Liepājas frizieru stāsti aizliegumu laikā: Nevar jau zināt, kas kuram aiz ādas

Ekonomika
liepajniekiem.lv 12:30, 18.01.2021 0

No decembra beigām frizētavas Latvijā ir slēgtas un frizieri nestrādā. Kā tagad klājas Liepājas frizieriem, skaidrojis laikraksts "Kurzemes Vārds".

 
Foto: LETA

Vairāki uzrunātie frizieri neslēpa, ka strādāt gribas un arī naudu vajag pelnīt, bet to darīt savā darbavietā ir bail naudas sodu dēļ. Piemēram, Ilze (vārds mainīts) teica, ka klienti izmisuši zvana, prasa, vai nevarētu satikties, lai tikai apgriežot matus. Tomēr visiem atsakot, jo “nevar jau zināt, kas kuram aiz ādas… Ja nu brīdī, kad cilvēks sēž krēslā, ierodas policija, kuru klients pats izsaucis?”.

Durbē vienīgā frizētava, kurā kā pašnodarbinātā strādā Laila Šķubure, šobrīd slēgta.

“Dzīvoju mājās, pieskatu bērnus, palīdzu viņiem mācīties. Paldies Dievam, darbs ir vīram. Kad strādāju, nodokļus maksāju, tāpēc pēc grāmatvedes ieteikuma prasīju dīkstāves pabalstu. Saņēmu minimālo summu.

Nezinu, pat negribu domāt par to, kā tagad dzīvo sievietes, kas strādā skaistumkopšanā un ģimenē ir vienīgās pelnītājas.”

Friziere atzina, ka liels paldies par saņemto pabalstu jāsaka grāmatvedei, “kura prot strādāt ar dokumentiem un saprot lietas”, jo no daudzām citām kolēģēm dzirdējusi, ka pieprasījuma iesniegšana nav vienkārša. Klienti zvanot katru dienu, bet jāatsaka, jo strādāt varēs tikai tad, kad aizliegumu vairs nebūs.

“Ko es varu darīt? Kā līdzēt? Grūti arī tādēļ, ka biju pieradusi būt cilvēkos. Man patīk mans darbs, bet tagad jādzīvo mājās. Likumi jāievēro, arī sodi diezgan pamatīgi.”

Liepājniece Gita par frizieri strādā jau 11 gadus, bet tagad dzīvo mājās un gaida, kad tiks dota atļauja frizētavu atvērt.

Meistare atzina, ka, sekojot līdzi visam rudenī un ziemā notiekošajam, psiholoģiski un visādi citādi bijusi gatava tam, ka agri vai vēlu strādāt aizliegs arī frizieriem.

“Biju jau nolēmusi – čakli strādāšu un tad skatīšos, kas notiks. Tagad sev un citiem saku, ka no 21.decembra izbaudu atvaļinājumu,” pastāstīja Gita.

Protams, liels atbalsts ir tas, ka vīrs strādā un pelna. Pastāvīgie klienti zvanot, prasot, vai nevarētu aiziet nogriezt matus, bet visiem atsakot.

“Zinu par sevi, ka nestrādāju, bet es to nevaru apgalvot par pilnīgi visiem kolēģiem. Visdrīzāk tie, kas kaut ko dara, šādu ceļu izvēlējušies aiz izmisuma, lai tiktu pie naudiņas, pabarotu bērnus.”

Friziere nodokļus ir maksājusi un saņēmusi dīkstāves pabalstu. Šo summu tūlīt atdevusi par telpu īri. Dzīve jau pilnībā nav apstājusies, un rēķini jāmaksā.

Vīriešu frizētavu “Windcut Barber Shop” un “Blaķene Barber Shop” īpašnieks Elgars Roga izteicās īsi un konkrēti:

“Nav viegli, kad tiek apstādināts labi funkcionējošs bizness. Tagad gaidām dīkstāves pabalstus darbinieku algām. Vēl nezinu, būs vai nebūs. Radi, draugi, paziņas palīdz. Cerams, ka izdzīvosim. Klienti zvana, bet atsakām. Kā šobrīd dvēselē? Slikti.”

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Lufthansa Cargo veiks regulārus kravas lidojumus uz Rīgu

Vācijas aviokravu pārvadātājs "Lufthansa Cargo" ir sācis regulārus kravu lidojumus uz Rīgas lidostu, kas līdz ar to kļūst par pirmo Baltijas lidostu, ar ko "Lufthansa Cargo" veido regulāru tiešo kravu savienojumu.

Ekonomika Nosaukts Latvijā pieprasītākais amats

Pieprasītākais amats šā gada pirmajā ceturksnī Latvijā bija interneta reklāmu vērtētājs, liecina darba portālu "CVMarket.lv" jaunākā statistika.

Ekonomika Baltijas valstīs degvielas cenu izmaiņām nav vienotas tendences

Pagājušajā darba nedēļā Baltijas valstu galvaspilsētās bija vērojamas atšķirīgas tendences degvielas cenām, liecina aģentūras LETA apkopotie dati.

Ekonomika Lauksaimniecībā izmantojamās zemes platība pieaugusi par teju 10% (+VIDEO)

Eiropas Zaļais kurss un stingrāki vides noteikumi ietekmē nozari, liekot saimniekiem meklēt ilgtspējīgākus risinājumus.

Lasiet arī

Pasaule ISW: Krievija pulcē grupējumu Harkivas virzienam

Krievija turpina veidot savu ziemeļu grupējumu, kas varētu atkal uzbrukt Ukrainas ziemeļaustrumiem, tostarp Harkivai, tomēr Krievijai pagaidām nav spēku pilsētas sagrābšanai, uzskata ASV Kara studiju institūta (ISW) pētnieki.

Sabiedrība Ukrainas pilsoņiem piešķirtas četras stipendijas

Valsts kultūrkapitāla fonds (VKKF) aprīlī piešķīris četras stipendijas radošo stipendiju programmā Ukrainas pilsoņiem 7200 eiro apmērā, aģentūru LETA informēja VKKF pārstāve Ilona Skuja.

Ekonomika Šosezon ASV ultra luksusa klases kruīza laineris Rīgā viesosies 5 reizes (VIDEO)

Šogad būs sagaidāms lielāks skaits vācu tūristu, tostarp ģimenes ar bērniem.

Ekonomika Kāpēc uzņēmēji nedrīkst Grobiņā būvēt biznesa centru (+VIDEO)

"Mēs ilgus gadus maksājam nomas maksu par zemes gabalu".