Lielbritānijas parlamentā sākušās debates par pakāpenisku smēķēšanas aizliegumu

Veselība
LETA 09:51, 17.04.2024 0

Lielbritānijas parlaments otrdien sācis debates par premjerministra Riši Sunaka virzīto likumprojektu, kura mērķis ir pakāpeniski izskaust smēķēšanu.

 
Foto: LETA

Likumprojekts aizliegtu pārdot tabakas izstrādājumus visiem, kas dzimuši pēc 2009.gada 1.janvāra, tādējādi ik gadu paaugstinot smēķēšanas vecumu par gadu, līdz tas attiektos uz visiem valsts iedzīvotājiem.

"Tam ir potenciāls gandrīz pilnībā izskaust smēķēšanu jauniešu vidū jau 2040.gadā," paziņoja valdība, nosaucot šo soli par vēsturisku.

Pārstāvju palātā pirmajā balsojumā par likumprojektu nobalsoja 383 deputāti, bet 67 balsoja pret. Lai likumprojekts kļūtu par likumu, tas būs jāpieņem arī Lordu palātā.

Likumprojektam ir daudz pretinieku. Pret to iebilda arī gandrīz 60 Konservatīvo partijas deputāti.

Sunaka pārstāvētās Konservatīvo partijas deputātiem tika piešķirta brīva balsojuma tiesības, un viņi varēja nepakļauties valdībai, nebaidoties, ka tiks izslēgti no partijas.

Vairāki konservatīvo likumdevēji, tai skaitā bijusī premjerministre Liza Trasa, nosaukuši plānoto aizliegumu par uzbrukumu personas brīvībai. Kritiķi arī norādījuši, ka aizliegums, visticamāk, radītu melno tirgu, kā arī palielinātu varasiestāžu slogu.

Lielbritānijā smēķēšana ir lielākais nāves cēlonis, ko iespējams novērst, un sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka aptuveni divas trešdaļas valsts iedzīvotāju atbalsta pakāpenisku smēķēšanas aizliegšanu.

Sākot debates, Lielbritānijas veselības ministre Viktorija Atkinsa sacīja, ka "atkarībā nav brīvības". "Nikotīns laupa cilvēkiem izvēles brīvību. Lielākā daļa smēķētāju sāk smēķēt jaunībā, un trīs ceturtdaļas apgalvo, ka, ja viņi varētu pagriezt laiku atpakaļ, viņi nebūtu sākuši," norādīja ministre.

Lielbritānijā plānoto aizliegumu esot iedvesmojis līdzīgs plāns Jaunzēlandē, kas vēlāk tika atcelts.

Oficiālie dati liecina, ka smēķēšana izraisa aptuveni vienu no četriem nāves gadījumiem no vēža un Anglijā gadā izraisa aptuveni 64 000 nāves gadījumu.

Likumprojekta mērķis ir arī ierobežot elektronisko cigarešu lietošanu jauniešu vidū, padarot aromātus un iepakojumus mazāk pievilcīgus bērniem.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Stradiņa slimnīcā sāk izmantot intraoperatīvās neiromonitorēšanas metodi

Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīcas (PSKUS) Neiroķirurģijas klīnika sadarbībā ar Neiroloģijas klīniku funkcionālajā neiroķirurģijā sāk izmantot intraoperatīvās neiromonitorēšanas (IONM) metodi, informē slimnīca.

Veselība Jauna šokējoša izstāde Anatomijas muzejā, noteikti apskatiet (+VIDEO)

Profesors Hohšteters šajos preparātos saskatīja ne tikai izglītības, bet arī zinātnisko vērtību.

Veselība Deputāti spriedīs par onkoloģisko pacientu ārstēšanas uzlabojumiem Latvijā

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijā otrdien, 3.septembrī, deputāti spriedīs par onkoloģisko pacientu ārstēšanas un aprūpes iespējamajiem uzlabojumiem, liecina komisijas sēdes darba kārtība.

Veselība Putekļu ērcītes Latvijas bērniem bieži izraisa alerģiju (+VIDEO)

Tās visbiežāk atrodas tādās vietās kā matrači, spilveni, segas, paklāji un mīkstās mēbeles.

Lasiet arī

Pasaule Lielbritānijā piespriež bargus sodus vides aktīvistiem

Lielbritānijas tiesa šonedēļ piespriedusi bargus cietumsodus vides aizstāvju organizācijas "Just Stop Oil" aktīvistiem par sazvērestību nolūkā bloķēt automaģistrāli.

Pasaule Kīrs Stārmers kļuvis par Lielbritānijas premjeru

Lielbritānijas karalis Čārlzs III piektdien premjerministra amatā iecēlis leiboristu līderi Kīru Stārmeru.

Pasaule Lielbritānijas vēlēšanās leiboristi izcīnījuši absolūto vairākumu

Ceturtdien notikušajās Lielbritānijas parlamenta vēlēšanās pārliecinošu uzvaru guvuši līdz šim opozīcijā bijušies leiboristi, kas apakšnamā izcīnījuši absolūto vairākumu, liecina balsu skaitīšanas rezultāti.

Pasaule Lielbritānijā notiek parlamenta vēlēšanas

Lielbritānijā šodien notiek parlamenta vēlēšanas, kurās tiek prognozēta uzvara leiboristiem, konservatīvajiem, kas atradušies pie varas gandrīz pusotru desmitgadi, ciešot vēsturisku sakāvi.