Latvijā koksnes trūkums un mežizstrādes cenu kāpums

Ekonomika
VS.LV 17:30, 21.09.2022 0

Šogad augustā bija izteikts koksnes iztrūkums un mežizstrādes izmaksu kāpums, kas papildus ģeopolitiskajai situācijai saistīts ar degvielas sadārdzinājumu un nepietiekamu darbaspēka pieejamību, liecina meža izsoļu sistēmas Latvijā "E-silva" apkopotā informācija.

 

Šobrīd ir novērojams koksnes un īpaši granulu iztrūkums Eiropā. Tāpēc pagaidām nav gaidāms, ka koksnes cenas varētu atgriezties pirmskara perioda līmenī, kad tā bija zemāka, liecina "E-silva" ekspertu prognozes.

Tā kā šobrīd ir stājušās spēkā Eiropas Savienības (ES) sankcijas, kas ierobežo koksnes izstrādājumu piegādi no Krievijas un Baltkrievijas, veidotie uzkrājumi noliktavās palēnām sāk tukšoties.

Tomēr "E-silva" norāda, ka tas nenotiek tik ātri, kā bija gaidīts, jo, ņemot vērā straujo inflāciju un kreditēšanas procentu likmju kāpumu, uzņēmumi kavējas uzsākt jaunus būvniecības projektus.

Vienlaikus līdz ar mežizstrādes straujo pieprasījuma kāpumu parādījies izteikts mežizstrādātāju trūkums nozarē - ir izveidojies "pudeles kakls" izstrādes sektorā. Cirsmu piedāvājums ir liels, bet zāģēšanas un pievešanas pakalpojumu pieejamība sarūk, un ir zāģētavas, kurām apaļkoki pietrūkst. Līdz ar to cenas cirsmu izstrādei ir sasniegušas jaunus augstumus.

Tomēr "E-silva" skaidroja, ka rudens laikapstākļi var ieviest izmaiņas - daudzas meža teritorijas lietus un mitruma dēļ var būt nesasniedzamas izstrādei. Tādējādi konkurence mežizstrādātāju vidū var palielināties sausākos apvidos, kas varētu pozitīvi ietekmēt pakalpojuma un līdz ar to cirsmu gala cenu.

LETA jau ziņoja, ka, pēc "E-silva" apkopotās informācijas, egles zāģbaļķu cenas augustā palielinājušās par 4%, bet priedes - par 7%. Tāpat, salīdzinot ar vasaras sākumu, par 25% ir palielinājušās bērza papīrmalkas cenas, bet egles un priedes papīrmalka - par 5,8%.

"E-silva" ir meža izsoļu platforma Latvijā, kas darbojas kā nozari vienojoša meža pārdošanas sistēma, kurā mežizstrādes uzņēmumi, vietējie un ārvalstu investori, sacenšas par iespēju iegādāties koku ciršanas tiesības un meža īpašumus. Uzņēmums pēdējo septiņu gadu laikā nostiprinājis pozīcijas Latvijas un ārvalstu klientu vidū. "E-silva" uzturētājs ir Latvijas pilna servisa meža apsaimniekošanas uzņēmums SIA "Forest Mentor Group".

"Forest Mentor Group" apgrozījums 2021.gadā bija 423 131 eiro, kas ir vairāk par 2,4 reizēm nekā 2020. gadā, savukārt kompānijas peļņa pieauga 2,8 reizes un bija 25 966 eiro. Kompānija "Forest Mentor Group" reģistrēta 2015. gadā, un tās pamatkapitāls ir 3000 eiro. Uzņēmuma īpašnieki ir Silva Šnikere (90%) un Normunds Valts Štolcers (10%).

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Aptauja: Latvijas iedzīvotāji sagaida mājokļu cenu kāpumu (+VIDEO)

Respondenti, kas ir optimistiskāki nekā vidēji, ir ar pamatizglītību, zemiem ienākumiem un dzīvo laukos.

Ekonomika EK jaunās sankciju pakotnē iekļauts rosinājums aizliegt mangāna rūdas tranzītu

Pēc Latvijas ierosinājuma Eiropas Savienības (ES) 14.sankciju pakotnē pret Krieviju būs iekļauts arī aizliegums piegādāt mangāna rūdu, vadoties no neoficiālās informācijas no Eiropas Komisijas (EK), spriež finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV).

Ekonomika Atklāja smilts un grants ieguvi Kocēnu pagastā, Vidzemē (+VIDEO)

Valsts uzņēmums apsaimnieko vairāk nekā 100 derīgo izrakteņu ieguves vietas visā Latvijas teritorijā.

Ekonomika Luminor vēlas iegādāties Krievijā strādājošā Ungārijas banka OTP - Bloomberg

Baltijas valstīs strādājošo "Luminor Bank" vēlas iegādāties Ungārijas lielākā banka "Országos Takarék Pénztár" (OTP), kas darbojas arī Krievijā, vēsta aģentūra "Bloomberg", atsaucoties uz nenosauktiem avotiem.

Lasiet arī

Pasaule Madonnas bezmaksas koncerts Riodežaneiro pulcē 1,6 miljonus skatītāju

Amerikāņu popzvaigznes Madonnas bezmaksas koncerts sestdienas vakarā Riodežaneiro Kopakabanas pludmalē pulcējis 1,6 miljonus skatītāju, paziņoja šīs Brazīljas pilsētas pašvaldība.

Sabiedrība Latvija atsaka patvērumu savulaik raķešu objektā dienējošam Krievijas pilsonim

Latvija atteikusi patvērumu savulaik slepenā raķešu karaspēka objektā dienējošam Krievijas pilsonim, kuram it kā draudot nosūtīšana karošanai uz Ukrainu.

Sabiedrība Rosina arī tiesnešiem prasīt pielaidi valsts noslēpumam

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV) un Tieslietu ministrija (TM) rosina arī ar valsts drošību saistītu krimināllietu skatošiem tiesnešiem prasīt saņemt pielaidi valsts noslēpumam.

Sabiedrība Kā Daugavpils palīdz cilvēkiem ar īpašām vajadzībām

Daugavpilī ir vairāk nekā 9 tūkstoši cilvēku ar invaliditāti.