Sociālajos tīklos slavu guvušais “Dubaijas šokolādes” kārums kļūst arvien populārāks visā pasaulē, taču līdz ar pieprasījuma pieaugumu tirgū parādās arī bīstamas viltojumu versijas. Jauns pētījums liecina – daži no tiem var nopietni apdraudēt veselību, vēsta Daily Mail.
Runa ir par šokolādes batoniņu ar pistācijām un kraukšķīgu austrumniecisku kadaifa nūdeli – recepti izveidojusi britu-egiptiešu konditore Sāra Hamūda Dubaijā. Pēdējā gada laikā deserts kļuvis par īstu interneta sensāciju, un daudzi ražotāji steidzās radīt savus variantus. Taču ne visas versijas izrādījušās drošas.
Štutgartes Valsts ķīmiskās un veterinārās pārbaudes institūta speciālisti pārbaudīja astoņus “Dubaijas šokolādes” paraugus no Apvienotajiem Arābu Emirātiem un Turcijas. Sešos no tiem konstatēts paaugstināts 3-MCPD līmenis – viela, kas var veidoties, pārstrādājot palmu eļļu, un tiek uzskatīta par potenciālu kancerogēnu.
Dažos paraugos tika atrasti arī aflatoksīni – indīgas pelējuma sēņu radītas vielas, kā arī glicidols – vēl viens iespējamais kancerogēns. Šīs vielas nav jūtamas ne pēc garšas, ne smaržas un var ilgi palikt nepamanītas pārtikas produktos.
Pārkāpumi skāra arī sastāva norādes: vietā, kur uz iepakojuma bija norādīts kakao sviests, tika izmantotas lētas alternatīvas, piemēram, saulespuķu vai palmu eļļa. Pistāciju pildījuma zaļā krāsa bieži tika panākta ar pārtikas krāsvielām, nevis riekstu daudzumu.
Apvienotās Karalistes Pārtikas standartu aģentūra jau izplatījusi brīdinājumu – šādi viltojumi var tikt pārdoti arī nelikumīgi, un, ja tajos nav pienācīgi norādīti alergēni vai aizliegtas piedevas, tas var radīt nopietnus riskus.
Vācu eksperti turpina izmeklēšanu – viņi plāno pārbaudīt arī citās valstīs ražotos “Dubaijas šokolādes” variantus, lai noskaidrotu, kuri no tiem patiešām ir droši patērētājiem.