Latvijā no hroniskām sāpēm cieš katrs piektais pieaugušais

Veselība
VS.LV 15:18, 17.10.2024 0

Latvijā no hroniskām sāpēm cieš 20% pieaugušo iedzīvotāju, informēja Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca (PSKUS).

 

Hroniskas sāpes ir ilgstošas sāpes, kas saglabājas ilgāk par trim mēnešiem, skaidro PSKUS.

Atzīmējot Starptautisko Sāpju dienu, ir būtiski mudināt iedzīvotājus pievērst uzmanību hroniskām sāpēm un informēt par to ārstēšanas iespējām. Tāpat svarīgi rosināt politikas veidotājus, veselības aprūpes iestādes un sabiedrību kopumā atbalstīt pacientus, kuri cieš no sāpēm, uzsverot, ka Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) un citas cilvēktiesību organizācijas ir pieņēmušas koncepciju par sāpju ārstēšanu kā par cilvēktiesībām.

Stradiņa slimnīca, interpetējot Latvijas iedzīvotāju veselību ietekmējošo paradumu pētījuma rezultātus 2020.gadā. akcentē, ka muskuloskeletālās slimības un tieši muguras sāpes ir visbiežāk ārstētās vai diagnosticētās slimības.

Tāpat PSKUS uzsver, ka sāpes un ar tām saistītās veselības problēmas ir galvenais invaliditātes un slimību sloga cēlonis visā pasaulē, kā rezultātā veidojas ievērojami ekonomiskie zaudējumi, sasniedzot pat līdz 3% no valsts iekšzemes kopprodukta.

Vienlaikus slimnīcas sāpju speciāists jeb algologs, neirologs un Sāpju aprūpes nodaļas vadītājs Iļja Noviks uzsver, ka hroniskas sāpes ir ne tikai fiziskas, bet arī rada ievērojamu emocionālu un psiholoģisku slogu, taču tās nav jāuztver par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu, jo ar sāpēm ir iespējams cīnīties.

Noviks izceļ, ka muskuloskeletālas sāpes bieži attīstās dzīves laikā un tās ir ietekmējis cilvēka dzīvesveids - kaitīga slodze, nepareizi veiktas kustības, tāpēc katram pacientam tiek veidota individuāla ārstēšanas pieeja.

PSKUS Sāpju centrā strādā astoņi sāpju speciālisti jeb algologi, kas nodrošina ambulatoras pacientu konsultācijas, dienas stacionāra ārstēšanu un stacionāra slimnieku konsultācijas. Speciālisti uzsver, ka hronisko sāpju ārstēšana bieži ir iespējama, ja tiek veikta agrīna diagnostika un tiek izmantoti moderni ārstēšanas veidi.

Slimnīcā tiek veikta sāpju sindromu diagnostika, izstrādāti ārstēšanas plāni, apvienojot farmakoloģisko terapiju ar maznvazīvām procedūrām, rehabilitāciju un psiholoģisko, sociālo sāpju aspektu korekciju. Tāpat tiek nodrošināti multidisciplināri konsīliji sāpju pacientiem ar muskuloskeletālām orgānu un galvassāpēm.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Aicina vakcinēties pret sezonālo gripu un Covid-19

Gripas un Covid-19 vakcīnas jau ir pieejamas ārstniecības iestādēs un ģimenes ārstu praksēs.

Veselība Šajā sezonā iepirkts par 6370 gripas vakcīnu devām mazāk nekā pērn

Šai sezonā iepirkts par 6370 gripas vakcīnu mazāk nekā pērnajā sezonā, informē Slimību un profilakses kontroles centrs (SPKC).

Veselība Latvijā 80% cilvēku briļļu receptes saņem veikalos, turpmāk būs grūtāk (+VIDEO)

Tūkstošiem cilvēku var ciest no novecojušām birokrātiskajām prasībām.

Veselība Eksperti: Latvijas iedzīvotāji var palikt bez iespējas pārbaudīt redzi

Optiķi aicina Veselības ministriju (VM) veidot darba grupu, lai nepieļautu nozares sabrukumu, pretējā gadījumā deviņiem no desmit optikas veikalu draudot slēgšana, informē "European Life Science & Knowledge Institute" eksperts Andrejs Rudanovs.

Lasiet arī

Sabiedrība Nesāks kriminālprocesu saistībā ar ES fondu zaudēšanu PSKUS ēkas projektā

Ģenerālprokuratūra, noslēdzot pārbaudi, nolēmusi nesākt kriminālprocesu saistībā ar Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansējuma zaudēšanu VSIA "Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīcas" (PSKUS) ēkas projektā.

Sabiedrība Stradiņa slimnīcā veikta sarežģīta ķirurģiska operācija

Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā (PSKUS) veikta sarežģīta deviņu stundu ilga ķirurģiska operācija balsenes vēža pacientam.

Ekonomika Stradiņa slimnīca atklātā konkursā meklēs jaunu būvnieku

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) vadība šogad atklātā konkursā meklēs jaunu A2 korpusa būvnieku, informē PSKUS pārstāvji.

Sabiedrība Stradiņa slimnīca pārņēmusi no būvniekiem nepabeigto jauno korpusu

Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca (PSKUS) trešdien no SIA "Velve" pārņēmusi nepabeigto jauno A2 korpusu.