Covid-19 testu veidi mājas apstākļiem

Veselība
VS.LV 06:20, 09.10.2024

Covid-19 testēšana ir kļuvusi par daļu no cīņas pret vīrusu. Covid tests (dažādi testi pieejami šeit) palīdz noteikt, vai esi inficējies, bet testeris nosaka rezultātu precizitāti.

 
RNS un antivielu testi

Covid-19 diagnostikā ir divi galvenie testu veidi. SARS-CoV-2 RNS noteikšanas testi nosaka vīrusa ģenētisko materiālu. Šie testi parasti izmanto PCR metodes. Tie ir ļoti precīzi un var atklāt vīrusu pat agrīnās infekcijas stadijās.

Savukārt antivielu testi nosaka imūnreakciju pret vīrusu. Tie parāda, vai cilvēks ir bijis inficēts iepriekš. Antivielas parādās pēc dažām nedēļām pēc inficēšanās. Tādēļ šie testi nav piemēroti agrīnai diagnozei.

Izpildes laiks un izmaksas

Testu izpildes laiks ievērojami atšķiras - RNS testi parasti tiek veikti laboratorijā. Rezultāti var tikt saņemti 24 stundu laikā, bet dažreiz tas prasa ilgāku laiku.

Antivielu testi ir ātrāki. Dažos gadījumos rezultātus var iegūt dažu stundu laikā. Tomēr to precizitāte ir zemāka nekā RNS testiem.

Izmaksas arī atšķiras. RNS testi var maksāt no 30 līdz 100 eiro atkarībā no laboratorijas un pakalpojuma kvalitātes. Antivielu testi parasti ir lētāki, sākot no 10 eiro.

Ātro testu nozīme un lietošana

Ātrie testi ir svarīgi Covid-19 diagnosticēšanā, jo tie ļauj ātri iegūt rezultātus, parasti dažu minūšu laikā. Šie testi ir īpaši noderīgi situācijās, kad nepieciešama steidzama informācija. Piemēram, ja kāds jūtas slims vai ir bijis kontaktā ar inficētu personu, ātra testa veikšana palīdz pieņemt lēmumus par turpmākām darbībām.

Ātrie testi var tikt izmantoti arī publiskos pasākumos. Skolās vai koncertos tos izmanto, lai ātri identificētu cilvēkus ar Covid-19 simptomiem. Tas samazina vīrusa izplatības risku. Tādējādi pārējie var drošāk piedalīties dažādās aktivitātēs.

Visnoderīgākie gadījumi

Ātrie testi ir visnoderīgākie, kad ir nepieciešams ātri rīkoties. Tos ieteicams veikt pirms ceļojumiem vai lieliem pasākumiem. Ja plānojat apmeklēt pasākumu ar cilvēku grupu, tests var sniegt drošības sajūtu.

Vēl viens piemērs ir uzņēmumu darbinieki. Daudzi uzņēmumi prasa saviem darbiniekiem veikt testus pirms darba uzsākšanas. Tas palīdz nodrošināt drošu darba vidi. Ātrie testi arī palīdz identificēt simptomātiskos cilvēkus un novērst vīrusa izplatību.

Priekšrocības salīdzinājumā ar citiem testiem

Salīdzinot ar citiem testu veidiem, ātrajiem testiem ir vairākas priekšrocības. Tie ir viegli lietojami un neprasa speciālu apmācību. Cilvēki var veikt testus mājās vai darba vietā.

Ātrajiem testiem ir arī zemākas izmaksas nekā laboratorijas testiem. Rezultāti tiek saņemti ātri, kas nozīmē, ka cilvēki var ātri rīkoties atbilstoši rezultātiem. Turklāt ātrie testi ir pieejami plašāk nekā PCR testi.

Tomēr jāatzīmē, ka ātrajiem testiem ir ierobežojumi. Tie nav tik precīzi kā laboratorijas testi. Tādēļ negatīvs rezultāts ne vienmēr nozīmē, ka persona nav inficēta. Pārbaudiet rezultātus ar laboratorijas testu, ja rodas šaubas.

Siekalu testi ir neinvazīvi un ērti. Tie neprasa asins noņemšanu, kas var būt sāpīgi un nepatīkami. Cilvēki var viegli veikt testu mājās vai klīnikā. Tas samazina stresu un diskomfortu, ko daudzi izjūt tradicionālo testu laikā.

