Holesterīns – labais vai sliktais? Atšifrējam analīzes

Veselība
VS.LV 14:32, 24.11.2022 0

Visvairāk aprunātais medicīnas termins – holesterīns. Un, jo vairāk mēs par to dzirdam, jo mazāk saprotam. Šajā jautājumā informācijas gūzma galīgi sajaukusi prātus. Kas tad īsti ir holesterīns?Eksperts – kardiologs, medicīnas zinātņu doktors, profesors Jurijs Vasjuks.

 

Divi vienā

Cilvēkiem, lai labāk saprastu, tie skaidrots, ka ir divi holesterīni: labais un sliktais. Bet patiesībā – holesterīns ir tikai viens. Bet par labu vai sliktu to padara pavadošā svīta. Mūsu asinīs holesterīns tīrā veidā neatrodas. Tas vienmēr ir kombinācijā ar taukiem, olbaltumvielām un citām sastāvdaļām – tādi kompleksi tiek saukti par lipoproteīniem. Un, atšķirībā no šo kompleksu sastāva, holesterīns mēdz būt gan labs, gan slikts. Piemēram, zema blīvuma lipoproteīnu sastāvā (ZBL) tas ir slikts. No tādiem kompleksiem holesterīns nosēžas uz asinsvadu sieniņām, veidojot tā saucamās aterosklerotiskās plātnītes. Līdzīgi uzvedas arī triglicerīdi (tauki), kuri lielākoties ietilpst lipoproteīnu sastāvā. Labo holesterīnu satur augsta blīvuma lipoproteīni (ABL). Ar tiem labais holesterīns no plātnītēm un citiem orgāniem tiek nogādāts aknās pārstrādei. Tas nozīmē, ka ABL ir profilaktiska un pat nedaudz ārstnieciska iedarbība.

Kad pazemināt?

Ja runājam vispārināti, tad pieaugušam cilvēkam izcils kopīgā holesterīna līmenis nepārsniedz 5,18 mmol/l. Bet patiesībā ir daudz variantu.

Izrakstot zāles holesterīna samazināšanai asinīs, jāorientējas pēc zema blīvuma lipoproteīnu (ZBL) – sliktā holesterīna līmeņa. Nav vienotas ZBL līmeņa normas visiem cilvēkiem. Tā ir atkarīga no infarktu, insultu un citu ar aterosklerozi saistītu saslimšanu riska. Jo augstāks ir šis risks, jo zemākam jābūt holesterīna līmenim, un jo vairāk tas jāpazemina (sk. tabulu). Ja cilvēkam ir vairāki riska faktori sirds-asinsvadu sistēmas saslimšanām (hipertonija, aptaukošanās, smēķēšana, cukura diabēts), vai arī jau parādījušās aterosklerozes izpausmes, tad zāles izraksta jau pie nelielām novirzēm vai pat normālas holesterīna koncentrācijas asinīs.

TABULA

Optimālais holesterīna līmenis cilvēkiem ar dažādiem aterosklerozes un tās komplikāciju riskiem (mmol/l) Holesterīna veids Cilvēkiem ar zemu risku Cilvēkiem ar mērenu riskuCilvēkiem ar augstu risku Cilvēkiem ar ļoti augstu riskuKopējais holesterīns 5,5 ≤ 5,0 ≤ 4,5 ≤ 4,00ZBL (sliktais) ≤ 3,5 ≤ 3,0 ≤ 2,5 ≤ 1,8ABL (labais) Vīr. > 1,0 > 1,0 > 1,0 > 1,0Siev. > 1,2 >1,2 >1,2 >1,2Triglicerīdi 1,7 < 1,7 < 1,7 < 1,7

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība SPKC sniedz padomus talkas dalībniekiem (+VIDEO)

Lai āra darbs sagādātu prieku, jums jāievēro vienkārši noteikumi.

Veselība Latvijā pieaug saslimstība ar garo klepu

Latvijā pieaug saslimstība ar garo klepu, informē Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Veselība Latvijas urologi apgāž mītus par prostatu (+VIDEO)

"Kad nav sūdzību, tas nenozīmē, ka vēzis nevarētu attīstīties".

Veselība Šokējošs atklājums: Latvijā kaitīgi ieradumi meitenēm ir biežāk nekā zēniem

Mūsdienās kaitīgi ieradumi, piemēram, nepietiekama fiziskā aktivitāte, smēķēšana un alkohola patēriņš, meitenēm ir biežāk nekā zēniem, liecina starptautiska pētījuma par skolēnu veselību rezultāti par Latviju, ar kuriem trešdien iepazinās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija.

Lasiet arī

Sports Ostapenko WTA rangā saglabā desmito pozīciju

Latvijas pirmā rakete Aļona Ostapenko jaunākajā Sieviešu tenisa asociācijas (WTA) rangā saglabāja desmito vietu, bet Darja Semeņistaja par deviņām vietām atkāpās uz 122.pozīciju.

Sabiedrība Saeimas komisijā vērtēs vēl vienu iniciatīvu par iecerēto skolu reformu

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā trešdien, 8.maijā, vērtēs iedzīvotāju iniciatīvu par iecerēto skolu reformu.

Ekonomika Rīgā norisināsies zinātnē balstīto tehnoloģiju nozares konference

Šā gada 16.maijā un 17.maijā Rīgā, konferenču centrā "Fantadroms", notiks zinātņietilpīgo tehnoloģiju nozares konference "Deep Tech Atelier 2024", informē pasākuma organizatori.

Kultūra Kurzemes kultūras programmā šogad apstiprināti 67 projekti

Kurzemes plānošanas reģiona izsludinātajā Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas "Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma" projektu konkursā "Kurzemes kultūras programmā 2024" šogad apstiprināti 67 projekti.