Taupīt energoresursus un izīrēt tukšos mājokļus – speciālisti iesaka risinājumus

Ekonomika
LETA 15:29, 20.12.2022 0

Saņemot apkures un elektrības rēķinus par novembri, daļai Latvijas iedzīvotāju atkal nācies nodoties pārdomām par efektīvākajiem izmaksu samazināšanas veidiem. Divas trešdaļas pētījumu centra Norstat Latvija aptaujāto cilvēku atklājuši, ka cenšas minimāli izmantot dažādas elektroierīces un apsver arī citus taupības pasākumus. Tieši pragmatisku saimniekošanu kā iedarbīgāko tēriņu mazināšanas līdzekli iesaka finanšu un nekustamo īpašumu nozares eksperti, vienlaikus aicinot tukšo dzīvokļu īpašniekus izīrēt dzīvojamo platību pēc iespējas lētāk.

 
Foto: LETA

Vairākums iedzīvotāju bija informēti par ziemā gaidāmo komunālo maksājumu paaugstināšanu, tādēļ laikus sāka veikt izmaksu mazināšanas pasākumus. Apkures rēķinu mazināšanai 56% aptaujāto pastiprināti taupa siltumu, 11% nolēmuši nosiltināt mājokli un 7% izšķīrušies par labu efektīvas apkures sistēmas uzstādīšanai. Vēl 8% nolēmuši mainīt dzīvesvietu – pārcelties uz lauku īpašumu, jaunāku, energoefektīvāku mājokli vai mazāku dzīvokli.

"Ja vien finansiālie apstākļi nav kļuvuši ļoti spiedīgi, aicinu cilvēkus "nestrēbt karstu" un nesteigties ar radikāliem lēmumiem. Uzreiz pārdot mājokli noteikti nevajag, jo sasteigts darījums var nebūt izdevīgs. Īpašuma maiņa var šķist vilinošs risinājums, ja jaunajā dzīvesvietā paredzamas ievērojami mazākas izmaksas, taču jāņem vērā, ka ikviena īpašuma pirkšanai un pārdošanai arī ir izmaksas. Tādēļ kopējais tēriņu apjoms var būt pat lielāks nekā ieguvums.

Vienīgajā īpašumā dzīvojošajiem pragmatiski jāizvērtē, kādas izmaksas iespējams samazināt, un jācenšas pārlaist ziemu. Savukārt divu un vairāku nekustamo īpašumu saimniekiem finansiālo slogu mazinās brīvo mājokļu izīrēšana. Lai ātrāk tiktu pie īrniekiem, var pat neprasīt īres maksu, bet gan līgumā paredzēt, ka īrnieks tikai nomaksā komunālos maksājumus," Latvijas Nekustamo īpašumu darījumu asociācijas (LANĪDA) un nekustamā īpašuma aģentūras Arco Real Estate valdes priekšsēdētājs Aigars Šmits uzsver, ka šāds risinājums var būt abpusēji izdevīgs.

Attiecībā uz elektrības rēķinu samazināšanu 62% Norstat Latvija aptaujas respondentu pavēstīja, ka mājoklī uzstādījuši ekonomiskas LED lampas un izvēlējušies energoefektīvas elektroierīces. Savukārt 64% šoruden sākuši retāk izmantot elektroierīces un atbildīgāk apgaismo mājokli. Tas ietver gan gaismu izslēgšanu telpās, kurās tobrīd neatrodas iemītnieki, gan vājāku apgaismojumu uzturēšanās zonās.

12% aptaujāto cenšas tērēt elektrību tad, kad tās cena biržā ir viszemākā. To galvenokārt dara īpašumos ar atbilstošu, biržas cenām piesaistītu elektrības tarifu. Vēl 5% mājoklī uzstādījuši viedos sensorus, kas atslēdz neizmantotās elektroierīces, bet 3% elektrību ražo savā mājsaimniecībā. Kopumā cenu kāpums licis mainīt paradumus lielākajai daļa iedzīvotāju, jo īpašus taupības pasākumus nav ieviesis vien katrs desmitais cilvēks.

"Pragmatiska saimniekošana šobrīd ir prātīgākā pieeja grūto laiku pārvarēšanai. Taupīt energoresursus, rūpīgi sekot līdzi izdevumiem un iespēju robežās gādāt, lai tie nepārsniegtu ienākumus. Mājsaimniecības finanšu situāciju var atvieglot arī mazāk nepieciešamo izdevumu samazināšana, kā arī kredītu atmaksas grafika maiņa. Piemēram, pagarinot atmaksas periodu un samazinot ikmēneša maksājumu. Pat Ziemassvētku rotājumus un dāvanas var pagatavot paša rokām, un iepriecināt tuviniekus ar ļoti personisku veltījumu ierasto veikalā pirkto dāvanu vietā," ietaupīšanas veidus uzskaita Bigbank Latvija vadītājs Edgars Surgofts.

Norstat Latvija veiktajā aptaujā oktobra beigās tika aptaujāti 1004 respondenti visā Latvijā.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Darbiniekiem vairs nedrīkstēs nepamatoti pieprasīt krievu valodas zināšanas

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Darba likumā, nosakot, ka darbiniekiem nedrīkst prasīt svešvalodu zināšanas, ja vien svešvalodu zināšanas nav objektīvi pamatotas.

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.

Ekonomika Eksperts: elektromobiļiem ir jāizmanto zemie enerģijas tarifi (+VIDEO)

Plānojot un optimizējot uzlādes laiku un sekojot līdzi biržas cenām, jums ir iespējams būtiski ietaupīt.

Lasiet arī

Pasaule Slovākijā tūkstošiem cilvēku protestē pret kultūras ministri

Slovākijā tūkstošiem cilvēku ceturtdien izgāja demonstrācijās, protestējot pret kultūras ministres Martinu Šimkovičovu, kuru kritiķi apsūdz cenzūrā un valsts finansējuma sliktā pārvaldībā.

Pasaule Leiena sola miljardiem eiro palīdzību plūdu skartajiem reģioniem

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena ceturtdien plūdu piemeklētajā Polijas pilsētā Vroclavā apsolījusi miljardiem eiro lielu palīdzību plūdu skartajiem reģioniem Eiropā.

Sabiedrība Piektdiena gaidāma visai saulaina

Piektdien Latvijā izklīdīs migla un valsts lielākajā daļā spīdēs saule, prognozē sinoptiķi.

Pasaule Libānā divās dienās sakaru ierīču eksplozijās gājuši bojā 37 cilvēki

Libāna otrdien un trešdien peidžeru un rāciju sprādzienos nogalināti 37 cilvēki un 2931 ievainots, ceturtdien pavēstīja Libānas veselības ministrs Firass Abiads.