Zinātnieki atklājuši, kā padarīt sāli veselīgāku: tas ir vienkārši

Veselība
VS.LV 08:33, 07.06.2024 0

Pētnieki ir piedāvājuši vienkāršu risinājumu, kā mazināt hipertensiju, neatsakoties no sāls.

 

1960. gadā daudzās pasaules valstīs bija izplatīts joda trūkums, kas radīja nopietnas veselības problēmas. Taču līdz 2020. gadam joda deficīts bija problēma tikai 21 valstī, salīdzinot ar 113 valstīm 1990. gadā. Šodien 90% pasaules iedzīvotāju patērē pietiekamu joda daudzumu.

Šo problēmu atrisināja sāls jodēšana, ko atbalstīja gan valdības, gan rūpniecība, kļūstot par vienu no veiksmīgākajām sabiedrības veselības iniciatīvām vēsturē.

Tagad, 2024. gadā, pasaule saskaras ar līdzīgu veselības krīzi – augsts asinsspiediens ir galvenais slimību un nāves cēlonis. Pārmērīga nātrija uzņemšana ir viens no galvenajiem faktoriem, kas paaugstina asinsspiedienu.

Jaunā pētījumā zinātnieki ir ierosinājuši vienkāršu risinājumu šai problēmai: sāli, kas bagātināts ar kāliju.

Šī pieeja varētu radikāli mainīt situāciju, jo mēģinājumi samazināt nātrija uzņemšanu līdz šim nav bijuši veiksmīgi, lielā mērā tāpēc, ka cilvēkiem patīk sāļi ēdieni.

Pārstrādātas pārtikas ražotāji lēnām strādā, lai samazinātu sāls saturu savos produktos, savukārt sāls industrija mēdz apšaubīt sāls samazināšanas efektivitāti un drošību, apgalvojot, ka pārāk mazs sāls daudzums pārtikā ir tikpat slikts kā pārāk liels.

Pārejot uz ar kāliju bagātinātu sāli, tiek samazināts nātrija patēriņš un palielināts kālija uzņemšana.

Jaunākie pētījumi liecina, ka šāda pieeja ietekmē asinsspiedienu efektīvāk nekā vienkārša nātrija samazināšana. Tikai 14% cilvēku saņem pietiekami daudz kālija, kamēr gandrīz visi patērē pārāk daudz nātrija.

Pētnieki uzskata, ka, ja pārtikas ražotāji lēnām ieviestu šo ideju, valdībām būtu jārīkojas, lai paātrinātu procesu. Hipertensija radīs milzīgas izmaksas veselības aprūpes sistēmām, taču sāls bagātināšana ar kāliju, līdzīgi kā tika darīts ar jodu, piedāvā vienkāršu veidu, kā glābt dzīvības un ietaupīt līdzekļus.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs mainījis nosaukumu

Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs ir pārdēvēts par Nacionālo psihiskās veselības centru (NPVC), liecina informācija Uzņēmumu reģistrā.

Veselība Austrumu slimnīcā tiek veiktas unikālas lāzeroftalmoloģijas operācijas (+VIDEO)

Eiropas Oftalmologu biedrība Oftalmoloģijas klīnikai ir piešķīrusi sertifikātu par atbilstību visaugstākajiem Eiropas standartiem.

Veselība Eksperts iesaka svara zaudēšanas receptes katram vecumam (+VIDEO)

Cilvēks var pagarināt mūžu, ja ēd reti, mazām porcijām un socializējas.

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Lasiet arī

Ekonomika Pētījums: jaunie Latvijas darbinieki strādā no mājām (+VIDEO)

Digitālajā laikmetā psiholoģiskā vide ir izaicinoša, un kļūst arvien sarežģītāk novērtēt pašsajūtu.

Pasaule Izraēlas armija paziņo par Hizbollah līdera Hasana Nasrallas nogalināšu

Izraēlas armija sestdien paziņoja, ka piektdien Beirūtā notikušajā triecienā nogalināts Libānas šiītu kaujinieku grupējuma "Hizbollah" līderis Hasans Nasralla.

Sabiedrība Valmierieši izvēlējās par savu naudu parkā ierīkot bērnu rotaļu laukumu (+VIDEO)

Pašvaldības dome pieņēma lēmumu finansējumu piešķirt visvairāk balsu ieguvušajām idejām.

Ekonomika Ekonomists brīdina par pieprasījuma kritumu Vācijā pēc Latvijas precēm (+VIDEO)

Ražošanas nozares lejupslīde dzēš cerības uz ātru atveseļošanos.