Kristīgie mediķi rīkos konferenci par paliatīvo aprūpi, nāvi un eitanāziju

Veselība
VS.LV 03:16, 20.05.2023 0

Kristīgo mediķu biedrība jaunnedēļ, 27.maijā, plkst.10 rīkos konferenci "Garīgā līdzgaitniecība, paliatīvā aprūpe, nāves un eitanāzijas biotēka", pavēstīja biedrības valdes priekšsēdētāja, ginekoloģe Aiga Rotberga.

 

Viņa skaidroja, ka jautājumi par eitanāzijas kā piedāvātās atvieglotās šķiršanās no dzīves ētiskajiem un juridiskajiem aspektiem īpaši aktuāli kļuvuši pēdējās divās desmitgadēs, kad aizsākās tās legalizācija vairākās pasaules valstīs. Kopš 2001.gada tā ir legalizēta Nīderlandē, Beļģijā, Luksemburgā, Kanādā, Austrālijā un 2021.gadā - Spānijā. Šobrīd par to diskusijas norisinās Portugālē un Itālijā. Rotberga norādīja, ka visās šajās valstīs eitanāzijas legalizācija aizsākās vispirms ar termināli smagajiem (neārstējamajiem) pacientiem, lai atvieglotu viņu aiziešanu, jo nav bijis iespējams atvieglot viņu ciešanas.

Viņa minēja, ka šobrīd gan Beļģijā, gan Nīderlandē ir iespējama bērnu eitanāzija, un tā esot legāla ne tikai pie termināli smagajiem pacientiem, bet nu jau arī pie smagām depresijām. Tāpat Nīderlandē 16 līdz 18 gadus veci jaunieši bez vecāku piekrišanas un viņu informēšanas varot pilnīgi legāli veikt eitanāziju. Rotberga uzsvēra, ka tas ir ļoti bīstams pagrieziens, jo, "ja atļausim pirmo, tad tas noteikti paplašināsies arī tālāk".

Viens no jautājumiem, ko aplūkos konferencē - vai mēs drīkstam mākslīgi radīt apstākļus un ļaut cilvēkam nomirt, vai tādā veidā nepārkāpjam Dieva nolikto laiku cilvēkam, jo Dievs ir arī dzīvību viņam sākotnēji iedevis. Ārste piekrīt, ka cilvēka nāves brīdis ir viens no izšķirošajiem brīžiem viņa mūžā, viņa uzsver, ka tic, ka "miršana, tāpat kā dzimšana ir Dieva rokās".

Vēl konferencē tiks runāts par kapelāna lomu ārstniecības iestādē, paliatīvās aprūpes izaicinājumiem un par nāvi kā juridisku lēmumu.

Viena no galvenajām konferences lektorēm būs Vašingtonas ētikas akadēmijas vadītāja Šārona Kvika, kas strādājusi kā bērnu anesteziologs, reanimatologs, un pērn viņa ir aizstāvējusi maģistra grādu tieši jautājumos par eitanāzijas bioētiku.

Šī būs Kristīgo mediķu biedrības pirmā rīkotā konference, kas iezīmē arī biedrības darbības pamatmērķus un izvirzītās vērtības. Rotberga informēja, ka biedrība dibināta 2023.gada aprīlī un tā apvieno ārstniecības personas, kas strādā veselības aprūpē, kam ir tieša saskarsme ar pacientiem, bet kuru pārliecība un reliģiskā piederība ir kādai no kristīgajām konfesijām.

Konference notiks "Bellevue Park Hotel Riga".

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Austrumu slimnīcas onkologi dalās, kā cīnīties ar vēzi (+VIDEO)

Metode ir bijusi gan efektīvākais, gan dažkārt arī vienīgais iespējamais risinājums, lai atbrīvotos no ļaundabīgā audzēja šūnām.

Veselība Vai ir droši valstī lietot medikamentus, skaidro speciālisti (+VIDEO)

LZVO rīcībā nav ziņojumu par potenciāliem zāļu viltošanas gadījumiem.

Veselība Aicina vakcinēties pret sezonālo gripu un Covid-19

Gripas un Covid-19 vakcīnas jau ir pieejamas ārstniecības iestādēs un ģimenes ārstu praksēs.

Veselība Šajā sezonā iepirkts par 6370 gripas vakcīnu devām mazāk nekā pērn

Šai sezonā iepirkts par 6370 gripas vakcīnu mazāk nekā pērnajā sezonā, informē Slimību un profilakses kontroles centrs (SPKC).

Lasiet arī