Nostādi bērnu uz kājām jeb Kā nepieļaut plakano pēdu?

Veselība
VS.LV 11:06, 30.11.2022 0

Vecākus parasti nebaida diagnoze “plakanā pēda”. Bet dēlu mammas senāk pat dažreiz priecājas – viņas dārgumiņu neņems armijā. Tomēr šī patoloģija ir bīstama visam augošajam organismam. Pēdas – tas ir mūsu ķermeņa pamats. Ja tas ir deformēts vai nepareizi veidojas, sekas agri vai vēlu izjutīs viss organisms.

 

No pēdām līdz galvai

Plakanās pēdas – visizplatītākās balsta-kustību aparāta slimība bērniem – gadījumā vispirms cieš pēdas resorā funkcija. Dēļ tās skrienot un lecot neveidojas amortizācija, kā rezultātā cieš ceļgali, gūžu locītavas un mugurkauls, paaugstinās nopietnu traumu un hronisku sāpju risks.

Nepareiza pēdu veidošanās izsauc arī muskuļu disbalansu, kas sekojoši izraisa visa ķermeņa asimetriju. Bērns ar plakano pēdu kā minimums būs sakumpis, bet turpmāk var izveidoties skolioze. Gūžas kauliem un krūšu kurvim nobīdoties, arī iekšējie orgāni maina savu vietu un tiek deformēti. Izmaiņu ķēdīte var novest pie sakodiena problēmām. Ne velti bērniem ar plakano pēdu 90% gadījumu diagnosticē galvaskausa uzbūves izmaiņas. Tāpēc nepieciešams jau savlaicīgi pamanīt brīdinājumus šajā sakarā.

No pediatra pie podiatra

Nav jēgas pētīt zīdaiņa pēdiņas šūpulī, meklējot patoloģijas – jo visi bērni piedzimst ar plakanām pēdiņām. Lokveida pacēlums, kas nepieciešams iešanas amortizācijai, skriešanas un lekšanas laikā, sāk veidoties no brīža, kad mazulis sper savus pirmos soļus. Šis process beidzas tuvojoties pilngadībai. Tāpēc pirmskolas vecumā līdz galam neizveidojusies pēdas garenvelve ir fizioloģiska norma.

Gada vecumā, kad bērns sāk staigāt, viņu būtu jāatrāda attiecīgā profila ārstam – podiatram. Tālākās vizītes pie šī speciālista (ja nav patoloģijas) būtu jāieplāno reizi divos gados līdz septiņu gadu vecumam, un reizi gadā sākot no skolas vecuma.


Norma. 1 stadija. 2 stadija. 3 stadija.

Atstāt pēdas

Pārbaudīt, vai bērna pēdas ir pietiekoši reljefas, var arī mājas apstākļos. Eksistē vienkāršs mājas tests – bērna pēdas nosmērē ar kādu krāsojošu vielu (biešu sula, akvareļu krāsas utt.) un noliek uz baltas papīra lapas. Ja abos nospiedumos redzams vienmērīgs sašaurinājums pēdas centra virzienā – tad viss ir kārtībā. Bet, ja pēdas nospiedums iezīmējies pilnībā, tad runa ir par hiperpronāciju, tas ir, plakano pēdu. Tomēr ar diagnostiku jānodarbojas ir ārstam, izmantojot tam speciālu aparātu – spoguļa podoskopu ar kontrastējošu apgaismojumu.

Pat ja ārsts ir konstatējis bērnam pēdu deformāciju, nevajadzētu uzreiz krist izmisumā. Problēma ir labojama, galvenais – to neielaist. Nevajag attaisnot savu bezdarbību ar sliktu ģenētiku – tikai 3% gadījumu plakanā pēda ir saistīta ar iedzimtību, visi pārējie ir citu problēmu rezultāts. Visbiežāk tas ir mazkustīgs dzīvesveids, kas attīsta pēdas velves uzturošo muskuļu vājumu.

Ortopēdi neiesaka

Bieži vien vecāki, uzzinot, ka bērnam ir pēdu problēmas, izdara plaši izplatītu kļūdu – nopērk viņam ortopēdiskos apavus uz aci. Ja zābaciņiem ir cieta kape un rūpnieciskie supinatori, bet uz kastes norādīts “iesaka ortopēdi”, tad mammas un tēti uzskata, ka šie apavi ir ārstnieciski. Tas tā nav. Labākajā gadījumā tādi zābaciņi nekaitēs, bet sliktākajā – izprovocēs papildus problēmas. Fiksējot pēdu nosacīti pareizā stāvoklī, tie, pēc būtības, bloķē jebkuras citas kustības, novedot pie muskuļu atrofijas.

