LPV lūdz skaidrot Taisnīgas pārkārtošanas fonda atbalsta virzību

Ekonomika
LETA 22:42, 22.01.2023 0

Partijas "Latvija Pirmajā vietā" (LPV) deputāti Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) uzdevuši jautājumus par Taisnīgas pārkārtošanas fondu (TPF), kas paredz atbalstīt pakāpenisku atteikšanos no kūdras izmantošanas enerģijas ražošanai līdz 2030.gadam un kūdrāju atjaunošanu, samazinot siltumnīcefekta gāzu emisijas un uzlabojot vietējo vidi.

 

LPV deputāti Ainārs Šlesers, Ramona Petraviča, Oļegs Burovs, Linda Liepiņa un Kristaps Krištopans vēstulē norāda, ka Latvija, lai nodrošinātu dabas resursu ilgtspēju un mazinātu siltumnīcefekta gāzu emisijas no kūdras ieguves, plāno vēsturisko kūdras ieguves vietu rekultivāciju, tai skaitā degradēto purvu ekosistēmu atjaunošanu, un pētniecības projektu atbalstīšanu, kas saistīti ar dabas resursu ilgtspējīgu izmantošanu. Reģionālās uzņēmējdarbības attīstības veicināšanai plānots atbalsts publiskās infrastruktūras attīstībai un uzņēmējdarbības ''zaļināšanas'' un produktu attīstības pasākumiem - energoefektivitātes paaugstināšanai un energoefektīvu tehnoloģiju ieviešanai uzņēmumos.

Tāpat deputāti vēstulē norāda, ka Latvijai bija jāsagatavo TPF plāns un tas jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju (EK).

Deputāti vaicā, vai un kad Latvija TPF ir saskaņojusi ar EK, kā arī kādus komentārus un iebildumus EK ir sniegusi Latvijai par iesniegto projektu.

Parlamentārieši lūdz norādīt tīmekļa saiti, kur publiski ir pieejama ar EK saskaņotā TPF

Jau ziņots, līdz ar Latvijas vienotās kohēzijas politikas programmas 2021.-2027.gadam apstiprināšanu no Taisnīgas pārkārtošanas fonda valstī tiks ieguldīti 192 miljoni eiro, lai atbalstītu taisnīgu pāreju uz klimatneitrālu ekonomiku.

Paredzēts, ka šīs investīcijas atbalstīs pakāpenisku atteikšanos no kūdras izmantošanas enerģijas ražošanai līdz 2030.gadam un kūdrāju atjaunošanu, samazinot siltumnīcefekta gāzu emisijas un uzlabojot vietējo vidi.

TPF palīdzēs pakāpeniski atteikties no kūdras izmantošanas enerģijai Vidzemes, Latgales, Zemgales un Kurzemes reģionā. Eiropas Savienība arī veiks ieguldījumus vēsturisko kūdras lauku atjaunošanā, lai par 86% samazinātu siltumnīcefekta gāzu emisijas no šiem laukiem, vienlaikus aizsargājot vietējo vidi un bioloģisko daudzveidību.

Turklāt TPF veicinās reģionu ekonomikas dažādošanu, investējot inovatīvās uzņēmējdarbības infrastruktūrās maziem un vidējiem uzņēmumiem un atjaunojamos energoresursos, īpaši saules enerģijā un biomasā. Tāpat kūdras nozarē strādājošajiem tiks piedāvātas īpašas mācības. Aptuveni 1600 darbinieku varēs pārkvalificēties un pilnveidot prasmes.

Taisnīgas pārkārtošanās teritoriālajos plānos ir noteiktas teritorijas, kas saņems TPF atbalstu pēc dialoga ar EK un vietējiem partneriem sarunās par 2021.-2027.gada partnerības nolīgumiem. Partnerības nolīgums ar Latviju tika pieņemts 2022.gada oktobrī.

Taisnīgas pārkārtošanās teritoriālie plāni ļauj saņemt finansējumu arī no taisnīgas pārkārtošanās shēmas "InvestEU" un publiskā sektora aizdevumu mehānisma taisnīgas pārkārtošanās īstenošanai, apvienojot EK dotācijas ar Eiropas Investīciju bankas aizdevumiem.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Darbiniekiem vairs nedrīkstēs nepamatoti pieprasīt krievu valodas zināšanas

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Darba likumā, nosakot, ka darbiniekiem nedrīkst prasīt svešvalodu zināšanas, ja vien svešvalodu zināšanas nav objektīvi pamatotas.

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.

Ekonomika Eksperts: elektromobiļiem ir jāizmanto zemie enerģijas tarifi (+VIDEO)

Plānojot un optimizējot uzlādes laiku un sekojot līdzi biržas cenām, jums ir iespējams būtiski ietaupīt.

Lasiet arī

Pasaule Slovākijā tūkstošiem cilvēku protestē pret kultūras ministri

Slovākijā tūkstošiem cilvēku ceturtdien izgāja demonstrācijās, protestējot pret kultūras ministres Martinu Šimkovičovu, kuru kritiķi apsūdz cenzūrā un valsts finansējuma sliktā pārvaldībā.

Pasaule Leiena sola miljardiem eiro palīdzību plūdu skartajiem reģioniem

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena ceturtdien plūdu piemeklētajā Polijas pilsētā Vroclavā apsolījusi miljardiem eiro lielu palīdzību plūdu skartajiem reģioniem Eiropā.

Sabiedrība Piektdiena gaidāma visai saulaina

Piektdien Latvijā izklīdīs migla un valsts lielākajā daļā spīdēs saule, prognozē sinoptiķi.

Pasaule Libānā divās dienās sakaru ierīču eksplozijās gājuši bojā 37 cilvēki

Libāna otrdien un trešdien peidžeru un rāciju sprādzienos nogalināti 37 cilvēki un 2931 ievainots, ceturtdien pavēstīja Libānas veselības ministrs Firass Abiads.