunds Cepurītis, pašreizējais daļējās finansēšanas modelis nedarbojas: «Nav būtisks atbalsta pieaugums, tas samazinātu rēķinus tikai par 20 procentiem».

K.Briškens arī sacīja, ka rēķini mūsu valstī ir lieli arī tāpēc, ka Latvija ēku energoefektivitātes jomā ļoti atpaliek no Lietuvas un Igaunijas: «Rīgas piemērs mums ļoti labi parāda, ka ietaupījums no siltinātām ēkām samazina apkures izmaksas līdz pat divām trīs reizēm un vienlaikus, protams, arī ar visiem vides pozitīvajiem efektiem. Rīgas enerģētikas aģentūra šobrīd jau dara to, ko vajadzētu darīt visā valsts mērogā, attiecīgi konsultējot un atbalstot tieši daudzdzīvokļu ēku īpašniekus energoefektivitātes iniciatīvās».

Taču, tā kā šie deputāti piederēja opozīcijai, Saeima būtiskas izmaiņas energopatēriņa kompensācijas kārtībā nepieņēma. Pašreizējai valdībai ir īpašs кlimata un enerģētikas ministrs Raimonds Čudars.

Voldemārs Burkevics (teksts, foto)

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.

Ekonomika Eksperts: elektromobiļiem ir jāizmanto zemie enerģijas tarifi (+VIDEO)

Plānojot un optimizējot uzlādes laiku un sekojot līdzi biržas cenām, jums ir iespējams būtiski ietaupīt.

Ekonomika Latvija un ASV apliecina gatavību ciešāk sadarboties digitalizācijas jautājumos

Latvija un ASV apliecinājušas gatavību ciešāk sadarboties digitalizācijas jautājumos, informē Ārlietu ministrija (ĀM).

Lasiet arī

Ekonomika Rīga pamazām mainīs apkures sistēmu: kas ir svarīgi zināt (+VIDEO)

Līdz šim laikam uzstādītās iekārtas varēs darboties līdz sava kalpošanas laika beigām.

Ekonomika Jaunu gāzes apkures iekārtu uzstādīšanu Rīgā vairs nesaskaņos

Jaunu gāzes apkures iekārtu uzstādīšanu Rīgā vairs nesaskaņos no 2026.gada, paredz šodien Rīgas domes Mājokļu un vides komitejā akceptētie noteikumi Par teritoriālajām zonām siltumapgādes veida izvēlei un prasībām siltumapgādes sistēmas iekārtu izvēlei.

Ekonomika Valmiera par 4,5 miljoniem eiro sāka jaunas katlumājas būvniecību (+VIDEO)

Viens no projekta mērķiem ir nodrošināt stabilu un drošu siltumapgādi par pieņemamu cenu.

Ekonomika «Šajā sezonā siltumapgādes tarifi - stipri zemāki nekā pagājušajā gadā» (+VIDEO)

Nezināmais jautājums - kāda šogad būs ziema, cik tā būs auksta un gara - pauž KEM.