Pietiek reformēt! Labāk dodiet naudu!

Veselība
VS.LV 18:31, 01.03.2023 0

Mediķiem izdevās satikties ar Egilu Levitu un Līgu Meņģelsoni.

 

Latvijas veselības aprūpes nozare jau vairāk nekā 30 gadus cieš no hroniska finansējuma un cilvēkresursu trūkuma, un to neatrisinās neviena reforma, šodien, tiekoties ar Valsts prezidentu Egilu Levitu un veselības ministri Līgu Meņģelsoni, uzvēra Latvijas Ārstu biedrības (LĀB), Latvijas Jauno ārstu asociācijas (LJĀA) un Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) pārstāvji.

"Latvijas veselības aprūpe, iespējams, piedzīvojusi tik daudz reformu, kā neviena cita nozare mūsu valstī, ja nu vien vēl izglītības. Turklāt tas darīts bez papildu finansējuma piešķiršanas. Lieki teikt, ka ne viena no tām nav devusi jūtamu rezultātu. Veselības aprūpes pieejamība arvien samazinās un mēs strauji dodamies maksas veselības aprūpes virzienā. Pašlaik mūsu valstī invaliditātes pabalstu saņem vairāk nekā 211 tūkst. cilvēku, un iemesls tam ir savlaicīgas un mūsdienīgas veselības aprūpes nepieejamība. Latvijas cilvēku veselīgi nodzīvoto gadu skaits un vidējais mūža ilgums ir viens no zemākajiem, bet hroniski slimo cilvēku un pāragro nāvju skaits - viens no augstākajiem Eiropā. Savukārt bērnu dzimstība ir dramatiski zema. Mūsu nācija noveco un strauji izmirst!" - norāda LĀB prezidente Ilze Aizsilniece.

Latvijas veselības aprūpes nozares finansējums ir zemākais Eiropas Savienībā (ES) un 2023.gadā un nākamajos gados noslīdēs zem 4% no IKP. Attiecīgi Igaunijā jau pašlaik veselības aprūpei tiek atvēlēti 6,7%, bet Lietuvā - 5,9%. Samazinājums ir arī absolūtajos skaitļos - no 2 miljardiem eiro 2022.gadā uz 1,6 miljardiem eiro 2023. un 2024.gadā.

Lai Latvija panāktu kaimiņus un tuvotos Eiropas vidējam līmenim, veselības aprūpes nozarei būtu jānovirza 6,5% no IKP, bet Latvijas valdības tēriņiem nozarei (% īpatsvars no visiem izdevumiem) - aptuveni 15%.

Ārsta speciālista algas mēneša likme Latvijā - 1555 eiro, vecākā rezidenta - 1506 eiro. Salīdzinājumam - Igaunijā ārsta minimālā mēneša likme - 2721 eiro, bet vecākā rezidenta - 2521 eiro. Vācijā un Lielbritānijā, uz kuru visbiežāk dodas strādāt mūsu ārsti mēneša algu likmes ir sekojošas: Lielbritānijā jaunais ārsts speciālists mēnesī saņem no 7 līdz 10 tūkst. eiro, bet Vācijā no 7 līdz 8,5 tūkst. eiro. Attiecīgi vecākais rezidents Lielbritānijā par savu darbu tiek atalgots ar 5 tūkst. eiro, bet Vācijā ar 6,5 tūkst. eiro mēnesī.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Ekonomika Kāpēc zāļu ražotāji nav ieinteresēti medikamentus pieteikt un reģistrēt Latvijā

Zāļu ražotāji nav ieinteresēti medikamentus pieteikt un reģistrēt Latvijā nabadzīgā zāļu kompensācijas budžeta dēļ, intervijā aģentūrai LETA sacīja zāļu ražotāja "Olpha" (iepriekš "Olainfarm") valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis.

Veselība NMPD: brīvdienās bērni bieži vien ir pakļauti savainojumu riskam (+VIDEO)

Vairāki pirmo klašu skolēni vidēji smagā stāvoklī nogādāti slimnīcā.

Veselība Neiroķirurgi: «Smadzenes nav viss, bet bez smadzenēm viss nav nekas!» (+VIDEO)

Ārstiem palīgā nāks mākslīgais intelekts un paplašinātās realitātes tehnoloģijas.

Sabiedrība Veselības ministrs: Latvijā 30 līdz 35% ģimenes ārstu ir pensijas vecumā

Latvijā 30 līdz 35% ģimenes ārstu ir pensijas vecumā, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).