Pat ortopēdiskajā salonā iegādāti apavi nevar tikt uzskatīti par ārstnieciskiem, ja tie ir neadekvāti piemeklēti. Jo pat pieredzējuša konsultanta padomi, ja viņam nav attiecīgā profila medicīniskās izglītības, nav ievērības vērti. Konkrētā bērna kājas pareizo stāvokli var noteikt vienīgi ārsts. Un vienīgi podiatrs var izgatavot individuālās lokanās ortozes. Izgatavotas no mūsdienīgiem elastīgiem materiāliem, tās koriģēs pēdas stāvokli un arī darbību. Piemēram, ieliktņi no elastīgām plastika putām imitē mitras smiltis. Bērns, tos nēsājot, ir spiests turēties līdzsvarā, un, pateicoties tam, fizioloģiski trenējas muskuļi un saites. Tieši tādā veidā formējas pareiza gaitas biomehānika, kad ķermenis dienu pēc dienas atceras optimālās kustības.

Bet mājās bērnam labāk staigāt basām kājām – tas ir visnotaļ veicinoši pēdas attīstībai. Ja nu kaut ko nebūtu ieteicams nēsāt mājās – tad tās ir čībiņas vai iešļūcenes, kas nefiksē pēdu – tas var būt pat traumējoši!


Publicitātes foto.

Cīņas māksla labāka nekā teniss

Tomēr tikai ar ortopēdisko korekciju nepietiks. Veselas pēdas veidošanai nepieciešams:

* Aktīvs dzīvesveids. Kustības palīdzēs izkustināt kāju muskuļus, tai skaitā arī pēdas velves muskuļus. Siltajā gadalaikā labi ir skriet basām kājām. Pārvietošanās pa nelīdzenu virsmu ideāli trenē muskuļus un saites. No sporta nodarbībām, kas ieteicamas plakanās pēdas gadījumā, varētu izcelt: distanču slēpošanu, jebkuru aktīvu soļošanu un visa veida cīņas mākslas, kas palīdzēs uzturēt tonusā muskuļu-saišu aparātu (karatē, teikvando). Tomēr daži sporta veidi, ja ar tiem nodarbojas regulāri un nopietni, var pat provocēt plakanās pēdas veidošanos. Piemēram, hokejs, daiļslidošana, kā arī sporta veidi ar asimetrisku noslodzi: teniss, augstlēkšana, šķēpa mešana.

* Vingrojumi kājām. Treniņiem noderēs ortopēdiskie paklājiņi – kā gatavi nopērkamie, tā arī pašrocīgi izgatavoti no jūras oļiem vai kastaņu augļiem. Vērtīgi būtu arī kāpelēt basām kājām augšā-lejā pa zviedru sienu. Pirms gulētiešanas bērnam var likt pārvietot ar kāju pirkstiem sīkus priekšmetus (piemēram, salikt kastītē izkaisītos konstruktora klucīšus).


Publicitātes foto.
Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Latvijas urologi apgāž mītus par prostatu (+VIDEO)

"Kad nav sūdzību, tas nenozīmē, ka vēzis nevarētu attīstīties".

Veselība Šokējošs atklājums: Latvijā kaitīgi ieradumi meitenēm ir biežāk nekā zēniem

Mūsdienās kaitīgi ieradumi, piemēram, nepietiekama fiziskā aktivitāte, smēķēšana un alkohola patēriņš, meitenēm ir biežāk nekā zēniem, liecina starptautiska pētījuma par skolēnu veselību rezultāti par Latviju, ar kuriem trešdien iepazinās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija.

Veselība Plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem medikamentiem

Veselības ministrija (VM) plāno papildināt kompensējamo zāļu sarakstu ar jauniem inovatīviem medikamentiem onkoloģijas un hematoonkoloģijas diagnožu ārstēšanai un jaunu medikamentu psihiatrisko saslimšanu ārstēšanai, teikts ministrijas izstrādātajā informatīvajā ziņojumā.

Veselība Eksperts dalās ar trikiem pusaudžu ādas kopšanai (+VIDEO)

Problēmzonas var apstrādāt bez īpašām izmaksām.

Lasiet arī

Sabiedrība NBS tuvākajos gados izveidos septiņus jaunus bataljonus

Latvijas drošības stiprināšanai tuvākajos gados bruņotajos spēkos veidos septiņus jaunus bataljonus, pirmdien žurnālistus informēja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Starp Rīgu un Bausku no maija kursēs autobusa ekspreši

Reģionālās nozīmes autobusu maršrutā Rīga-Bauska no 1.maija būs vairāki jauni eksprešu reisi ar samazinātu pieturu skaitu un ātrāku nokļūšanu galapunktā, novirzot tos pa Ķekavas apvedceļu, informē Autotransporta direkcijā (ATD).

Kriminālziņas Par uzbrukumu policijas darbiniekam piespriež vienu gadu cietumā

Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu departaments 25.aprīlī atstājis negrozītu apgabaltiesas lēmumu daļā, ar kuru persona notiesāta par uzbrukumu varas pārstāvim sakarā ar tā likumisku dienesta darbību, piespriežot brīvības atņemšanu uz vienu gadu.

Kriminālziņas Apcietina vīrieti par Krievijas kara noziegumu atbalstīšanu TikTok videouzrunās

Valsts drošības dienests (VDD) pagājušajā nedēļā aizturējis kādu vīrieti aizdomās par Krievijas kara pret Ukrainu publisku attaisnošanu, kā arī darbību, kas dienesta vērtējumā vērsta uz nacionālā un etniskā naida un nesaticības izraisīšanu sabiedrībā.