Vai ir droši valstī lietot medikamentus, skaidro speciālisti (+VIDEO)

Veselība
VS.LV 08:34, 17.10.2024 0

LZVO rīcībā nav ziņojumu par potenciāliem zāļu viltošanas gadījumiem.

 

Latvijas Zāļu verifikācijas organizācija (LZVO), pārbaudot 22 miljonus zāļu paku 2024.gada deviņu mēnešu periodā, nav konstatējusi zāļu viltojumus, aģentūru LETA informēja LZVO.

Pret viltojumiem pārbaudīti medikamentu iepakojumi, kas pēc tam pārdoti vai izlietoti pacientiem. Lai arī vairākās Eiropas valstīs joprojām turpinās vienu diabēta zāļu viltojumu lietas izmeklēšana, Latvijā šo zāļu viltojumi nav konstatēti.

Neskatoties uz to, LZVO norāda, ka tiek saglabāta augsta uzmanība pret potenciāliem viltojumiem, jo pasaulē turpinās problēmas ar tādiem medikamentiem, kas paredzēti diabēta ārstēšanai, bet neoficiāli tiek lietoti svara samazināšanai.

LZVO rīcībā nav ziņojumu par potenciāliem zāļu viltošanas gadījumiem Latvijā. Tomēr tiek saglabāta augsta uzmanība, jo pasaulē turpinās problēmas ar viltotiem medikamentiem, kas paredzēti diabēta ārstēšanai, bet neoficiāli tiek lietoti svara samazināšanai (aktīvā viela semaglutīds, zāļu nosaukums Ozempic). Kā zināms, 2023.gada oktobrī Eiropas Zāļu aģentūra izplatīja brīdinājumu, ka zāļu drošuma pārbaudes sistēma Vācijā, Austrijā un Lielbritānijā ir konstatējusi šī medikamenta viltojumu. Zāles tika izņemtas no apgrozības un pacientus nav sasniegušas. Šā gada sākumā arī ASV Pārtikas un zāļu pārvalde (FDA) paziņoja, ka turpina izmeklēt viltotu Ozempic likumīgajā ASV zāļu piegādes ķēdē un ir konfiscējusi tūkstošiem produkta vienību.

LZVO aicina iedzīvotājus medikamentus iegādāties tikai oficiālās aptiekās un interneta aptiekās, nekādā ziņā neizvēloties pirkt zāles nezināmās interneta vietnēs vai pēc sludinājumiem sociālajiem tīklos. Recepšu medikamentu drošums tiek pārbaudīts un garantēts legālajā zāļu aprites ķēdē.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Aicina vakcinēties pret sezonālo gripu un Covid-19

Gripas un Covid-19 vakcīnas jau ir pieejamas ārstniecības iestādēs un ģimenes ārstu praksēs.

Veselība Šajā sezonā iepirkts par 6370 gripas vakcīnu devām mazāk nekā pērn

Šai sezonā iepirkts par 6370 gripas vakcīnu mazāk nekā pērnajā sezonā, informē Slimību un profilakses kontroles centrs (SPKC).

Veselība Latvijā 80% cilvēku briļļu receptes saņem veikalos, turpmāk būs grūtāk (+VIDEO)

Tūkstošiem cilvēku var ciest no novecojušām birokrātiskajām prasībām.

Veselība Eksperti: Latvijas iedzīvotāji var palikt bez iespējas pārbaudīt redzi

Optiķi aicina Veselības ministriju (VM) veidot darba grupu, lai nepieļautu nozares sabrukumu, pretējā gadījumā deviņiem no desmit optikas veikalu draudot slēgšana, informē "European Life Science & Knowledge Institute" eksperts Andrejs Rudanovs.

Lasiet arī

Pasaule Zelenskis: Ukraina negrasās iegūt kodolieročus

Ukraina negrasās iegūt kodolieročus, preses konferencē Briselē ceturtdien sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, šādi reaģējot uz preses interpretācijām par viņa agrākajiem vārdiem par Ukrainas izvēli starp dalību NATO un kodolieroču iegūšanu.

Sabiedrība Siliņa: Migrācijas problēmu risināšanai ES nepieciešami skaidri lēmumi

Lai risinātu migrācijas problēmas Eiropas Savienībā (ES), nepieciešami skaidri lēmumi par turpmāko rīcību, jo tas ir mūsu drošības jautājums, ceturtdien piedaloties Eiropadomes sanāksmē Briselē, uzsvēra Latvijas Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Pasaule ES īpašais sūtnis: Latvija var priecāties par ES vienotību atbalstā Ukrainai

Pret Krieviju īstenotās Eiropas Savienības (ES) sankcijas ir ļoti būtiska Ukrainas atbalsta politikas sastāvdaļa, un šo politiku ES valstis īsteno ļoti apņēmīgi un vienoti, neatkarīgi no tā, cik tuvu Krievijas robežām tās atrodas, aģentūrai LETA uzsvēra Eiropas Savienības (ES) īpašais sūtnis sankciju jautājumos Deivids O'Salivans.

Sabiedrība Pēc precedenta ar kompozīciju pie Ādažu bāzes veiks auditu

Paralēli dienesta pārbaudei par "militarizētās tēlniecības kompozīciju" pie Ādažu bāzes, aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P) uzdevis izstrādāt un ieviest uzlabojumus ar būvniecību saistītu iepirkumu un to pārraudzības jomā aizsardzības nozarē, veicot arī esošo projektu auditu, aģentūrai LETA atzina ministrs.