Diabēta dienā iedzīvotājus aicina noteikt glikozes līmeni asinīs

Veselība
VS.LV 17:03, 22.11.2022 0

Latvijas Diabēta federācijas rīkotajā Diabēta dienā 2022, kas notiks 23.novembrī Āgenskalna tirgū, iedzīvotāji varēs noteikt glikozes līmeni asinīs, aizpildīt testu par diabēta riskiem, uzzināt, kā iespējams mazināt risku saslimt ar diabētu, informēja pasākuma rīkotāji.

 

Latvijas Diabēta federācijas prezidente, medicīnas doktore Indra Štelmane uzsver, ka kopš insulīna atklāšanas ir pagājuši vairāk kā 100 gadi, taču problēmas ar diabēta ārstēšanu nav mazinājušās. Insulīns glābj daudzu cilvēku dzīvības, taču katram diabēta pacientam sadzīvošana ar šo slimību joprojām ir liels izaicinājums. Šī iemesla dēļ katru gadu visā pasaulē pievērš uzmanību un ceļ trauksmi straujai diabēta izplatībai, īpaši 2.tipa cukura diabētam.

Pēc viņas paustā Latvijā ir vairāk nekā 100 000 cilvēku, kas slimo ar 2.tipa cukura diabētu, taču, iespējams, šis skaitlis ir divas vai pat trīs reizes lielāks, jo pacienti ar 2.tipa diabētu var ilgstoši dzīvot ar šo slimību par to pat nenojaušot.

Latvijā ir pieejami dažādi efektīvi medikamenti, kas pielāgojami pacientu vajadzībām un veselības stāvoklim. Medikamenti ļauj ārstēt diabētu droši, efektīvi un palīdz sasniegt nepieciešamo glikozes līmeni asinīs. Diabēta ārstēšana nav tikai tablešu un glikozes mērierīces - glikometra - lietošana, ļoti daudz ir atkarīgs no katra pacienta iesaistes.

Pasākuma laikā ikviens varēs uzzināt vairāk par diabētu un glikozes līmeņa kontroli, jo, lai izvairītos no diabēta komplikāciju attīstības, ir jāuzrauga un regulāri jāmēra glikozes līmenis asinīs, jālieto nepieciešamie medikamenti, jāievēro diēta un jābūt kustīgam. Tāpat būs iespējams uzzināt, kā ikviens cilvēks pats var ietekmēt dažus no apstākļiem, lai mazinātu iespējamību saslimt ar diabētu, piemēram, tādus riska faktorus, kā liekais svars, mazkustība, neveselīgs uzturs un tamlīdzīgi.

Pasākumā iedzīvotāji arī varēs nobaudīt veselīgo smiltsērkšķu karsto dzērienu, iepazīties ar uztura speciālistes Lienes Sondores mājās skābētiem dārzeņiem un iegūt skābēšanas recepti, uzzināt par dažādiem glikometriem un nepārtrauktas glikozes līmeņa uzraudzības sistēmu, kā arī noskatīties izglītojošus video.

Pasākums notiks no plkst.16 līdz plkst.19, un to varēs apmeklēt ikviens interesents. Dalība ir bezmaksas un nav nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība SPKC sniedz padomus talkas dalībniekiem (+VIDEO)

Lai āra darbs sagādātu prieku, jums jāievēro vienkārši noteikumi.

Veselība Latvijā pieaug saslimstība ar garo klepu

Latvijā pieaug saslimstība ar garo klepu, informē Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Veselība Latvijas urologi apgāž mītus par prostatu (+VIDEO)

"Kad nav sūdzību, tas nenozīmē, ka vēzis nevarētu attīstīties".

Veselība Šokējošs atklājums: Latvijā kaitīgi ieradumi meitenēm ir biežāk nekā zēniem

Mūsdienās kaitīgi ieradumi, piemēram, nepietiekama fiziskā aktivitāte, smēķēšana un alkohola patēriņš, meitenēm ir biežāk nekā zēniem, liecina starptautiska pētījuma par skolēnu veselību rezultāti par Latviju, ar kuriem trešdien iepazinās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija.

Lasiet arī

Ekonomika Lauksaimniecībā izmantojamās zemes platība pieaugusi par teju 10% (+VIDEO)

Eiropas Zaļais kurss un stingrāki vides noteikumi ietekmē nozari, liekot saimniekiem meklēt ilgtspējīgākus risinājumus.

Sabiedrība Svētku diena būs silta, sausa un lielākoties saulaina

Valsts svētku diena Latvijā būs silta, sausa un lielākoties arī saulaina, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sagatavotā prognoze.

Sabiedrība Valsts prezidents neatkarības atjaunošanas gadadienā novēl izjust lepnumu

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas 34.gadadienā novēl izjust vairāk lepnuma nekā pieticības, priecāties par Latvijas cilvēkiem, kā arī radīt prieku tiem, kuri paši to nespēj atrast.

Sabiedrība Nacionālajā arhīvā notiek vērienīga rekonstrukcija (+VIDEO)

Sloka ielā 16 esošo ēku projektējis arhitekts V.R. Reslers un tā celta 1908.gadā kā pilsētas lombards.