Siekalu testi ir pieejami plašam cilvēku lokam. Tos var izmantot skolās, darbavietās un sabiedriskās vietās. Šāda pieejamība palīdz ātri identificēt inficētos cilvēkus.

Precizitāte un uzticamība

Siekalu testi ir arī precīzi un uzticami. Pētījumi rāda, ka tie var sniegt līdzīgus rezultātus kā tradicionālie PCR testi. Daži eksperti uzskata, ka siekalu testi var būt pat precīzāki noteiktos apstākļos.

Lai gan siekalu testi piedāvā daudz priekšrocību, svarīgi ir arī atcerēties par to pareizu lietošanu. Testi jāveic saskaņā ar ražotāja norādījumiem, lai nodrošinātu precizitāti.

220.lv interneta veikalā var iegādāties gan variantus, kur paraugam nepieciešamas siekalas, gan uztriepe no deguna, tāpat arī iegādājami antibakteriālie šķidrumi, kas samazinās risku inficēties ar vīrusiem.

Lasi šeit, kā izvēlēties pulsa oksimetru

Bezmaksas piegāde no 220.lv interneta veikala

220.lv interneta veikals tagad piedāvā ātru un ērtu bezmaksas piegādi visā Latvijā! Kārotās preces tagad var iegādāties vēl izdevīgāk!

Bezmaksas piegāde attiecas uz pasūtījumiem no viena pārdevēja virs 20€ un līdz 30kg. Vairāk kā 1000 pakomāti un 155 pasta nodaļas - Omniva, Latvijas Pasts, Itella Smartpost un DPD pakomāti. Bet Liepājā un Daugavpilī klientiem ir iespēja saņemt bezmaksas piegādi ar kurjeru uz mājām, ja pasūtījums ir virs 20 eiro un no 30 kg vai malas garumu, kas ir lielāks par 1,5 m. Rīgā bez papildu piegādes maksas arī lielākas preces var saņemt mūsu veikalos. Apmaksas iespējas arī ir gana plašas - maksājiet uzreiz vai saņemšanas brīdī!

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!


ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Endokrinologs: Diabēta aprūpe ir valsts mēroga problēma

Diabēta aprūpe ir valsts mēroga problēma, kurai steidzami jāpievērš uzmanība, finansējuma piešķiršanu nosakot par prioritāti, uzskata Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas endokrinologs Valdis Pīrāgs.

Veselība Kā Latvijas sievietes var saglabāt savu veselību un ar ko palīdz valsts (+VIDEO)

Pašpārbaudi vislabāk veikt no 5. līdz 10. menstruālā cikla dienai, skaitot no mēnešreižu pirmās dienas.

Veselība Piektdaļa iedzīvotāju nezina par valsts apmaksātajiem vēža skrīningiem

Kaut gan regulāra vēža skrīninga veikšana ļauj vēzi atklāt agrīni un bieži veiksmīgi ārstēt, un Latvijā aug skrīningu apmeklētāju skaits, teju piektā daļa jeb 19% aptaujāto nezina, kurus no vēža skrīningiem apmaksā valsts, liecina Slimību un profilakses centra (SPKC) septembrī veiktās iedzīvotāju aptaujas dati.

Lasiet arī

Pasaule Viesuļvētra «Miltons» sasniedz Floridu kā trešās kategorijas vētra

Viesuļvētra "Miltons" trešdienas vakarā sasniedza sauszemi ASV Floridas štatā kā trešās kategorijas vētra, atnesot stipru vēju, lietu, augstus viļņus un potenciālus plūdus lielā štata daļā.

Pasaule Baidens aicina Floridas iedzīvotājus bēgt no tuvojošās viesuļvētras

ASV prezidents Džo Baidens aicinājis Floridas iedzīvotājus bēgt no tuvojošās viesuļvētras "Miltons", brīdinot, ka piektās kategorijas vētra var izvērsties par ļaunāko dabas katastrofu, kas skārusi Floridas štatu pēdējā simtgadē.

Kultūra Mirusi Nacionālā teātra aktrise Garne

Trešdien 83 gadu vecumā mirusi Latvijas Nacionālā teātra un kino aktrise Rasma Garne, liecina informācija teātra mājaslapā.

Pasaule Nobela prēmiju ķīmijā piešķir par darbu proteīnu struktūras prognozēšanā

Nobela prēmiju ķīmijā trešdien saņēma amerikāņi Deivids Beikers un Džons Džampers, kā arī brits Demiss Hasabiss par darbu proteīnu struktūras prognozēšanā, izmantojot mākslīgo intelektu.