Vai «kobrai» ir nepieciešama narkoze?

Veselība
VS.LV 15:02, 15.12.2022 1

Ārsts nosūtīja uz gastroskopiju jeb augšējā gremošanas trakta endoskopiju. No paziņas esmu dzirdējis, ka izmeklējuma veikšanai vajag narkozi. Vai «kobrai» ir tik briesmīga, ka vajag narkozi? Vai tā ir tik sāpīga un nepatīkama procedūra? Baidos, ka narkozes laikā aizrīšos ar siekalām. Varbūt kāds speciālists var paskaidrot, kāpēc ir nepieciešama narkoze?Arnolds

 

No šāda izmeklējuma noteikti nav jābaidās. Narkoze fibrogastroskopijas laikā nav nepieciešama. «Kobra» ir nepatīkama procedūra, bet nav sāpīga. Izmeklēšanas laikā nepieciešams, lai pacients būtu mierīgs un nekustētos, bet saistībā ar nepatīkamam sajūtam procedūras laikā, pacientam tiek piedāvāta narkoze. Aizrīties narkozes laikā praktiski nav iespējams.

Anestēzija aizsargā cilvēka organismu no sāpju un stresa nevēlamās ietekmes, kā arī rada optimālus apstākļus manipulāciju veikšanai. Lai atvieglotu procedūru un novērstu vemšanas tieksmi, pirms gastroskopijas izmeklējuma pacientam iespējams, bet nav obligāti, ievadīt medikamentus. Tas nodrošina kvalitatīvāku izmeklējumu.

Jāpatur prātā, ka iepriekšējā vakarā pirms gastroskopijas izmeklējuma vēlams paēst vieglas vakariņas, bet ne vēlāk kā plkst. 19. Pēc vakariņām drīkst dzert negāzētu ūdeni un tēju. Nedrīkst dzert pienu! Izmeklējuma dienā nedrīkst ēst, dzert un smēķēt.

12 stundas pēc medikamenta ievadīšanas neiesaka vadīt transportlīdzekļus vai strādāt ar mehānismiem, kas prasa koncentrēšanos un precizitāti, jo pēc medikamentu ievadīšanas var būt miegainība, uzmanības trūkums, samazināta koncentrēšanās spēja. Apmēram 30 minūtes pēc izmeklējuma var atkal ēst un dzert, jo tad ir atjaunojies normāls rīšanas reflekss.


Publicitātes foto.

Visbiežāk gastroskopijas izmeklējumus veic, ja pacientam ir sūdzības:

- par rīšanas traucējumiem,

- par sāpēm un dedzināšanas sajūtu kuņģī,

- par sāpēm vēdera augšdaļā,

- par vemšanu ar asiņu piejaukumu,

- ja ir aizdomas par čūlu,

- lai precizētu audzēju attīstības risku,

- pēc čūlas ārstēšanas,

- ja ģimenē radiniekiem ir bijis kuņģa audzējs,

- ja pacientam ir dzelzs deficīta anēmija (mazasinība), kas rada aizdomas par iespējamu asiņošanu kuņģī, un citos gadījumos.

Iveta Medne, Rīgas 1. slimnīca

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (1)


ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Ekonomika Darbiniekiem vairs nedrīkstēs nepamatoti pieprasīt krievu valodas zināšanas

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Darba likumā, nosakot, ka darbiniekiem nedrīkst prasīt svešvalodu zināšanas, ja vien svešvalodu zināšanas nav objektīvi pamatotas.

Sabiedrība Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes

Rīgā norit darbs pie vairāku veloinfrastruktūras projektu izstrādes, ceturtdien izskanēja vebinārā "Rīga ripo".

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Sabiedrība Valdība šodien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos

Valdība ceturtdien atbalstīja izmaiņas darbaspēka nodokļos, kuras paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes, minimālās algas un neapliekamā minimuma paaugstināšanu, kompensējot to ar akcīzes nodokļa un dažu citu nodokļu paaugstināšanu.